@AndzelaBomba Gotowanie makaronu na minuty jest dobre tylko, jeśli nie masz pojęcia jak gotować makaron. Makaron gotuje się na wyczucie, po prostu próbując co jakiś czas.
@LondoMollari przyznaj się, to Ty piszesz te przepisy
-
Szczypta soli do smaku
-
Garnuszek ryżu
-
Gotować do miękkości
-
Pokroić w średnią kostkę
-
Odrobinę majeranku
@LondoMollari Pan Robert to potwierdza.
@cododiaska możesz ustawić sobie czas i nie musisz sprawdzać co chwila i parzyć sobie ryja.
Polecam
przyznaj się, to Ty piszesz te przepisy
@cododiaska Jeśli da się być precyzyjnym, to będę precyzyjny, ale niektóre rzeczy po prostu trzeba sprawdzić. Makarony mają różną grubość, garnki mają różną pojemność, piecyki różną moc, woda ma różną twardość. Producent jest w stanie oszacować czas w swoich warunkach testowych, ale w praktyce, aby makaron był ugotowany idealnie, po prostu trzeba sprawdzić, i tyle.
Garnuszek ryżu
To jest częste zjawisko w przepisach niepolskich, bo w UK, USA "szklanka", "łyżka", "łyżeczka" to po prostu jednostki. Np. "1 cup" to 236ml. Używam w takich przepisach wolframalpha jeśli nie jestem pewien - https://www.wolframalpha.com/input?i=one+cup+to+milliliters . Uświadomienie sobie, że to normalne jednostki i wszystko da się wyliczyć, bardzo pomaga.
Gotować do miękkości
Tutaj chodzi o warzywa, i niestety tego nie przeskoczysz, bo warzywa nie są standaryzowane, tylko wyrosną takie jakie chcą. Kupisz ziemniaki w jednym sklepie, i będą miękkie po 15 minutach gotowania, inne po 20, inne po 30. Jeśli te pierwsze pogotujesz przez 30 minut, to Ci wyjdzie papka do wywalenia do kosza, a nie jedzenia.
Odrobinę majeranku
Przyprawy niestety wietrzeją. Pisanie "odrobinę" jest bez sensu, i zawsze lepiej napisać ilość, z zastrzeżeniem, że może być potrzeba więcej, ale rozumiem czemu niektórzy nie chcą tak robić. W drugą stronę może być problem z ostrymi - trafisz na dobry jakościowo pieprz cayenne, przepis był wyliczony pod przeciętny, i potrawa będzie niejadalna dla normalnych ludzi.
TL;DR - przepis powinien być maksymalnie precyzyjny, ale niestety świat nie jest precyzyjny, więc podczas gotowania trzeba być elastycznym.
[edit]:
Pokroić w średnią kostkę
Na to usprawiedliwienia nie ma. To zwykłe lenistwo i niechlujność piszącego.
@LondoMollari człowieku, to jest barilla. To ma być dobre dla ludzi, a nie dla jakiegoś niespełnionego Giuseppe z podlasia który od makaronu w paczce za 5zł oczekuje suszenia niskotemperaturowego i wytłaczania w brązie xD
@tomasz-frankowski Nawet parszywy makaron wypada zrobić dobrze. Jeśli rozgotujesz słabej jakości makaron, to raczej walorów potrawy to nie podniesie.
Ale faktycznie Barilla jest przeciętna, 99% ceny to marketing.
@LondoMollari
dokładnie tak
Zweryfikowałem. Myślałem, że oni skomponowali długie utwory o każdym makaronie, a to po prostu playlisty normalnej muzyki, które trwają dokładnie np. 11 minut
Za zniszczenie Malmy w tak podły sposób sękaty chuj w dupę tej firmie.
@Jim_Morrison o to to (ง ͠° ͟ل͜ ͡°)
@Jim_Morrison
Właśnie miałem to napisać. Dziękuję.
@AndzelaBomba walić barille, to jest mafijne przedsiebiorstwo, które doprowadziło do upadku malmy w Polsce
@CzosnkowySmok Dobrze, że o tym pamiętamy.
Ciekawe czy mają playlistę na niszczenie polskiego biznesu
Malma miala zajebiste makarony a barilla to chuj.
Zaloguj się aby komentować