Bardzo prosta w przygotowaniu zupa.
Wystarczy tylko opiec korpusy drobiowe, kości wołowe, można dorzucić kostkę jagnięcą.
Gotujemy przez kilka godzin.
Potem już z górki.
Wystarczy wrzucić na 1.5 godziny do piekarnika pomidory, cebulę i czosnek.
Już prawie witamy się z gąską!
Teraz już tylko blendowanie, zagotowanie, doprawienie, ugotowanie makaronu i wrzucenie wszystkiego na talerz.
Powinienem zacząć od wyhodowania bazylii z nasion, ale jak zwykle poszedłem na łatwiznę...
#gotujzhejto #jedzenie #zupa
@paramyksowiroza - niby skromna, a na bogato
@paramyksowiroza wyglada super, ma swietny kolor.
Mi zawsze wychodzi troche bielsza, musze popracowac nad tym.
@Mielonkazdzika Rosół był brązowy. A pomidorów było ponad kilo na jakieś 2 litry zupy
@paramyksowiroza wygląda to tak, jakbyś obejrzał kilka filmów Food Emperora i za bardzo wziął sobie do serca jego hasło "nie bądź leniwy, rób wszystko sam" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@paramyksowiroza wodę rozpuścić z lodowca jeszcze
Panie, jakie to problem... kostkę rosołowa wrzucić do wody, zagotować, dodać koncentratu i makaronu i tyle... W 15 minut się da.
@sireplama najlepiej ciepla woda z kranu i ketchup, pomidorowka palce lizac.
Jak dodasz zimnej (bo tansza) to masz wloskie gazpacho.
@Mielonkazdzika Nareszcie przepis dla mnie
@Mielonkazdzika Najlepiej zagotować sok pomidorowy
@paramyksowiroza
Ciekawy przepis, zawsze robiłem na bazie rosołu/bulionu, ze świeżymi pomidorami.
Opiekane mięso, pomidory i warzywa, wygląda obiecująco, trzeba spróbować.
Dzięki za inspiracje.
P.S.
To skrzydełko i korpus, to chyba kacze.
@UncleFester Tak, korpus jest z kaczki
Ogólnie polecam przygotowanie też czystego rosołu na pieczonych korpusach i kościach.
Ma bogaty smak, przyjemny ciemny kolor i mocno mięsny aromat.
W przypadku przygotowywania samego rosołu polecam posmarowanie twardych warzyw odrobiną koncentratu pomidorowego. Pomidory będą potem niewyczuwalne w smaku, ale lekko przypalony koncentrat doda sporo umami do zupy.
Jeśli chodzi o pomidorową, pieczenie pomidorów podnosi zupę na inny level. Po pierwsze, lekko przypalone pomidory mają dużo bogatszy smak, a po drugie pieczenie pozwala na odparowanie wody z pomidorów, a to też jest całkiem wskazane.
@paramyksowiroza
Zupa wychodzi zacna.
Do gara poszły opieczone: korpus, skrzydełka i szyjki kacze, szyja i skrzydło indycze, szponder, cebula, marchew, seler, por.
Pyrkało 5 godzin.
Bulion miał kolor mocnej herbaty i był tak esencjonalny, że krzepł na powierzchni po zdjęciu pokrywki z gara.
Później dodałem ze 2 kg pieczonych pomidorów bez skórek i chwilę dogotowałem.
Wyszła pyszna.
Dzięki za inspirację.
@UncleFester Super, że smakowało!
@paramyksowiroza A można było z kostki rosołowej i przecieru ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie znacie sie, pomidorową sie robi z niedzielnego rosołu, dodając koncentrat, smietane i ryż.
Zaloguj się aby komentować