Zaloguj się aby komentować
lagun
- 244wpisy
- 1479komentarzy
Świńskie prosię.
Miała być.
Zaloguj się aby komentować
No i super! Teraz złap wprawę i będziesz robił swoje kompozycję. Polecam drób (uda) z daktylami.
Smacznego ☺️
@Lubiepatrzec dzięki, na razie musimy obalić ten kilogram, następne chciałbym zrobić schaba
@lagun w kawałku czy pocięte? Ja robię zawsze pocięte, bo jest więcej przypraw i smaku.
Często robiłem jego przepisy, jeszcze nigdy się nie zawiodłem. A i dymogenerator u niego kupiłem
@lagun @Lubiepatrzec Dobra, bo mnie już trochę wkurzacie tymi zdjęciami... Takiego zestawu używacie?:
https://www.amazon.co.uk/Browin-313016-Pressure-Thermometers-Stainless/dp/B08SV25ZZP
to mi wystarczy?
@Fly_agaric identyko, nic więcej nie trza, na alledrogo wychodzi trochę poniżej 200 pln
@lagun Dzięx! Widziałem jakiś Koenighoffer za 140pln na polskim amazonie i na allegro, ale nie wysyłają do IE, no więc wysyłka na własną rękę by tę cenę wywindowała sporo powyżej, a tu szybciutko będzie u mnie i nie muszę sam szukać kuriera.
Na święta sobie tego zażyczę i już chyba własnymi wyrobami je przywitam.
Zaloguj się aby komentować
Zostań Patronem Hejto i tylko dla Patronów
- Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
- Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
- Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
- Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
@lagun Jakiś taki niewyraźny, skacowany chyba?
@moderacja_sie_nie_myje mówił, że był z kumplami na mieście
Zaloguj się aby komentować
Byłem.
Z ... potomkiem.
Polecam.
Zaloguj się aby komentować
Czołem koljedzy, koljeżanki i śmigłowce szturmowe z tagu. Mam pytanie do bardziej doświadczonych niż ja. Mianowicie interesuje mnie kwestia przygotowania (peklowania) mięsa przed parzeniem w szynkowarze. Jest tyle sposobów, że nie wiem który będzie prawidłowy i najlepszy pod kątem bezpieczeństwa (rozwój bakterii chorobotwórczych), czy może to nie ma większego znaczenia?
Mianowicie jak przygotowujecie swoje wsady? Na co zwrócić uwagę? Jaki jest najlepszy sposób do jakiego mięsa? Czy używacie soli peklującej?
Z tego co jest w internetach to widzę takie metody:
-
peklowanie na mokro w jednym kawałku około tydzień
-
peklowanie na sucho, nacieranie masowanie całego kawałka i tutaj jedni trzymają w lodówce dwa dni, inni 8 dni????
-
krojenie na kawałki i mieszanie z solą i przyprawami, dwa dni w lodówce i do gara
-
jeszcze inaczej?
Mam lekkie rozdwojenie jaźni, chcę zacząć robić wędliny w szynkowarze, ale nie chcę na dzień dobry spierd...lić czegoś albo się co gorsza zatruć. Pomuszcie.
Przede wszystkim to zluzuj majty, bo to nie jest fizyka kwantowa tylko kawałek mięsa w ciepłej wodzie. Jeżeli chodzi o bakterie chorobotwórcze i sól peklującą, która przed nimi może zabezpieczać to są różne podejścia natomiast ja nie używam soli peklującej i odkąd robię wędliny to nie miałem nigdy z tym problemów, choć spotkałem się z komentarzami że jestem psychopatą i powinienem umrzeć. Moje wędliny są zawsze w lodówce i dosyć szybko znikają więc nie widzę powodu aby dokładać dodatkowej substancji konserwującej. Jeżeli chodzi o sól peklującą sam musisz podjąć decyzję.
Moje wędliny prawie zawsze przygotowuje poprzez pokrojenie na mniejsze kawałki a następnie dodaje sól zwykłą, najczęściej jest to sól kłodawska, w ilości około 15 - 18 g na kilogram, co daje 3 łyżeczki lub trochę więcej.
Do tego dodaj przyprawy w ilości którą lubisz natomiast trzy łyżeczki na kilogram powinny być okej.
Do tego czasami dodaje żelatyny i tutaj ilość trzech łyżek na kilogram powinna załatwić sprawę ale żelatyna nie jest konieczna.
Jeśli chodzi o czas przygotowania mięsa to jest to minimum dwie godziny w lodówce już w szynkowarze a przeważnie zostawiam surowe mięso w szynkowarze na noc i następnego dnia wkładam do ciepłej wody.
@lagun Do tego co już koledzy napisali dodam, że peklowanie jest opcją. Jeśli wrzucisz po prostu mieso z przyprawami do szynkowara i od razu zaczniesz go parzyć to też wyjdzie. Często tak robię i zawsze wychodzi dobre.
Taka domowa wędlina jest na tyle spoko, że zjesz ją w kilka dni - wtedy niższe darować sobie sól peklującą. Jeśli chcesz to dłużej przechowywać/peklować to wtedy już trzeba zastanowić się nad tematem.
Zaloguj się aby komentować
@lagun - powinno być "Ajdiworsju".
@koszotorobur diwors to ponoc juz dzien po kadencji bedzie sfinalizowany
@onlystat - to "Ajhejciu"
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
O ile nie jebnie pompa albo programator.
@lagun
Większym problemem niż nie realizowanie programu jest realizowanie kretyńskiego programu
To zależy kto steruje nad programatorem.
Zaloguj się aby komentować
Inteligencja wypierdalać!
@RACO Nie wiem, jak Państwo, ale ja wypierdalam.
@Byk Dobra dobra, ale ustalmy podstawowe zasady współżycia społecznego - szczamy do umywalki czy nie?
@lagun Nigdy nie piłem z żadnym Umiarem. Umiar to Tadżyk czy cuś w ten deseń?
@lagun Nigdy nie lubiłem tego menela. Nie wiem czemu się nim zachwycano. Dla mnie był symbolem PRL-owskiej "kultury", która na piedestale stawiała robotników, chłopów, górników itp.
@Pan_Buk Bo to był naturszczyk, oryginał, rogata dusza, przy tym po swojsku inteligentny i zabawny, generalnie swój chłop, z ludu i jeszcze wypić lubił, jak każdy wtedy. Do tego w swojej kategorii świetny aktor. Pewnie dlatego.
Zaloguj się aby komentować
Postarane
Posrane*
Zaloguj się aby komentować
Polecajki Spotify. Ile razy Ci wrzuca CCR?
@Piechur 0, pierwsze słyszę.
@lagun Ciekawe, z tego co słyszałem to każdemu wciskają Fortunate Son.
Zaloguj się aby komentować
Jakoś w latach 70. coś musiało być powszechne, żeby to sparodiować ;) tak a propos "przerażający ten wynalazek ostatniej dekady"
@AureliaNova Wtedy nie było pompowanych ust glonojada. Co najwyżej mocna szminka.
@dziedzicpruski ale były operacje plastyczne
Edit: nope, wychodzi na to, że tradycja wstrzykiwania sobie rzeczy do ust sięga XIX w., a współczesne silikonowe wypełnienia lat 60. XX w.
https://www.dazeddigital.com/beauty/article/42623/1/history-lip-augmentation
Zaloguj się aby komentować
@lagun Raz mi się to zdarzyło...
@lagun Raz, tylko jeden raz w życiu tak zrobiłem.
Szczęście w nieszczęściu, że byłem wtedy jeszcze kawalerem.
Ech no było kiedyś
Zaloguj się aby komentować
O co tu chodzi niby?
Zaloguj się aby komentować
najbardziej mi się końcówki wydechu podobają
Zaloguj się aby komentować
Już nieaktualne (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻
@starszy_mechanik ale internet pamięta wszystko
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
to bus tych lasek co sprzedaja noszone majty
Zaloguj się aby komentować