Komentarze (39)

MementoMori

Cholera, a nie chcie...aż za burczalo mi brzuchu.

moll

@MementoMori polecam się, chociaż myślałam, że już wszyscy po obiedzie i nie zostanę posądzona o znęcanie się

roadie

@moll błąd w opisie - powinno byc kaczka pieczona z wieprzowiną

moll

@roadie ale to wieprzowina surówkowa i nie była pieczona

Mr.Mars

Uffff! @moll wreszcie kuchnię otworzyła.

moll

@Mr.Mars mam pamięć telefonu zawaloną zdjęciami, najgorzej że już część pozapominałam co ja tam robiłam xD

Michumi

@moll odkąd zrobiłem konfitowaną to ciężko mi skusić się na inne metody

moll

@Michumi ja się do konfitowania nie mogę przemóc xD daj mi jeszcze parę lat

Michumi

@moll pewnie wyobrażasz sobie, że to bedzie pływało w tłuszczu

Ja też dopierdo 3 lata temu to zrobiłem

To jest absolutnie genialne

A do tego pieczone na gęsim tłuszczu ziemniaczki z rozmarynem i jakiś sosik żurawinowy

moll

@Michumi raczej co potem zrobić z tym tłuszczem po konfitowaniu

Michumi

@moll np ja rozdałem chętnym - spanialy smalec

To co zostało poszło zimą dla sikorek. Choć IMO śmiało można by część zamrozić

Co do tłuszczu wystarczy zwykły, wieprzowy.

Fly_agaric

O kude, japka tylko dawalim. W sumie to, czemu tam gruszki nie dołożyć? Muszę to wypróbować.

moll

@Fly_agaric ja wrzucam co mam xD z pomarańczami też jest pyszna

HolQ

@moll "...0,33 łyżeczki..." oj oj....będzie pewnie ktos marudzil na brak jasno sprecyzowanych wag przypraw! XD

moll

@HolQ był tu już taki, regularnie mi to wypominał

HolQ

@moll no ej! Jak sypnie się 0,2 łyżeczki no to danie kurde do wyrzucenia !

moll

@HolQ do wyrzucenia nie, daj ojcu, ojciec zje

HolQ

@moll bo pieska szkoda

moll

@HolQ sam rozumiesz


Poza tym przepis to tylko inspiracja, a więcej osób ma w kuchni łyżeczki niż wagi precyzyjne

HolQ

@moll wiem wiem. Przepraszam za moje zrycie wywołane przez pracę w laboratoriach żywności I farmaceutyki kaczkę chyba spróbuję zrobić. Moja hinduska współlokatorka ucieszy się na pewno!

moll

@HolQ każdy ma jakieś zboczenia, spokojnie. Ja w sklepach oglądam palety czasami xD

moll

@Sielski_Chlop ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

splash545

@moll bardzo smakowite zwłoki kaczki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

moll

@splash545 coś sugerujesz?.xD


Tego nie zgłaszałam do #naopowiesci ale może powinnam

splash545

@moll tak sugeruję pomysł na opowiadanie

moll

@splash545 nadal mi się żaden nie klei...

splash545

@moll bywa. No ja też nie zacząłem ale też trochę w rozjazdach byłem. Mam nadzieję, że coś napiszę przed końcem

splash545

@moll ale też sam temat wybierałem i pomysłu nie mam xd

moll

@splash545 sam widzisz! XD

dildo-vaggins

Protip do kaczki: łyżka czubata soli na litr wody, zalewamy kaczkę i zostawiamy w lodówce na noc. Pieczemy następnego dnia. Mięso jest bardziej soczyste. Moja ciocia mnie tego sposobu nauczyła dawno temu a ona piekła zajebiste kaczki.

moll

@dildo-vaggins może kiedyś wypróbuję, dzięki. Jak rozumiem, zalewa już schłodzoną solanką?

dildo-vaggins

@moll tak, w zasadzie to woda nie musi być gorąca bo łyżka na litr wody dobrze się rozpuszcza nawet w letniej z kranu.

moll

@dildo-vaggins w sumie fakt. A reszta przypraw kolejnego dnia?


Muszę ogarnąć jakiś większy pojemnik

dildo-vaggins

@moll przyprawami nacierasz dopiero przed pieczeniem, ja jeszcze daje do solanki liścia laurowego i ząbki czosnku, ogólnie można sporo eksperymentować bo solanka z przyprawami fajnie oddaje aromaty do kaczki.

moll

@dildo-vaggins brzmi jak szerokie pole do eksploatacji

dildo-vaggins

@moll uwielbiam eksperymentować w kuchni, łączyć smaki i aromaty a kaczka w solance daje sporo możliwości tak jak schabowe moczone w mleku i cebuli.

moll

@dildo-vaggins wymocz tak cały schab i zrób duszony w piekarniku pod włoszczyzną

aae7c61d-5d59-4539-b9e8-5812b6515934

Zaloguj się aby komentować