PIKUTEK!!!
Pikutek to niepozorny kuchenny nożyk o ostrzu typu serrated produkowany przez kultową firmę Victorinox.
Dlaczego to Gamechanger?
- Powód jest prozaiczny: to nożyk, który w kuchni pomoże Wam w 90% prac wymagających cięcia, krojenia, obierania, przycinania, skracania czy smarowania.
A ma Pan na to dowód?
- Tak, najlepszym dowodem jest fakt, że kupuję pikutki jak narkoman, rozdaje je w rodzinie i znajomym, a oni też się uzależniają
To tylko nożyk, do tego pokraczny, co w nim takiego zajebistego..
- JEGO CENA!! Kosztuje grosze, a cieszy zarówno oko, jak i używającego go. Posiada bardzo szeroką gamę kolorystyczną, jego rękojeść jest antypoślizgowa i ergonomiczna, ostrze nie rdzewieje i BARDZO DŁUGO TRZYMA OSTROŚĆ!
Ale jak ma ząbkowaną krawędź tnącą, to jak się stępi, to nie da się go naostrzyć..
- A JA WTEDY MOWIĘ: PYK! I WYCIĄGAM Z SZUFLADY ŚWIEŻUTKIEGO PIKUTKA KUPIONEGO ZA GARŚĆ ORZECHÓW!
To nie reklama, chociaż może brzmi jak reklama.. Ale jeśli ktoś ma toto w kuchni, to wie o czym mówię
Więc jeśli nie wiesz, co dać komuś na niezobowiązujący prezent, albo twoje kuchenne ostrza potrzebują wsparcia, albo wybierasz się na camping i przyda się coś do pomocy przy grillu (krojenie karkówki to dla pikutka PIKUŚ!), a żal ci będzie wziąć kozik który jest w rodzinie od pokoleń - pomyśl o PIKUTKU! Jest tani, zajebisty i każdemu się przydaje!
@spawaczatomowy pikutek sikutek
@spawaczatomowy może być jeszcze "pikutek psi fiutek" :)
Podobny mam ale nie wiem jakiej firmy
Gdzie i za ile 😁?
@Denial.ONE gdziekolwiek, kosztuje niecałe 20 pln
@Denial.ONE @spawaczatomowy podróbki kosztują kilka złotych i są tak samo dobre.
@Lubiepatrzec to prawda, jednak wolę oryginał, bo lubię firmę Victorinox. No i wolę te grosze zostawić w Europie, niż Chinach
@spawaczatomowy Faktycznie, jest napisane SWISS MADE i mam nadzieję, że to prawda, bo możliwe, że swiss made to co innego niż made in switzerland. Już nie raz widziałem takie manipulacje marketingowe i jestem nieufny.
@Lubiepatrzec co do noży to nie wiem, tu masz wymogi dla "swiss made" dotyczące zegarków
@Felonious_Gru brzmi wiarygodnie i zapewne dotyczy zegarków i noży tak samo. Dzięki!
@spawaczatomowy też korzystam z pikutkow. Z tym że ja kupuje od Bokera :) bo mam takiej. I tez wszystkich obdarowuje. Jedyne z czym pikutki sobie kiepsko radzą to surowe mięso.
@Astro nam przy pierwszym krojeniu schabowego pikutek od nowa życie ułożył. Trzeba uważać, żeby w dłoń nie wjechać, bo idzie jak w masło
@spawaczatomowy Ale jak ma ząbkowaną krawędź tnącą, to jak się stępi, to nie da się go naostrzyć..
jak to nie da? ja ostrze. ale nie osełka wiadomo
jest ostrzałka victo co to ostrzy
@SNCF szanuję, mam ostrzałkę lansky do noży i też mogę serrated ostrzyć, ale zawsze w szufladzie czeka nowy pikutek. Kwestia chęci i wolnego czasu
@spawaczatomowy są pikutki z gładkim ostrzem:)
@con987 przymierzam się do kupna
Właśnie się sam dowiedziałem, że ten mój nóż jest do owoców i warzyw... A nazwa "pikutek" jest normalnie wyszukiwana na allegro...
@con987 polewkowa nazwa, ale pasuje do tego nożyka
@con987 są też ząbkowane, ale niezaokrąglone na końcu. mam całą kolekcję różnych na chacie
@spawaczatomowy u mnie w takim victorinoxie rękojeść(?) się rozleciała. Plastik ciut słabej jakości względem jakości ostrza. Kupiłem Fiskarsa tego typu i na razie bez zarzutu. Potwierdzam, są prze kozak
@wkielon jak się ma imadło zamiast dłoni, to się rozpadło
Nasze się trzymają, ale fiskarsa muszę też obczaić
@wkielon Też mi się rączka na kostce sera złamała
@spawaczatomowy 20 zł!!
Patrz tutaj!
https://www.togo.com.pl/category/noze-i-akcesoria-kuchenne-noze?filter=1
@Astro no i pięknie
sprawdziłem mam kilka takich
@spawaczatomowy potwierdzam. Mam i obdarowuję ludzi.
@spawaczatomowy czy to możliwe że kiedyś już prowadziłeś gdzieś taką agitację? Bo wpis jakby znajomy
@emdet ten pikutek to wraca srednio raz na pol roku na glowną to tu to tam
@bucz marketing szeptany at it's best xD
@emdet @bucz @emdet no ale kurde spróbujcie sami. Ja jestem prosty człowiek i mam alergię na szeptanki, piramidy itd, ale tu akurat jest real deal
@bucz @bucz @emdet mój nieśmiertelny zestaw. Pikutek z ranami wojennymi, ale dalej sztywniutko.
Jak kupiłem babci, to bała się używać, dopóki się trochę nie stępił
@spawaczatomowy gdzieś czytałem czyjąś recenzję, że najlepszym nożem jakim miał to był nóż do masła od victorinoxa. A ja mam scyzoryk od nich, champion czy coś.
@spawaczatomowy Takiś cwany? To obierz nim jajko.
@moderacja_sie_nie_myje kto obiera jajko nożem?
@moderacja_sie_nie_myje surowe czy na twardo? bo na twardo to lekko przecina
@El_Nero weganie. Chcą poczuć ze coś upolowali
@RACO prędzej wegetarianie. Weganie nie jedzą też odzwierzęcych
@spawaczatomowy taktyk
@spawaczatomowy Nie negując opinii OPa, ja osobiście polecam do kuchni (i nie tylko) noże FIskarsa, od lat używam kilka i są jak brzytwa, muszę bardzo uważać gdy myję gary.
@Opornik mam noze fiskarsa i sa miekkie i tępe. tylko ceramiczne.
@Opornik ja polecam Fontignaca, dobra kosa do kuchni.
https://www.amazon.de/-/en/Chefs-Knife-Fontignac-Including-Chef/dp/B00J2AZE3C
Meh.
tylko Shippu Black.
najlepsze sa noze ceramiczne
@Macer chyba najgorsze xD
@Macer @Felonious_Gru zdania ekspertów są podzielone
@Macer noże ceramiczne to była chwilowa moda. U mnie weszystkie leżą w pudełkach.
Plus: trzymają ostrość.
Minus: są kruche. Niezależnie od producenta.
Na byle ostrzałce nie naostrzysz.
Wole nóż za „stówkę” i ostrzalke za 20 zł która zedre w 3 minuty do ostrości niż zajechanego ceramika z którym nie wiadomo co zrobić.
@Astro ceramiczny noz kosztuje 14 zł i sie nie tępi. uzywa sie go do konkretnych celów (krjenie warzyw, miesa itd) i wtedy sie nie kruszy. gorsze jest to ze latwo sie psują rękojeści w ktore sie je pakuje, juz dwie zlamalem
@Felonious_Gru chyba nie srałeś.
@Macer otóż srałem, kupa zdrowa, sama przyjemność.
@Macer w żadnym z moich noży ceramicznych nie udało mi się zniszczyć rękojeści. Ale tez nigdy nie miałem ceramika z marketu.
Co do krojenia mięsa: żeberka, boczek, golonki, szponder czy dowolny inny kawałek mięsa z kością jest zagrożeniem dla ceramika. Już nie wspomnę o t ze czasami wystarczy źle położyć nóż (stuknie np o krawędź butelki czy miski) i się kruszy.
Ja swoje wysyłałem do ostrzenia do bokera do Niemiec. Nie mam w domu nic czym mógłbym go naostrzyć. Ani cierpliwości do tego. Bo nie oszukujmy się. One tez się tępią. Tylko wolniej.
Jednym słowem. Ja nie polecam. Na szczęście każdy może używać czego chce.
@Astro To wiadomo ze do miesa z kosxia sie bierze gruby tasak, to oczywiste. Z drugiej strony bez przesady, jak czesto kroisz kosci xD wolowine na kawalki ceeramiczny kroi doskonale. Brzmisz jak jakis bogol. Moj nozyk ceramiczny kosztowal 14zl.
@Felonious_Gru bardzo watpie.
@Macer Ale znasz pojęcie trybowania? :) Wiadomo że nożem kości nie szargam :) ale czasami trzeba kości z mięsa oczyścić. Jakiegoś ptaka wytrybować. I tak, ja to robię często. I Ty mnie od bogoli nie wyzywaj, po prostu lubię dobre narzędzia, a czas zachwytu nad ceramikami mi dawno minął. I tyle.
@Astro @Macer dajcie sobie po dżentelmeńskim piorunku i zapomnijmy wszyscy o sprawie
@Astro nie znam, byc moze nie jestem tak zaawansowany w kuchni. kosci z miesa nie czyszcze, gotuje je i samo odchodzi.
@Opornik popieram, ja po kilku ostatnich przygodach już ich nie myję. za dużo krwi przez to straciłam
lubię żyć na krawędzi, bywa że oblizuję pikutka - przy okazji doprowadzając żonę do palpitacji xD
@enron ale ty masz silną psychikę xD
Potwierdzam! Mam i też polecam wszystkim w rodzinie.
@spawaczatomowy potwierdzam świetne noże, gerlach się nie umywa.
Japońskie jak @GordonLameman też mam ale nie można ich wsadzać do zmywarki ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
@Zly_Tonari
no, ale to najlepsze noże do wszystkiego
Potwierdzam. Zajebista kosa.
@spawaczatomowy i ile taki kutasek?
@Felonious_Gru około 20zł
@spawaczatomowy Kiedyś kupiłem kilka polskich podróbek tych nożyków firmy Gerpol.
To producent znanych kiedyś noży Gerlach. Ale markę Gerlach kupił importer chińszczyzny, a dotychczasowy producent musiał zmienić nazwę.
@spawaczatomowy Komentarz z allegro
@kobiaszu o kurde, tego się nie spodziewałem xd
Potwierdzam i polecam. Zarówno te z ząbkami jak i gładkie. Tanie i dobre. Kupiłem też mojej matce, bo nie mogłem patrzeć jak tępymi nożami kroi, teraz używa tylko pikutka. Zaraz kupię cały zestaw teściowej.
Ja go nazywam kikutek. Bo to zostaje z palca.
Mam go, i jest zajebisty. Polecam
Daj mnie tego pikutka czlowieku
Mam taki z zielona rączka. U mnie w domu mówi się na niego „nóż śmierci” po kilku poważnych skaleczeniach 😬
psikutek bez s
@spawaczatomowy spróbuj zjeść nim zupę
potwierdzam robię dokładnie to samo od kilku lat - teraz wyszły nowe pikutki z bardziej pastelowym designem i są jeszcze ładniejsze:
Polecam, mam dwa, oboma sobie prawie uciąłem palec xD
Mam polecam ale nikt ode mnie z rodziny nie bierze tych nożów bo są przesądni xd ( nie daje się noża na prezent bo będzie kłótnia)
@Bezkid trzeba to obejść, dajesz nożyk, a obdarowany płaci Ci grosika.
Działa
Wymiana barterowa - biorę piwo z lodówki 👍
@Bezkid A to folklor nożowniczy - nóż przetnie znajomość albo odbierze daninę we krwi.
...jak wyżej - trzeba wziąć przysłowiowego grosza. Albo jakiś drobiazg w ramach wymiany. Zapalniczkę choćby.
@spawaczatomowy kupiłem kilka lat temu i od tego czasu używam ich do wszystkiego w kuchni, najlepszy nóż ever. Aż strach je rozreklamować bo jeszcze podrożeją
Tani zestaw podstawowy na gotowanie - biwakowe, domowe, grillowe, jakiekolwiek - klasyczna Mora, Pikut, nóż kuchenny z Ikei. Nic więcej nie potrzeba.
BTW. Ten najtańszy kuchenniak z Ikei jest też świetny. Za 12 zeta? (...dwa noże w sumie - kuchenniak i mikrus do owoców i takich tam).
@spawaczatomowy niby fajne, do czasu aż te ząbkowane ostrze zjedzie z krojonego towaru na Twój palec
Ale jak ma ząbkowaną krawędź tnącą, to jak się stępi, to nie da się go naostrzyć..
A JA WTEDY MOWIĘ: PYK! I WYCIĄGAM Z SZUFLADY ŚWIEŻUTKIEGO PIKUTKA KUPIONEGO ZA GARŚĆ ORZECHÓW!
@spawaczatomowy czyli generalnie produkujesz smieci zamiast kupic noz ktory da się naostrzyć
Swoją drogą ja nie widzę nic genialnego w tych nożykach. Dobre może żeby jabłko obrać ale do krojenia lepsze są większe noże. Do wykrawania też lepsze są mniejsze ale z płaskim ostrzem i szpicą.
@GrindFaterAnona metal i tworzywo z nożyków idzie na recykling, więc pudło
Dobre może żeby jabłko obrać ale do krojenia lepsze są większe noże. Do wykrawania też lepsze są mniejsze ale z płaskim ostrzem i szpicą.
Tak samo myślałem do czasu, gdy ten szatan zawitał w naszej kuchni.
Jak bardzo się myliłem, to chyba tylko ja wiem..
@spawaczatomowy hej! Dobrze wiedziec, ze nie mamy problemu ze smieciami, wystarczy segregowac
@GrindFaterAnona no faktycznie, ogólnie ze wszystkim mamy problem, więc trzeba się przesiąść na rower w 15 minutowym mieście, zacząć jeść robaki i zrezygnować z korzystania z życia.
Jak taki proekokokospoko jesteś, to idź na chińskie WeChat i ich uświadamiaj o zanieczyszczaniu środowiska.
Albo czarnym w Afryce to tłumacz. Albo brazulom.
Typowy szur jest typowy.
Nie dyskutuję, bo nie ma o czym :d
Jak taki proekokokospoko jesteś, to idź na chińskie WeChat i ich uświadamiaj o zanieczyszczaniu środowiska.
Albo czarnym w Afryce to tłumacz. Albo brazulom
.@spawaczatomowy spoko, zaczynam od tych ktorych mam najblizej
@GrindFaterAnona to mnie już odhacz jako tego, co ma w to dupie
Pamiętam jak pierwsze pikutki kupiłem - w 2016 były po 13 zł :)
Do pikutka trzeba dopisać, że jak się go komuś nieświadomemu podaruje to mimo ostrzeżeń i tak się nim potnie xD Chyba trzem znajomym dawałem pikutki żeby się przekonali, wszyscy se paluchy pochlastali xD
aha, co do ostrzenia pikutka to nie jest tak że nie ma jak: https://www.amazon.pl/Keenso-Diamentowy-ostrzenia-uniwersalny-diamentowych/dp/B0863P98NP
Zaloguj się aby komentować