Mięso kudłatych świń ma intensywny smak i ciemny kolor wysoko ceniony przez smakoszy. Jest też bardzo tłuste. Mangalica to rasa pierwotna, obecnie pod ochroną.
Słonina oraz smalec z mangalicy uznawana jest na Węgrzech za dobro narodowe.
Mięso z mangalicy ze względu na dobry przerost tkanką tłuszczową szczególnie smaczne jest w surowych wędlinach długo dojrzewających.
#ciekawostki #gotujzhejto
@CzosnkowySmok wpierdalałbym jak szkockie krowy kiedy jestem w szkocji
Węgierskie salami to jest to!
Da się to mięso w Polsce kupić?
@jestemjimmy
W knajpach tak. W sklepie raczej nie, może jakiś craftowy rzeźnik w Wawie.
W KRK dają gdzieniegdzie mięso z Mangalicy. Próbowałem boczek i coś jeszcze. Dobreeeee zd
@GordonLameman no to daj nazwę knajpy
Chętnie spróbuję
@CzosnkowySmok
To było tu:
https://purohotel.pl/en/krakow-kazimierz/eat-drink/
I chyba trafiłem na coś z Mangalicy podczas którejś wizyty w Euskadi, ale tu nie jestem pewien, bo oni powinni mieć głównie iberyjskie. W Euskadi mogę zaś polecić kraba miękkoskorupkiego
@GordonLameman dzięki, sprawdzę
@CzosnkowySmok na Starym Kleparzu jest sklep z węgierskimi wędlinami, również z Mangalicy:
@osn_jallr dzięki!
W tej chwili w menu Puro widzę tylko boczek ze świni złotnickiej, Mangalicy brak.
@CzosnkowySmok W ogóle, o ile znam mangę, to lica inaczej tam wyglądają
Kiedyś miałem taki nick. A mięso i kiełbasa z tych świń wyśmienita, polecam.
Zaloguj się aby komentować