> Martw się, że słoik będzie za mały
> Słoik ledwo zapełniony w dwóch trzecich
> Wkurz się, że kupiłaś za mało kapuchy
Oh well. Następnym razem kupię drugi słoik i trzy główki, bo tego to mi nawet na tydzień nie starczy ;_;
#kuchnia #gotowanie #kiszonki #kimchi #gotujzhejto
@Wrzoo ile koszty zrobienia? Bo lubię kimchi ale w sklepie to za drogo. Wczoraj widziałem 300g za 12zl.
panie to nie są tanie rzeczy
@NatenczasWojski 1.3 kg kapuchy to 13 złotych, do tego cebula i szczypior jakieś 3 złote, a potem to już kwestia podzielenia kosztu pasty gochujang, cukru trzcinowego, soli i sosu rybnego. Za ten trzylitrowy słój wypełniony w 2/3 wyszłoby może 25 złotych…
Ja raz kupiłem te sławne kimchi. Zjadłem tego może z łyżkę-dwie i było takie pyszne że słoik z pozostałą zawartością poszedł do śmieci. A, i srakę po tym miałem niemiłosierną.
@korfos bo kupne jest chujowe. 🤷🏻♀️
@korfos nie dla amatorów to
@korfos serio te sklepowe niektóre kimchi to się mają do kimchi jak winiary do majonezu. spróbuj inne
@korfos Nie jest to żarcie dla każdego. Polecam tylko, jeśli ktoś gustuje jednocześnie w ostrym żarciu i kiszonkach.
Uwielbiam kimchi - na razie nie zdobyłem się na robienie tylko kupuję w barze azjatyckim bo robią pyszne. No niestety ntanio nie jest 😩
Eee tej, dej przepis
@RACO robiłam z tego przepisu: https://www.karointhekitchen.com/wege/koreanskie-latwe-kimchi-mak-kimchi/
Następnym razem spróbuj bez wody. Kapusta dużo puści.
@w1lq ale jak to fermentować?
Woda nie fermentuje, fermentują bakterie które są i tak na kapuście. Sól po prostu utrzymuje ph w którym przeżyją bakterie które chcesz by przeżyły. Z resztą kapusta sama puści dużo wody. Kimchi to nic innego jak lactofermentwcja taka jak w kapuście kiszonej czy ogórkach. Praktycznie wszystko możesz tak kisić 🙂
@w1lq no okej, tylko jeśli nie zaleję tego wodą, to nie zaczną się procesy gnilne (z udziałem tlenu) zamiast fermentacji?
@Wrzoo to chyba kwestia czasu, bo żeby źle ubita kapucha zaczęła gnić porzebuje co najmniej kilku dni
do tego czasu to ty nowy słoik nastawu zrobisz
aczkolwiek na sucho to dla mnie trochę słabo, kiszenie czegokolwiek na szybko wolę zawsze w zalewie
@Wrzoo kluczem jest wytworzenie słonego środowiska. Ja nie lubię wody bo mam wrażenie że jednak zawsze jest to mniej crunchy. https://www.seriouseats.com/baechu-kimchi-5184676 tutaj masz ładnie opisane co i dlaczego się robi jak i dwie metody na uzyskanie słonego srodowiska
@VonTrupka @w1lq dzięki. Popróbuję
Zaloguj się aby komentować