Sos na serkach topionych do makaronu
PrzepisnikmonikiW ogóle przez to poranne zamieszanie zapomniałam o wrzutce przepisu...
#mollgotuje #gotujzhejto #gotowanie #jedzenie
Brzmi fajnie, ale bebzon to pewnie po tym rośnie mocno
@Kocurowy nie musisz zjadać od razu całego gara xD
Poza tym - zjedz sobie trochę warzywek przed daniem właściwym i obniżysz ładunek glikemiczny. Zamiast zwykłego makaronu dajesz pełnoziarnisty i też mniej w bebzon idzie
nie musisz zjadać od razu całego gara xD
@moll łatwo powiedzieć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@moll oo fajne sosiwo
@moll A tak na serio, z serkami topionymi trzeba uważać, bo mogą z zawierać utwardzane tłuszcze roślinne, które są tak sobie fajne ze względu na zawartość tłuszczy trans.
Przy zakupie warto zobaczyć jaki jest skład serka, pod kątem informacji o zawartości izomerów trans.
Oczywiście, serek serkowi nierówny, dlatego trzeba czytać składy: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/mity-na-temat-izomerow-trans-kwasow-tluszczowych/
@LondoMollari a to wiem, czytam składy, zanim coś kupię, spokojnie
utwardzane tłuszcze roślinne
@LondoMollari ja dałem radę je pogryźć!
Ostatnio robiłem podobne, tylko zamiast topionego dałem gorgonzole plus suszone pomidory dla wyglądu- Mogę polecić
@malodobry elegancko. Robiłam też kiedyś na zwykłym serze żółtym, tylko potarłam go na wiórki i partiami rozpuszczałam w gorącym mleku
spoko, ale po co tak kombinować, mąka, mleko serki roztapiać.....czekać jak zgęstnieje,
jajo roztrzepać w miseczce, dodać tam serek topiony/starty ser twardy, trochę oliwy, przyprawy
rozbrzechtaną mase wlać na patelnie z makaronem, kurczakiem i odrobina wody z makaronu
gęstnieje w chwile i mamy gładki sos bez dodatku niepotrzebnej mąki
@SaucissonBorderline bo potrzebuję coś, co potem szybko podgrzeję, a nie każdego dnia będę robić wszystko na świeżo
@moll skąd pomysł, że tak przygotowanego makaronu nie można podgrzać?
Zwracam tylko uwagę na to, że po co pchać mąkę jako zagęstniacz skoro można z niej zrezygnować a uzyskać ten sam efekt
@SaucissonBorderline bo nie lubię grzać całego makaronu, wolę podgrzać sam sos
@moll Tak wygląda miażdżyca
@Yes_Man jeśli zamierzasz niczego innego nie jeść xD
@moll piszę zupełnie poważnie - serek topiony to po tłuszczu kokosowym drugi w kolejności zatykacz żył. Wiem, takie serki są smaczne, ale to jest strasznie przetworzone i robione z odpadów serowych
@Yes_Man ok, ale tego nie jesz przez cały czas. Raz na jakiś czas Cię to nie zabije
@moll często się zapomina, że tak naprawdę całkowite wyeliminowanie czegoś niezbyt zdrowego/szkodliwego nie jest najważniejsze w zdrowym sposobie odżywiania. ZRÓŻNICOWANIE - to się liczy.jak się będzie wpieprzać w kółko tylko jedno i to samo będzie to bardziej szkodliwe jak żarcie wysokoprzetworzonych produktów raz na jakiś czas
@HolQ amen
Czasy studenckie mi się przypominają - 4x chłopa byłem w stanie nakarmic za 5 PLN xD
@moll serki są niedocenionym składnikiem. Sosów i zup.
@Michumi zdecydowanie. Brokułowa z serkami jest smaczna
@moll z nieba mi dzisiaj spadłaś z tym przepisem. Zrobiony i bardzo smakował. A skoro nawet mi wyszedł tzn że jest łatwy do zrobienia.
@dez_ bardzo się cieszę, na zdrowie
Zaloguj się aby komentować