Do litrowego słoika wrzucacie że 4 ząbki czosnku, 3 łychy majonezu, 2 łychy gęstej śmietany, pół łyżeczki soli, całość blendujecie blenderem ręcznym. Zakręcacie słoik pokrywką i do lodówki na minimum godzinkę. Może postać parę dni.
Zamiast kupować sos że sklepu, można mieć własny pyszny sosik bez konserwantów i generowania zbędnych odpadów.
Można poeksperymentować co jeszcze tam dorzucić żeby podkręcić smak, np. koperek, pieprz, ale taka sama baza też jest wystarczająca.
#gotowanie
Zamiast gęstej śmietany polecam też spróbować wersji z jogurtem bałkańskim (lub ew. greckim). Można też dodać pół łyżeczki cukru dla podbicia smaku. No i jak ktoś nie ma blendera, to może użyć praski/wyciskacza do czosnku, albo zetrzeć czosnek na tarce i po prostu wymieszać wszystko łyżką.
Ogólnie to wspaniały jest to sos, nie zapomnę go nigdy.
@rakokuc Z praską albo siekaniem to więcej roboty, a koszt blendera dziś to jedne małe zakupy w sklepie. To jest świetny sprzęt, który ostatnio coraz bardziej doceniam, bo zamiast kupować jakieś drogie zintegrowane blendery z częściami do mycia, bierzesz zwykły tani słoik, których masz kilka, można potem od razu zakręcić, wstawić do lodówki i nie blokujesz sobie części urządzenia. Potrzebujesz zrobić pięć sosów bierzesz pięć słoików i myjesz tylko końcówkę.
@GazelkaFarelka z blenderem główny problem jest taki, że potrafi strasznie rozrzedzić sos, który potem potrzebuje czasu w lodówce, żeby ponownie zgęstnieć. Jak wmieszasz rozdrobniony czosnek do gęstego majonezu i całej reszty, to unikasz tego problemu.
Ale sam blender szanuję, bo faktycznie jest to game changer w wielu sytuacjach w kuchni.
@rakokuc dlatego robię wcześniej i wstawiam do lodówki na jakiś czas, dodatkowo się przegryzie i smakuje intensywniej.
@GazelkaFarelka - ja czosnek najpierw wolno piekę w 100 stopniach w oliwie z oliwek - w sosie wolę taki.
@koszotorobur ja tak robie paste czosnkowom i nawet solo na chlebku wpierdalam.
@koszotorobur na pewno jest pyszny ale to wpis o tym jak zrobić szybki i prosty sos
@GazelkaFarelka
Najszybszy
do lodówki na minimum godzinkę
Wybierz jedno
@GazelkaFarelka ja jeszcze daję jakieś zioła jak prowansalskie czy coś podobnego no i cukier jak ktoś używa. Poza tym robię na śmietanie z dodatkiem majonezu a nie odwrotnie. Tak czy inaczej pycha!
@Lubiepatrzec czosnek niedzwiedzi też dobrze pasuje
@GazelkaFarelka zamiast śmietany można dać dobry jogurt grecki / bałkański - to taki co jak przekręcisz go do góry nogami to nie chce spaść na podłogę - biedronkowy grecki spada na podłogę, możesz kupić jakiś markowy, używam tego robionego dla lidla
@superhero ten jogurt grecki jest bardzo podobny do kwaśnej gęstej śmietany, a śmietanę się ma zazwyczaj w lodówce
@GazelkaFarelka częściej mam jogurt niż śmietanę xD
@GazelkaFarelka ostatnio w lidlu znalazłem słoiczki z serem feta lub jego zamiennikiem w marynacie olejowo warzywnej - brakuje wyrazistości - spróbuje z paryczką ostrą, solą i szczyptą majeranku
@GazelkaFarelka Możliwe, że do przepisu wkradł się błąd. Myślę, że powinno być "wrzucacie minimum główkę czosnku"
@Mr.Mars wierz mi, jak postoi i się przegryzie to wypala duszę
bez generowania zbędnych odpadów.
@GazelkaFarelka no nie wiem, słoik po majonezie i opakowanie po śmietanie to też odpady, nie robi większej różnicy
@UmytaPacha jak kupisz specjalnie tylko na sos, to tak, ja mam zawsze majonez i śmietanę w lodówce, czasami jak się nie zużyje to się zmarnuje
@GazelkaFarelka a majonez kto robił?
@GazelkaFarelka mam szybszy przepis
-
Kilka obranych ząbków czosnku przecisnąć na prasce do pojemnika z jogurtem naturalnym
-
dodać przyprawy do smaku (pieprz, sól, polecam odrobine papryki dla koloru) i wymieszać
@redve brzmi lepiej ze względu na brak śmietany
@Felonious_Gru i majonezu. Mój sos jest ultra light
@GazelkaFarelka znak jakości ode mnie
Pół łyżeczki soku z cytryny jeszcze dodaję, fajnie smak podkręca
@GazelkaFarelka
Najszybszy zarazem najlepszy sos czosnkowy to pasta makalo
Dużo ząbków czosnku
Olej słonecznikowy*
Trochę soku z cytryny
Nic więcej nie trzeba :)
Czosnek bledujesz, dodajesz sok z cytryny, bledujesz dalej
Jak uzyskasz w miarę rozbledowany Czosnek dolewasz powoli olej aż zacznie się robić puszysta piana/pasta
Ja oleju dolewam tak na oko żeby wypełnić pojemnik od bledera :)
Sosik, pasta Gotowa do jedzenia zaraz po przygotowaniu
*z słonecznikowego wychodzi idealnie białą, z innego już nie jest tak czysta rasowo:) ale również spoko
@SaucissonBorderline o kurde, nie znałem tego a w mojej ulubionej kebabowni jest właśnie taką pianka i jest mega, może to jest właśnie to
@roadie bardzo możliwe, to ogólnie jedno z standardowych dodatków w bałkańskiej kuchni, do pleskawicy czy innego miecha siada ideolo
Największym plusem.jest to że jest turbo czosnkowe a zarazem lekkie, bo nie ma majonezu śmietany itp
@SaucissonBorderline ale ma olej, który jest też w majonezie
@GazelkaFarelka owszem.jednak konsystencja jedno i drugiego nie jest ta sama, majonez jest ciężki i przebija się nieważne ile czosnku do niego dodasz, a tu czuć tylko Czosnek na puszystej konsystencji podbitej cytryna, świeże lekkie :)
Jie żebym był jakimś przeciwnikiem majonezu jednak ta forma.bardziej mi siedzi :)
@GazelkaFarelka pietruszka, natka. Zamiast kopru.
ee no nie wiem. Taki surowy czosnek ostro daje z paszczy. Jednak na początku trochę trzeba go upiec
Do tego pół łyżeczki soku z cytryny i musztardy i masz pełnię smaku.
Bez konserwantów to on by był, gdyby jeszcze majonez zrobić samemu. Kupne majonezy nie są zbyt zdrowe.
Zaloguj się aby komentować