Historia jednej fotografii z Bazy Zdjęć PAP: pieczarki zamiast parówki, czyli polskie fast foody lat 80.

Historia jednej fotografii z Bazy Zdjęć PAP: pieczarki zamiast parówki, czyli polskie fast foody lat 80.

dzieje.pl
Dziś wybór fast foodów jest ogromny – można je kupić na ulicy, w barach i restauracjach czy z dostawą do domu. Na początku lat 80., gdy punkty z jedzeniem serwowanym na poczekaniu zaczęły w Polsce licznie powstawać, w bułkach królował farsz z pieczarek. Parówki były towarem luksusowym.

Za początek fast foodów w Polsce można uznać otwarcie pierwszej restauracji sieci McDonald's - miało ono miejsce 17 czerwca 1992 r. w Warszawie u zbiegu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej. O randze tego wydarzenia świadczy to, że wstęgę przecinał ówczesny minister pracy i polityki socjalnej Jacek Kuroń. W dniu otwarcia ustanowiony został rekord w liczbie transakcji dziennych w jednej restauracji tej sieci - dokonano ich 13,3 tys. Pół roku później został on pobity w Katowicach - było to 13,6 tys. zamówień. [...]

#historia #historiapolski #xxwiek #fastfood #foodtruck #gastronomia #jedzenienawynos #historiajednejfotografii
2

Komentarze (2)

@Mr.Mars w dziurze, w której się wychowałem (miasto do 10k mieszkańców) do dzisiaj stoi i jest czynna podobna buda z zapiekankami. W podstawówce kupowałem je po chyba 1000zł, albo coś koło tego, nie pamiętam dokładnie. Na street view jest zdjęcie sprzed 11 lat, ale byłem na Święta i rodziny i buda jest jak najbardziej czynna.

e61d7f24-11e7-4be4-89ab-7e12221aa63c

Zaloguj się aby komentować