Zdjęcie w tle

Społeczność

Gotojzhehto

2

Tutaj będą wstawiane dziwne wręcz ohydnie wyglądające jedzenie przygotowane przez was.

Jeśli kurka była grzeczną kurką, trafia do zupy kurkowej albo do jajecznicy ze szczypiorkiem.

Ale jeśli kurka była naprawdę, naprawdę grzeczną kurką, i bardzo się starała, i pomagała innym kurkom, trafia do pierogów z fetą i kurkami.

#kurki #grzyby #gotujzhejto #pierogi
b0e47a02-8adf-4a83-88cb-9a6ced5f29ac
Z_buta_za_horyzont

Jeśli Ci zostały przyjmę każdą ilość

fabikk

Dobre czy niedobre?

Mr.Mars

@Opornik Wszystkie kurki są dobre i smaczne.

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj nam wyszedł rybny dzień ale i dorada i labraks i makrela musiały poczekać, bo sam nie wiem jak to się stało że puszka trafiła do koszyka, ale wszedłem w posiadanie a później opierdoliłem z połową bochenka chleba ikrę z mintaja(?). #kurlajakietodobbbre #gotujzhejto
6fb47ba3-5162-4a1b-afde-87dec398b45e

Zaloguj się aby komentować

Siemanko.
Sezon na kociołek otwarty.
1kg łopatki wieprzowej i reszta ingredientow widoczna na zdjęciu przy pomocy ognia żywego i czasu zmieniły się w coś pysznego.

#gotujzhejto
7d038c5c-6e9b-4636-84b6-1840446e0d35
d4d7ea5c-c171-4420-9b1c-568713d454f8
d7de5573-0bc4-40c2-b22d-975e676bb93e
bartlomiej_rakowski

Ależ to musi być pszne! Smacznego kociołka dla jego.

dolitd

Jezus Maryja, Dawtona 🤮

ruhypnol

Wpadłbym Ci do kociołka niczym Obelix

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
#gotujzhejto #kuchnia #jedzenie
Czy smalcowi i skwareczkom wolno pioruna?
Słonina brzydka i musiałem wykroić 1/3 bo była mięsem a nie tłuszczem, ale dałem radę
PanNiepoprawny userbar
0003210d-b541-499f-9f6f-1fb6144303ac
746616b6-f48e-45e5-bbb9-9c112c1bbe1c
1d860d05-e09f-4579-9e4b-1d4f72731cb6
madhouze

@PanNiepoprawny do smalcu kamionka!

3682a338-3f79-4bd8-a3d2-ed1e070be1ec
worm_nimda

Ja tam myślę, że nie wolno, ale szybko pioruna!

VonTrupka

co za bogacz! tyle słoniny nakupił ( ̄︿ ̄ °)

Zaloguj się aby komentować

No więc wstawiłem dużo wody w czajniku żeby mieć na herbatę i na ryż.

Po zagotowaniu odlałem część wody do garnka i posoliłem, po czym zmieniła mi się koncepcja, bo okazało się że nie ma ryżu.
No to wlałem wodę z powrotem do czajnika, bo co ma się gorąca woda marnować.

Przyszła żona, wzięła czajnik z gorącą wodą....

Kurwa! Co ta kawa tak dziwnie smakuje!

Jaki z tego morał?

Ano taki że alkohol utrzymuje się w organizmie nawet do 2 dni.

#heheszki #bekazsiebie #kawa
7ae7edb6-fb51-4071-8773-dca94b540cf4
CzosnkowySmok

@Opornik jak ty ryż gotujesz?

c977191d-18be-479f-a0f4-c80269023ba8
American_Psycho

@Opornik z czajnika do garnka? To nie można w garnku zagotować?

VonTrupka

Wodę w czajniku wydestylowałeś w gorzołę? (´・ᴗ・ ` )

Zaloguj się aby komentować

Śniadanko

#sniadanie #gotujzhejto
8de0b195-de8a-43a5-a5aa-09ab83356d4a
Mr.Mars

@CzosnkowySmok co na pierwszym planie? Te ziarna.


Mam przynajmniej dwa skojarzenia.

ytilibuuun

Błonniczek, białeczko - brawo

Opornik

@CzosnkowySmok wizualnie piękne ale nie rozumiem połączenia.

kasza z jajkiem na miękko? będziesz to mieszał czy jak?

Zaloguj się aby komentować

Pół godziny zbierania, trzy godziny obierania płatków pół godziny ucierania płatków z cukrem. I wyszły dwa słoiczki marmolady z róży, zawsze miałem łeb do interesów xD

#gotujzhejto #chwalesie #zainteresowania #kuchnia #gownowpis
77a64ca4-b751-4371-a167-b5abde9d3829
227f2097-1efd-4d78-b299-ccc08735127b
abcc3327-157f-4eec-9c61-519c855a5338
df5c5f14-04f3-49e5-b2d7-7839f00baced
6a6911c2-9c4b-4214-9f34-7b9765223fef
cebulaZrosolu

@starebabyjebacpradem teraz będą stały w spiżarni bo Ci będzie szkoda otworzyć

Michumi

@starebabyjebacpradem szacuneczek

Pawelvk

@starebabyjebacpradem jedyny słuszny chrzan!

Zaloguj się aby komentować

Szamka na jutro do pracbazy,

Pseudo kfc z airfryera ( dalej go nie wyczyscilem xdxd) ristotto pieczerkowe i no i marchewka, do wyplaty tydzien wiec trzeba sobie radzic z tym co zostalo w lodowce.

#gotujzhejto
ErwinoRommelo userbar
3088dc06-54cb-45cf-bfa5-2d650599f640
wonsz

No ja właśnie opierdoliłem po rowerku górę kszydełków z erfrajera - zamarynować w pierwszym lepszym sosie bbq, 20 minut na największym piekle jakie się da ustawić i KFC niech spierdala, mam lepsze

cfc3165c-3e4e-4ef2-8c68-49ee899f11e9

Zaloguj się aby komentować

Od miesiąca jem owsianki na śniadanie. Wszyscy wiedzą, że owsianki można robić na słono?

Serek wiejski, sól, pieprz, ostra papryka. Warzywa według potrzeb.
Cytując klasyka
"Babciu! To jest zajebiste!"
29d8197c-bdf1-4c02-a427-89d2cd1946d3
RACO

Chleba se wez do tego. Bez chleba się nie najesz.

Pomidor__

@Dildorsz Gotojzhehto

Tutaj będą wstawiane dziwne wręcz ohydnie wyglądające jedzenie przygotowane przez was.

Nuszek

@Dildorsz ja od jakiegoś czasu jem na śniadanie zupy, po owsiance mam straszne gazy

Zaloguj się aby komentować

Mam ponad kilogram różnych serów z mleka krowiego (podpuszczkowe dojrzewające( z czosnkiem, z ziołami i tak dalej. Zaraz się popsują a nie przejemy tego w wersji na zimno.
Ktoś ma jakiś przepis co z tym zrobić? Myślałam o sosie serowym, ale zawsze robiłam z serów żółtych typu czedar albo gorgonzola i nie wiem czy to wyjdzie. #gotowanie
tyci_koks

@MoralneSalto mrożenie spoko! A jak uda Ci się przed mrożeniem szczelnie zamknąć (próżniowo!) to będzie w ogóle gitara.

zed123

@MoralneSalto Zapiekanka ziemniaczana z poczwórnym serem.

Zaloguj się aby komentować

Owoce morza już w lodówce
Wege znajomi będą zachwyceni ze świnki morskiej ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Po raz wtóry karkówka z tego przepisu się szykuje:
https://youtu.be/ERymjLi4QVk?si=5ZqoglGFlNCLrjI-

#bbq #grill #gotujzhejto
dru_gru userbar
f9416418-8732-40e5-9b8e-c16534c5ac2f
Astro

@dru_gru niesamowicie mnie wkurwiaja filmy gdzie chłop co chwila mówi „przepis na solankę znajdzie w innym filmie, solanka to wiadomo, przyparty do karkówki w opisie”. Normalnie debil. Od razu dałem żeby YT nie polecał mi tego kanału.

Zaloguj się aby komentować

Fakty nie teorie.

Toster na 4 tosty nie jest 2 razy lepszy od tostera na 2 tosty tylko jest lepszy zdecydowanie więcej!

  • 4 tosty robi szeregowo, a nie po 2 równolegle i nie musisz do niego wracać w trakcie
  • 6 tostów które wymagają 3 pieczeń i 2 wymian tostów tutaj się robi w 2 i można zrobić nawet 8 w tym samym czasie jak ktoś jest szalony
  • chciałeś kiedyś zrobić tosty, ale miałeś zwykły toster i 2 to mało, a 4 to ile będzie pierdolenia? poczwórny toster nie ma tego ograniczenia, ciesz się radością z tostów każdego dnia
  • masz rodzinne czy gości i chcesz zrobić głupie tosty na kolacje czy śniadanie, ile ich będzie spoko 12? powodzenia w pieczeniu tego szeregowo po 2
  • tosty prawem a nie towarem

Tak serio polecam, najprawdziwsza prawda.

#toster #kuchnia #gotowanie #agd #gotujzhejto
4803a1e9-a8ff-42db-ac79-e61031e2a990
Lubiepatrzec

Nie, jak robisz po dwa to masz świeże i ciepłe.

Mentalista

@Deykun  kurde a ja nie lubię tostów i co teraz ?

Zaloguj się aby komentować

Szarpana wieprzowina

Zrobiłem w zeszły weekend, żeby ugościć znajomych i byłem tak chwalony, że aż popadłem w samozachwyt i postanowiłem podzielić z Wami Przepis to mieszanka kilu przepisów z neta.

Mięso.

Kupiłem 2 kilogramy łopatki wieprzowej. Karkówka też będzie dobra - kluczem jest użycie jednak troszeczkę tłustszego mięsa w tym daniu. Dokładnie natarłem solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Tak natarte mięso odstawiłem do lodówki na pół godziny z powodu przygotowywania innych rzeczy, ale przy tak bazowym przyprawianiu (sól, pieprz, czosnek) to "leżakowanie" jest raczej niepotrzebne i można przejść z miejsca do następnego etapu. Nie używajcie świeżego czosnku w tym miejscu! Spali się i doda nieprzyjemną gorycz do mięsa! Ja łopatkę miałem w jednym kawałku, który praktycznie sam rozkładał się na mniejsze. Pokroiłem więc te 2 kg na łącznie 5 kawałków, by łatwiej można było z nimi pracować. Zastanawiałem się czy za wszelką cenę nie starać się by były sobie równe i równo się potem gotowały, ale ostatecznie stwierdziłem, że przy slowcooking troszeczkę inny czas dojścia różnych kawałków mięsa, może dać trochę różne wrażenia smakowe, a skoro wszystko potem poszarpiemy i zmieszamy to w sumie może być zaleta a nie wada. Ostatecznie skończyłem z dwoma dużymi, jednym średnim i dwoma mniejszymi kawałkami łopatki.

Na patelni rozlałem 1-2 łyżeczki oliwy, rozgrzałem dobrze całość i zacząłem obsmażać mięso. Nie podam Wam w minutach ile na stronę - chodzi o to by wierzch się zarumienił i ściął. Ważne jest by mięso obsmażyć z KAŻDEJ strony, nie tylko "górę i dół". Jak się delikatnie poprzypala w kilku punktach, to fajnie - będą ziarna troszeczkę innego smaku w końcowym produkcie.

Ja do dalszych etapów używałem Instant Pot Duo w funkcji wolnowaru. Był to mój pierwszy raz z tym urządzeniem więc nie odważyłem się użyć jeszcze go do obsmażania wieprzowiny. Jednak następnym razem spróbuję obsmażyć mięso właśnie w nim i później zdeglasować jakimś alkoholem (burbon?) zmieszanym z sokiem pomarańczowym, powinno to dodać jakieś kolejne nuty do mięsa.
Na dnie naczynia trzeba ułożyć 2-3 cebule pokrojone w grube +- 1,5cm krążki. Ułożymy na nich mięso tak by nie dotykało bezpośrednio dna naczynia podczas powolnego gotowania. Miedzy cebule powrzucałem ze 4-5 rozgniecionych i obranych ząbków czosnku. Całość zalałem sokiem pomarańczowym. W Instant Pot 5,7L użyłem około 200ml soku. Chodzi o to by zalać cebulę tak, by mięso także leżało już w soku ale nie wlewać tam jakiś 2L, bo to nie zupa ani sangria. Do soku dodałem 2 łyżki sosu worcestershire. Następnie przygotowałem mieszankę przypraw. 3 łyżeczki oliwy, 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki świeżo roztartego pieprzu, 3 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne. Tą pastą wysmarowałem dokładnie obsmażone mięso. Przy mojej ilości mięsa, pasty okazało się być odrobinę za mało - zastanówcie się nad przeskalowaniem przepisu, albo bądźcie bardzo dokładni w wmasowywaniu przypraw. Przyprawione mięso kładziemy na cebulach, przykrywamy naczynie i włączamy wolnowar. Niestety mój IP nie daje możliwości mieszania programów. Normalnie ustawiłbym 1 godzinę high i 7 low, tutaj dałem 10 low. Myślę, że przesadziłem troszeczkę i 6 mid byłoby nawet lepsze, ale jak wspominałem - to był mój pierwszy raz z InstantPot, a mięso wyszło wyśmienicie.

Sos BBQ

Po zakończonym gotowaniu wyjmujemy delikatnie mięso i odkładamy to pojemnika przykrytego folią aluminiową. Dajemy mięsu trochę "odpocząć" w nadal ciepłej temperaturze.
Po gotowaniu powinniśmy mieć masę płynu w garnku. Za pomocą sitka odłowiłem z niego cebule, czosnek i resztki przypraw. Trochę rozdrobnionej cebuli i czosnku dodałem potem do mięsa jako lekkie uzupełnienie. Natomiast garnek z płynami zacząłem podgrzewać tak by zacząć redukować płyn. Gdy się dobrze podgrzał i zredukował dodałem 2 łyżeczki sosu worcestershire, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu (możecie użyć cukru trzcinowego), 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę octu jabłkowego, sprasowany ząbek czosnku i 4 łyżki ketchupu. To wszystko musicie robić na smak. Pamiętajcie, że wcześniej dodaliśmy sok pomarańczowy, który dał nam słodkość i kwaśność - dlatego miodu i ostu dodawajcie tak by wszystko było zbalansowane. Tak samo z czosnkiem - czosnek był w zalewie oraz w przyprawach, jeżeli płyn, który został po gotowaniu, już jest intensywnie czosnkowy to może zrezygnujcie z dodania kolejnego ząbka, jeśli nie - dodajcie dwa. Pamiętajcie tylko, że to sos BBQ, a nie czosnkowy do kebsa. Na koniec dodałem łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z dwoma łyżkami wody. Całość po zgęstnieniu jeszcze zblendowałem.

Maltretowanie mięsa

Bierzemy dwa widelce i wyżywamy się za wszystko co złe w naszym życiu na tym biednym mięsie. Po rozszarpaniu całość dokładnie mieszamy i dodajemy wspomnianą, pokrojoną cebulę i czosnek, które wyłowiliśmy z płynu. Raz jeszcze mieszamy. Na tym etapie, jeżeli uważacie, że mięso jest trochę suche, można dodać część sosu BBQ by nawilżyć całość.

Surówka

Szarpaną wieprzowinę najlepiej zbalansować jakąś surówką, która doda trochę świeżości i lekkości całemu daniu. Klasycznie jest to coleslav, natomiast ja użyłem przepisu na surówkę do kebaba.
Główkę kapusty pekińskiej poszatkowałem drobno, pokroiłem w drobną kostkę 2 pomidory, jeden ogórek szklarniowy i poszatkowałem pączek kopru oraz 4 ząbki czosnku. Wszystko zmieszałem z 4 łyżkami majonezu, 4 łyżkami śmietany 18% oraz 2 łyżkami octu jabłkowego. Posolić i popieprzyć według uznania, a gotową surówkę odłożyć do lodówki na 10 minut by się "przegryzła".

Podanie

Tutaj nie szalałem. Lecimy klasykiem. Kupiłem kilka ciabat, nakroiłem je w połowie tak by bułka się otwierała, ale nie była przecięta. Zamkniętą bułkę opiekłem na elektrycznym grillu, tak by była ciepła i chrupiąca na zewnątrz. Następnie bułkę otworzyłem i na jej prawą połówkę nalałem sosu BBQ, następnie porcję mięsa, na mięso znów sos, a na koniec warstwę surówki. całość zamknąłem i... bon appetit.

Jak pisałem, znajomi strasznie połechtali mi ego za te kanapeczki z szarpaną, mam nadzieję, że i Wam przepis przypadnie do gustu

#gotujzhejto #gotowanie #szarpanawieprzowina #instantpot #przepisy
sireplama userbar
rakokuc

@sireplama Cały dzień się zastanawiałem co zrobić do bułek burgerowych na yudane, które za mną chodzą od dłuższego czasu i teraz już chodzą za mną razem z pulled porkiem.


Dziękuję pan op.

903ff623-45ac-4f84-89af-a3a8b0d73b1c
cweliat

@sireplama położyłem się trochę głodny do łóżka i po przeczytaniu tego posta mam wrażenie, że mi zaraz rozerwie ślinianki

Zaloguj się aby komentować

Nastepne podejscie do pulled pork.

Marynata 24h na sosie bbq, jesli chodzi o przyprawy to troche tego troche tamtego….

4h na 140 stopni, termobieg on.

Dalem duzo wiecej sosu do marynaty i mniej w pierkarniku z racji tego ze nie bylo lopatki w sklepie to wziolem schab, balem sie ze wyjdzie podeszwa bo to juz nie tak syyyyttyyyyy tlusciutki kawalek.

W smaku duzo lepiej niz na oko. Poprzednia edycja
tu .

I teraz bede ten schab wpierdalal w robo az na miesiac znienawidze pulled pork.

#gotujzhejto
ErwinoRommelo userbar
d16df8ec-3e9a-4f3a-a0ed-6ad43c00f756
GordonLameman

@ErwinoRommelo 

wygląda ok.


ale na przyszłość jak nie ma Łopatki to na pulled porka lepiej nadaje się karkówka niż schab.

porpomuje też podlewać piwem w trakcie pieczenia.


pulled pork zawsze mega

ErwinoRommelo

@GordonLameman no nie bylo nic… schab i boczek tylko. Ale juz raz odpuscilem bo nie bylo dobrego kawalka to pomyslalem sobie jebac to zobaczymy co wyjdzie.

Zaloguj się aby komentować

#gotujzhejto #kuchnia #gotowanie #plackiziemniaczane
Jest tu jakiś zboczeniec, który jada te cuda z cukrem? Nie, nie jesteśmy debilami i właśnie, że to sprawdzamy. Ech, kolejni amatorzy się pchają do zabawy.
5a893b54-0af8-4b50-9a60-25b9d2f8159a
RACO

@Jim_Morrison z cukrem i tylko z tym. Po jakimś czasie doszły ze śmietaną i cukrem.

Marcowy_Kot

@Jim_Morrison a ziemniaki na te placki to na tarce scierasz czy w blenderze?

Jim_Morrison

@Marcowy_Kot W blenderze, potem zbieram nadmiar wody a zamiast zwykłych jajek używam w proszku xd

trixx.420

W domu rodzinnym jadalo się że śmietaną i cukrem

Zaloguj się aby komentować