@argonauta tego to się chyba nie da normalnie otworzyć :(
@argonauta Te kartoniki od fety to jest jakiś dramat. Tego nie da się otworzyć normalnie! Ten kto to wymyślił powinien smażyć się z siódmym kotle.
@Lubiepatrzec ser feta, to nawet nie jest on xD
@3t3r to jest feta ale nie mają prawa do nazwy z uwagi na bezduszne prawa biznesu i ryzyko pozwów sądowych.
@Lubiepatrzec oczywiscie, ze nie. To jest solony ser bialy z mleko krowiego, obok fety nawet nie lezal
@3t3r no może i racja, nie jestem purystą serowym.
Co ci ludzie z Favity mają w głowach to ja nie wiem. Nawet marki własne dyskontów są pakowane w coś, co daje się normalnie otworzyć, a do tego też pozwala w miarę wygodnie pokroić ten nieszczęsny ser.
@argonauta
Najlepszym sposobem jaki wypracowałem, to odkroić nożem razem z opakowaniem tyle ile Ci potrzeba, resztę nakryć folią kuchenną i do lodówki.
@Arxr robię tak samo. Kiedyś otwierałam jak kartonik z jednej strony i łyżka brałam stosowną ilość. Minus: nigdy nie dało się wybrac wszystkiego do końca, zawsze sporo sera zostawało. Krojenie kartonu lepsze.
@Arxr z wygody i przyzwyczajenia kroje prawie zawsze na pół, połówką w worek śniadaniowy i do lodówki, połowa do góry dnem na spodek i się wyciska/wypada. i jest ok
@Arxr ja od razu kroje tyle plasterków ile potrzebuje razem z opakowaniem.
@Arxr spoko, robię tak samo.
Ja to z opakowaniem nawet jem. Oszczędność czasu, a zatrucie pokarmowe raczej nie grozi.
Typowy przykład opakowania, które jest pakowane przez producenta z przyzwyczajenia (tak po prostu było pakowane jak nazwa mogła brzmieć ser feta). Nie ma ono żadnego sensu.
@Sielski_Chlop ja myślę że jest pakowane przez przyzwyczajenie klientów. Niestety większość, jeśli nie wszyscy, ludzi przed półka sklepową zachowuje się jak idioci i gdyby zmienili to opakowanie, to duża część by go nie znalazła, inna mówiłaby że teraz ser jest gorszy itp i w efekcie sprzedaż mocno by spadła.
Też prawda
@ten_kapuczino no niestety leśny dzban się nie utrzymał na rynku, był zbyt nowatorski...
@argonauta Przynajmniej są uczciwi i nie podają sposóbu na otwieranie "łatwe otwieranie" które uja działa
Mam na to sposób. Odginam rogi na boki, obcinam nożyczkami, podciągam za zgrzew do góry, obcinam nożyczkami.
Ewentualnie nożem. Wszystko nad zlewem żeby zalewą nie zachlapać.
@GazelkaFarelka oo, to jest właściwy sposób!
Ale nie nazywajcie fetą tego wyrobu tłuszczowego. To tak jakby na goude mówić cheddar, bo przecież też jest żółty.
Taką kostkę w opakowaniu wrzuca się do gorącej wody, po kilku minutach opakowanie rozcina się na pół, a kawałki kostki w całości wychodzą z kartonu. Następnie ciepłym nożem da się taką fetę pokroić w równą kosteczkę bez kruszenia się jej na drobniejsze kawałki.
Zaloguj się aby komentować