W domu nie mieliśmy barszczu na święta (team grzybowa here), dopiero mame zaczęła robić od niedawna z myślą o moim mężu. Ale żeby był porządny, to w tym roku chcę zapewnić własny zakwas.
Swoją drogą, myślałam, że go więcej wyjdzie ;_;
Dałam 1,5 kg buraków, główkę czosnku, ~8 ziaren ziela angielskiego, ~15 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i zalałam wodą z solą (2 łyżki na 2 litry wody) oraz dociążyłam tak, żeby nic nie wypływało na wierzch. Na dwa dni dorzuciłam do mikstury kromkę żytniego chleba na zakwasie (rozpadał się konkretnie przy wyjmowaniu).
Kisił się jakiś tydzień. A smaczny jak nie wiem 💛
#zakwas #swieta #barszcz #gotujzhejto #kuchnia #kiszonki
@owczareknietrzymryjski xD
@Wrzoo xd
@splash545 mam jeszcze z Leszke ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Wrzoo teraz to też skisłem xdd
@Wrzoo ciekawe jak taki barszczyk smakuje, nigdy takiego oryginalnego nie jadłem
@splash545 bliżej mu do Knorra z saszetki, niż do Winiar, na moje laickie kubki smakowe. Ale na pewno sam zakwas trzeba dosłodzić i dosolić, żeby zrobić z niego taki smaczniusi barszczyk.
@Wrzoo - moja ulubiona świąteczna zupa - a nie tak jak jakiś lurowaty zwykły barszcz co go normiki o niewykształconym podniebieniu jedzą.
@koszotorobur Oj, lury nie może być - barszcz musi być konkretny w smaku, innego nie akceptuję
@Wrzoo Barszczu nigdy nie robię, ale właśnie wpadłem na chory pomysł - ciekawe, czy dałoby radę użyć zakwasu z buraków do pieczywa.
Muszę solidnie zbadać temat, może bym zrobił sobie różowawe bułki. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@LondoMollari Ale że zamiast zakwasu takiego piekarniczego, na mące? Bo w buraczanym nie będzie drożdży
@Wrzoo Coś tam będzie, drożdże naturalnie występują wszędzie, gdzie jest sporo cukru - najczęściej na owocach - dlatego pierwsze chleby zanim rozumiano drożdże, często miały ciasto robione z dodatkiem posiekanych owoców. Buraki też mają relatywnie sporo cukru.
Widzę, że ktoś już temat rozwoju drożdży na buraku badał: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9562875/ , więc może nie jest to aż tak przegrana sprawa jak się wydaje.
@Wrzoo - droga koleżanko - pomimo, że Cię lubię to muszę donieść na Ciebie bojówce Kieleckiego aby Cię doprowadzili do pionu - wołam więc @UmytaPacha oraz @voy.Wu - niech czynią co muszą
@koszotorobur xD To tylko słoik z banku słoików, leżakuje w nim kimchi.
@Wrzoo - mi się już nie musisz tłumaczyć - będziesz się tłumaczyć Majonezowej Inkwizycji
@koszotorobur Ja w ogóle jestem Szwajcarią w tej wojnie, bo nie jestem ani z teamu Winiary, ani z teamu Kielecki.
@Wrzoo pomorski najlepszy! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@splash545 no wiadomka
@Wrzoo - koleżanko - miej Ty trochę godności - nic co powiesz nie zmieni już Twojej sytuacji
@koszotorobur a chcesz trochę dobrego majoneziku?
@Wrzoo - widzę, że jesteś już na drugim etapie.
@koszotorobur może, a może po prostu bliżej mi do rainbow sprinkies w tych wojnach majonezowych:
@Wrzoo - nie mnie oceniać ciężar dowodów i linię obrony
Ja nauczyłem się już nie lubić majonezu - dla świętego spokoju
@koszotorobur czasem się zastanawiam, jak często ludzie jedzą majonez. Bo to też nie jest taka oczywista kwestia w tej wojnie.
@Wrzoo - ja jadłem kiedyś codziennie - teraz jedynie wypominam te piękne czasy i tęsknię
@Wrzoo codziennie.
@koszotorobur o panie, sporo
@UmytaPacha Ty to wiadomo, musisz przykład dawać.
to nie dawanie przykładu, to miłość do Kieleckiego
co nie @ErwinoRommelo ?
@UmytaPacha a jak, czy do serka czy do szyneczki, bez kieleckiego niema kanapeczki! ( a panią @Wrzoo będziemy mieli na oku, proszę nie opuszczać miasta)
@ErwinoRommelo a najlepiej nagotować jajców takich z półpłynnym żółtkiem i wyłożyć je na kanapkowe łoże Kieleckiego z solą pieprzem i cytrynko...
@UmytaPacha ehh jajek nie wziolem w sklepie ehh a specjalnie mak do chlebka jest ehh jak zyc na tym padole lez?
@ErwinoRommelo to dylaj póki sklepy otwarte
@Wrzoo koleżanko...
@voy.Wu xD
@Wrzoo Pisząc grzybowa masz na myśli po prostu zupę czy prawilny wigilijny barszcz na zakwasie z grzybami?
@ipoqi zupę grzybową, taką na esencji grzybowej z masą prawdziwków i z domowymi łazankami
Ojjj ale mi smaka zrobiłaś. Ja jestem team barszcz i pije go kilkanaście razy w roku. Uwielbiam u mnie zbiera się też sok z buraka przy weekowaniu (najpierw buraki lezane zalewie z octu, liści,ziela i pewnie cukru)
@Guma888 o, i to jest myśl z tym sokiem, bo planowałam je po prostu zjeść :D
@Wrzoo tak ten sok(zalewa i sok z buraka) w którym leżą u mnie buraki przed wędkowaniem ok. 2dni ma zupełnie inny smak niż zakwas.
@Wrzoo przestałem to pić bo kwas moczowy wywala
@Wrzoo czemu za miesiac? Wstawiam teraz, spokojnie sobie dojrzewa, zlewam do butelek i chowam do lodowki.
Na swieta jest idealny.
Zawsze robie sobie osobny z ostrymi papryczkami. Dzieci i zona nie przepadaja, a ja lubie taki pikantny zakwasik sobie pyknac
@maks_kow boję się, że może się zepsuć do tego czasu :(
@Wrzoo awzyciu. W lodowce spokojnie wytrzymuje do pol roku. Oczywiscie taki zlany a nie z calym dobrodziejstwem inwentarza. W niskiej temperaturze i bez "paliwa" bakterie znacznie zwalniaja prace.
Koniecznie musisz wyparzyc naczynie do rpzechowywania, by nie dorzucic nowego szczepu do istniejacego w zakwasie.
Duzo zalezy od uzytych burakow, ale do swiat na pewno wytrzyma i bedzie smaczniejszy
Nasze robią się w kamionkach, łącznie powinno wyjsc z 13-15l czystego zakwasu
Poeksperymentuj tez z czasem samego "kiszenia: burakow. U nas zakwas zlewamy nie wczesniej niz po 2 tygodniach. W zaleznosci od czasu zmienia sie smak, warto poprobowac.
"barszczyk, kurwa, nie kupować!" xd
#pdk
Zaloguj się aby komentować