Wrzucam efekt końcowy, zgodnie z obietnicą. Żytni na zakwasie, trójfazowy
7b362bf9-c1d9-48d8-94b0-67fc6ffc1e88
GucciSlav

@WalIy Ale kurde aż ten smak czuć przez ekran

borsiu

@WalIy

trójfazowy

5ab7ce4d-3df7-4a42-b7fb-f0fb49b7d7fe
SklejPizde

Co za czasy, nawet chleb zwykły być nie może tylko jakieś trójfazowe eh

WalIy

@SklejPizde a co rozumiesz przez zwykły chleb? Sposób na wyrób chleba i ich rodzajów oraz wypieków jest dużo i nie zostały wymyślone w tych "co za czasach"

SzwarcenegerKibordu

To swój dzisiejszy żytnio-przenno-orkiszowy trójfazowy wrzucę. Na cieńszą skórkę polecam wstawiać naczynie z wodą

fc33a968-9b00-4008-9e1f-5cc2221ee18e
tobaccotobacco

@WalIy sypiesz ty tam mąki trochę czy wiadro ziaren i fajrant

WalIy

@tobaccotobacco na glinie robię, a co?

WalIy

@SzwarcenegerKibordu zawsze zaparowuje piekarnik, tutaj też była miska z wodą. A powiedz mi, jak wypiekasz to zaczynasz od zimnego piekarnika i trzymasz powiedzmy w 210C czy wkładasz do rozgrzanego do 250C i później zrzucasz w dół? Bo ja nigdy niemootrafie się zdecydować jak lepiej mi się wypieka

SklejPizde

@WalIy najlepszy chleb to taki z nalepką z PSSu

MrMareX

A podasz więcej szczegółów? Biorę się za własny chleb już... 2 lata

WalIy

@MrMareX wejdź sobie na yt na kanał Tomek Lach i znajdź dwa filmy, pierwszy jak wyhodować zakwas, a drugi jak na tym zakwasie upiec chleb pszenno-żytni. To najprostszy przepis który zawsze wyjdzie. Mąka pszenna wybacza niektóre błędy, chleby żytnie wymagaja minimalnego doświadczenia, bo jak tam coś zrobisz źle to do piekła idzie chleb. Ja kilka miesięcy temu tak właśnie zacząłem przygodę z pieczeniem i od tego czasu piekę dwa chleby tygodniowo świetna zajawka, zwłaszcza wtedy jak zaczniesz eksperymentować i robić chleby z różnymi rzeczami w środku, a to kminek, a to czarnuszka, suszone pomidory, prażona cebulką. Mnogość opcji. Potem zrozumiesz czym są chleby 2 i 3 fazowe i będziesz coraz bardziej dumny ze swoich wypieków

MrMareX

@WalIy Dzięki za podpowiedź. Uwielbiam zapach i smak domowego chleba no i możliwości zabawy przepisem.

SzwarcenegerKibordu

@WalIy Ja generalnie lubię grubą skórkę ale inni już niekoniecznie U siebie doszedłem przez testowanie skracanie czasów o 1 minutę, bo co piekarnik to inna historia. Od razu wsadzam do wygrzanego piekarnika (grzanie góra/dół) 210 stopni przez 15 minut, później zmiejszam na 180 przez 29 minut, i zostawiam jeszcze przez 15 minut w piekarniku. Zaczynałem testowanie od 220 stopni przez 15 minut i 200 stopni przez 40 minut .

Zaloguj się aby komentować