Mangalica - węgierska rasa świń i jedyna która ma podobną do wełny szczecinę.
Mięso kudłatych świń ma intensywny smak i ciemny kolor wysoko ceniony przez smakoszy. Jest też bardzo tłuste. Mangalica to rasa pierwotna, obecnie pod ochroną. 
Słonina oraz smalec z mangalicy uznawana jest na Węgrzech za dobro narodowe.
Mięso z mangalicy ze względu na dobry przerost tkanką tłuszczową szczególnie smaczne jest w surowych wędlinach długo dojrzewających.
#ciekawostki #gotujzhejto
98ff4e90-5268-4eb7-adc4-61bc6fda21d7
SUQ-MADIQ

@CzosnkowySmok wpierdalałbym jak szkockie krowy kiedy jestem w szkocji

jestemjimmy

Da się to mięso w Polsce kupić?

GordonLameman

@jestemjimmy

W knajpach tak. W sklepie raczej nie, może jakiś craftowy rzeźnik w Wawie.

GordonLameman

W KRK dają gdzieniegdzie mięso z Mangalicy. Próbowałem boczek i coś jeszcze. Dobreeeee zd

CzosnkowySmok

@GordonLameman no to daj nazwę knajpy

Chętnie spróbuję

GordonLameman

@CzosnkowySmok

To było tu:

https://purohotel.pl/en/krakow-kazimierz/eat-drink/


I chyba trafiłem na coś z Mangalicy podczas którejś wizyty w Euskadi, ale tu nie jestem pewien, bo oni powinni mieć głównie iberyjskie. W Euskadi mogę zaś polecić kraba miękkoskorupkiego

CzosnkowySmok

@GordonLameman dzięki, sprawdzę

osn_jallr

@CzosnkowySmok na Starym Kleparzu jest sklep z węgierskimi wędlinami, również z Mangalicy:


https://maps.app.goo.gl/svniKxg64SxZzQPT7

Szpadownik

W tej chwili w menu Puro widzę tylko boczek ze świni złotnickiej, Mangalicy brak.

jestemjimmy

@CzosnkowySmok W ogóle, o ile znam mangę, to lica inaczej tam wyglądają

Parigot

Kiedyś miałem taki nick. A mięso i kiełbasa z tych świń wyśmienita, polecam.

Zaloguj się aby komentować