Dzisiaj trochę chude, bo taki kawałek mięsa dostałam od mamy, ale normalnie polecam z karkówki.
@GazelkaFarelka ja tam nie mam nic przeciwko dobremu mielonemu! Precz z hamburgerami!
Nie jem mięsa, ale w życiu złego słowa o mielonych nie powiem (° ͜ʖ °)
@Klamra I to jest zdrowe podejscie.
@GazelkaFarelka Ostatnio się dowiedziałem, że w PRLu (moje dzieciństwo) obowiązywał limit 1 kg mięsa na osobę na miesiąc. Jak ci ludzie żyli?
@nieinteresujsie Normalnie..
o ile Twoja matka pracowała w "mięsnym"; o reszcie nic nie wiem i też chciałabym się dowiedzieć. Pamiętam tamte czasy....
@nieinteresujsie co dzień inna zupa była.
@John_the_Revelator Wtedy to była lepsza fucha, niż dzisiaj stanowisko w spółce Skarbu Państwa
@nieinteresujsie @John_the_Revelator czarny rynek, w sklepie nic nie kupiłeś ale od znajomego albo znajomego kuzyna sasiada kupiłeś wszystko. Ty mu załatwiłeś płytki do łazienki/papier toaletowy, pomogłeś jego chrzesniaczce zdać prawko, on ci załatwiał mięso.
@nieinteresujsie najlepiej było mieć rodzinę na wsi
@nieinteresujsie matki się zapytaj
@grzegorz-lato to właśnie matka mi to powiedziała. Na pytanie jak sobie z tym radziła, sama przyznała, że za bardzo nie wie. Zupy gotowała na kości, bez mięsa. Próbowałem przeliczyć ile ja mięsa spożywam i wyszło mi, że samą wędliną na kanapki wyczerpałbym ten limit.
Cała rozmowa na ten temat wynikła z tego, że zewsząd słychać o tym, że jemy za dużo mięsa i próbowałem podpytać ile kiedyś się jadło...
Ale bym zezarl
@GazelkaFarelka wyglądają znajomo
To nie może być prawda 😆😆😆
@otoczenie_sieciowe
co kurwa
@otoczenie_sieciowe @GordonLameman @Sezonowiec
Polecę klasykiem:
Jednak to może by tak prawda...😔
@otoczenie_sieciowe wcale bym się nie zdziwił jakby to była prawda i nawet smaczne było. Znam opowieści o gościach którym pod koniec PRLu udało się wyjechać na zachód do pracy. Wpieprzali takie żarcie bo było dobre i tanie i im smakowało a dopiero po latach dowiedzieli się że ten piesek na puszce nie był dla ozdoby ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No i te reklamy. Kompleks witamin i minerałów dla twojego pupila w trosce o zdrową sierść i mocne kości oraz zęby. A dla człowieka? A to wszystko jedno bo i tak puchy je najgorsza biedota a wiadomo że człowiek najwytrzymalszy ze ssaków zje wszystko. Zresztą, zmienilibyście zdanie jakbyście na własne oczy zobaczyli jak i z czego produkuje się najtańsze parówki
@banan Jakiś czas temu widziałam w sklepie pasztet w puszce wielkości puszki z żarciem dla kota (400g), kosztował 1.99 zł czy coś w tym stylu. Jako że przyzwoita puszka dla kota zawierająca 65% mięsa (głównie podrobów i resztek) kosztuje ponad 5 zł, to aż wzięłam do ręki żeby sprawdzić, cóż to za cudo. Zawierało... 4% mięsa. Tyle, co najpodlejsze karmy dla kota. No i w sumie cena podobna. Więc biorąc pod uwagę że skoro ktoś to produkuje, to najwidoczniej ktoś to kupuje i je. A w sumie żadna różnica z jedzeniem karmy dla kota.
> zmienilibyście zdanie jakbyście na własne oczy zobaczyli jak
@banan w masarniach bywałam, Twoje "z czego" to zależy od produktu, Ale "jak" pasuje niestety do każdego mięsa, nawet najlepszego. Problemy sanitarne, krótko mówiąc były duże, wszędzie
Dobrze, że człowiek odporna istota
@GazelkaFarelka to ciekawe co stanowiło pozostałe 96%. W sumie to nie wiem czy chcę wiedzieć
Polskie pączki, inaczej: POLISH DONUTS
@GazelkaFarelka Zrobię mały coming out: Lubię gotować i naprawdę mi wychodzi, ale w mielone nie umiem. Przetłuszczone kluchy surowe w środku mi wychodziły gdy próbowałem.
A np. sushi i spring rolls aka "sajgonki" wychodzą mi jak z dobrej knajpy, tak sami azjaci tsk mówili. A to niby dużo trudniejsze.
Go figure.
Wysprzęglaj no się tutaj jak je robisz.
@Opornik pół kg mielonego mięsa (najlepiej karkówka), garść bułki tartej, 1 jajko, łyzeczka soli, jedna mała posiekana drobno cebula i posiekane drobno 2 ząbki czosnku. Sypnąć jak na zdjęciu pieprzu i majeranku.
Dolewasz do bułki tartej tyle wody żeby była całkiem nasiąknięta wodą.
Mieszasz dokładnie wszystko ręką, lepisz kotlety takie na kulkę która mieści się w garści, obtaczasz w bułce tartej, lekko spłaszczasz. Nie za duże żeby się lepiej smażyły i nie były w środku surowe a na zewnątrz spalone.
Wrzucasz na gorącą patelnię, obsmażasz na brązowo, przewracasz, zmniejszasz trochę ogień żeby się wolniej smażyły i doszły w środku. Zdejmujesz jak będą brązowe też z drugiej strony.
@GazelkaFarelka jest czosnek, jest cebula, wiem że fachowiec się odzywa xD
Ale poważnie, mielone to nie jest surowe mięso tylko trzeba od serca doprawić dodatkami.
No i zamiast bułki tartej to pszenna bułka dupka tak zwana klasyczna. Tak nakazuje tradycja. No a i jajek wyncyji bym dorzucił. Łycha ostrej musztardy robi robotę, ale takiej na gładko żeby gorczycy nie porozgryzać.
@Sezonowiec o tak tak!, właśnie miałem pisać o musztardzie.
No i tak jeszcze mi się skojarzyło:
Ahahaha😆 i ten kompot o jaki to jest klasyczek🥰
@GazelkaFarelka nie karkówka bo karkówka jest za tłusta tylko z łopatki wtedy kotlety nie będą tłuste
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak najlepiej czerwone mięso i tłuszcz bo nadaje smak, łopatka też może być. Ja w mięsnym wybieram co ładniejsze, z której strony odkroić i proszę o zmielenie.
@GazelkaFarelka jakieś biedakotlety zbite, bez bułki.
Proszę w ramach zadośćuczynienia zrobić znowu chałkę
Byłem pewny że to pączki jak nie przewinąłem zdjęcia do przekrojonego
@michau507 bo to polskie pączki :V
@michau507 @Pouek pączki drwala
@GazelkaFarelka Zostań mojom żonom (° ͜ʖ °) Mielone niczym pączki, tak to trza umić
@GazelkaFarelka zmarnowane mięso :|
Coś wspaniałego
@GazelkaFarelka jadłbym
@GazelkaFarelka Jesteś wolna?
Gdzie ty można zminusować? Kotlety dla bezzębnej części społeczeństwa.
@GazelkaFarelka Wiesław Paleta approved!
"niegodni" to za słabe określenie, daj jednego, ziemniaczki ubite?
Zaloguj się aby komentować