#gotujzhejto
@wonsz Mmm ryżowe rollo moje ulubione
Co tak ubogo składników?
@Odwrocuawiacz hosomaki bo młodsza córka otwór gębowy ma jeszcze niewielki i rozwala większe rolki. A z drugiej strony jebana potrafi pół kromki chleba z szynką upchnąć na raz...póki starsza nie narzeka na monotonię to równam do możliwości młodszej.
Usmażyć i gotowe
@Afterlife kurła, robiłem już polskie sushi z kabanosem, grzybkami i kiszonym, a nie pomyślałem o smażonym w panko. Aaaalbo w cieście naleśnikowym, doooobre XD
Do czego to kabel?
@bartek555 do Japonii
@bartek555
Na pewno na 50Hz. Albo 60Hz. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@cododiaska jak do Japonii to NTSC
@3t3r tylko vapo!
@wonsz podpowiesz jak zacząć przygodę z własnym sushi? Skąd wziąłeś przepis, składniki itd?
@Fen ciężko stwierdzić, bo to było dawno a dopiero teraz jako tako zaczyna wychodzić. Ale po drodze to jeszcze było piwowarstwo, miodosytnictwo, winiarstwo, serowarstwo, wędliny, chleby, jogurty, kefiry, zakwasy, kombucze... jakoś się to wszystko rozlewa i zmywa razem w "nagle umiem, a skąd?"
Dzisiaj już nie mam siły, dopiero co pisałem instrukcję regulacji tylnej przerzutki w rowerze, zaraz idę spać, jak nie zapomnę to jutro z chęcią opiszę ci krok po kroku jak robiłem dzisiejsze rolki.
@Fen stary ale dobry kanał z instrukcjami do sushi https://www.youtube.com/@RobimySushi/videos
@wonsz Siła doświadczenia!
@osobliwy dzięki bardzo, na pewno zobaczę co i jak
@Fen
-
Szklanka ryżu, najlepiej do sushi, ale na jaśminowym też robiłem, płuczesz w zimnej wodzie aż będzie czysta
-
Zalewasz ryż wodą i zostawiasz na pół godziny
-
4 łyżki octu ryżowego (ja robię z jabłkowym), dwie łyżki cukru i łyżeczkę soli mieszasz do rozpuszczenia, można podgrzewać ale nie zagotować, odstawiasz do wystygnięcia
-
Płuczesz po raz ostatni i zalewasz wodą w ilości 1,5 szklanki
-
Przykrywasz i na małym ogniu odprowadzasz do gotowania, zmniejszasz ogień do minimum, po 10 minutach wyłączasz ogień, zostawiasz do wystygnięcia. Przez cały ten czas nie podnosisz pokrywki, nie grzebiesz przy tym, nie mieszasz etc.
-
Dodajesz przygotowana zaprawę i delikatnie mieszasz drewnianą łyżką żeby rozprowadzić równomiernie zaprawę i ryż gotowy.
Zawijanie rolek to bardzo prosta sprawa a ew. technikę najlepiej obadać na filmikach albo metodą prób i błędów. Generalnie ryż rozprowadzasz po arkuszu liści nori dość cienką warstwą i nie do samego końca z jednej strony bo musi się końcówka skleić. Ilość ryżu jest zależna od grubości rolki jaka zamierzasz uzyskać, czyli od ilości składników w środku, a przepisów jest mnóstwo. Inna sprawa że robiąc samemu robisz jak tobie pasuje - ja robiłem nawet polskie sushi z kabanosem, grzybkami marynowanymi i ogórkiem kiszonym XD
Megarollo sama ryba na cienkim
@bravenewworld63 ale dojebał wasabi po złości
@wonsz chcesz mój? Ja wrócę po falafla
Zaloguj się aby komentować