Hydratacja podbita do 78%, wygląda to na koniec możliwości tej mąki albo piekarza
Być może jakby wyrastało z 8h w lodówce, byłoby lepiej, bo lodówka moja osusza, więc by utwardziła trochę skórkę.
Pieczenie na kamieniu idzie mi słabo, nie dopieka dobrze spodu. Na zwykłej blasze najlepiej. Dobrze że sama nie kupiłam tego kamienia, tylko już go miałam, bo jeśli rozważacie zakup do pieczenia chleba to wg mnie nie jest najlepsza inwestycja. Nie na tym początkującym poziomie przynajmniej.
Z nowości - w tle widoczna kratka, nowy nabytek. Pierwsza rzecz, którą sobie kupiłam specjalnie do pieczenia chleba, do tej pory jechałam na narzędziach, które miałam w kuchni.
#365chlebowgazelki
f46ecbd3-1193-4539-ba34-0b1b453cf549
10def2fe-c950-4778-bd9d-fff86523b770
1f45c750-5bbd-4018-95d6-4bf86d389e15
kiwikiwi

@GazelkaFarelka gar zeliwny jest sztosiwo do chleba. Ksztalt jak trzeba, skorka mega chrupiaca, same zalety. No tylko kolejny klamot w kuchni ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nosacz

Chciałbym umić taki chlyb zrobić

megawonsz9

@GazelkaFarelka Na kamieniu wyjdzie ale musisz dłużej nagrzewać, ja mu daję 20 min w 280*C.

GazelkaFarelka

@megawonsz9 jeżeli wyjdzie tak samo jak na blasze, a dodatkowo muszę dłużej grzać piekarnik i zużywać więcej prądu to taki średni interes.

kon-jakub

@kiwikiwi oj tak byczq, gar/pyrex to jest to


@GazelkaFarelka bardzo ładny wyszedł, winszuję. Swoją drogą kratka do studzenia to jest sztosik.

GazelkaFarelka

@kon-jakub No jeden ze słabszych ostatnio, za dużo jednak wody na możliwości tej mąki. Eksperymentalnie dałam więcej, ale jednak zostanę przy poprzednim 73% bo jednak wtedy wychodzi najlepiej.

kon-jakub

@GazelkaFarelka bez przesady, słabsze to były te płaskacze co wrzucałaś z pieczenia na kamieniu

GazelkaFarelka

@kon-jakub A to w ogóle, pierwsze próby

Pjorun

@GazelkaFarelka protip: jak spod masz niedopieczony, to po prostu jak wyłączysz piec, otwórz drzwiczki i zostaw chleb na kamieniu. Wtedy Ci się fajnie sam spód zrobi na chrupko:) 10-20 minut powinno wystarczyć, ale to musisz doświadczalnie po prostu dojść do tego jaki spód będzie najlepszy.

Zaloguj się aby komentować