Hejka,
pierwszy raz w zyciu bede piekl sernik na swieta- jakie maslo do tego polecacie?
W lodoce mam takie 3

inb4- nie wiem czy beda rodzynki

#gotowanie #gotowanietomojapasja #sernik #pytaniedoeksperta
c74903eb-fe8f-488c-b3c8-73f936aef273
evilonep

@jajkosadzone daj trochę tego trochę tego

bojowonastawionaowca

@jajkosadzone masło - jedna owca, nie ma różnicy. Natomiast ważne jaki twaróg dasz, bo spora część twarogów w wiaderkach nadaje się średnio

AdelbertVonBimberstein

@bojowonastawionaowca Potwierdzam. Z Piątnicy się nadaje ale ciężko znaleźć. Wychodzi dobry wiedeński.

jajkosadzone

@bojowonastawionaowca

Taki mam

95e5ead6-e7b8-412e-9cf1-cc1dadcf5caa
bojowonastawionaowca

@jajkosadzone pokaz skład ;)

bojowonastawionaowca

@jajkosadzone spróbuj czy smakuje jak twaróg czy jak serek śmietankowy do kanapek. Jeśli jak twaróg to najpewniej będziesz musiał odsączyć sporo serwatki. Na przyszłość polecam ten artykuł - jeszcze mnie nie zawiódł przy wyborze dobrego twarogu, a korzystałem z trzech z oceną 10 ;) https://mojewypieki.com/post/twarogi-i-serki-w-wiaderkach-pomagamy-wybrac

jajkosadzone

ooo panie, artykul z 2015 roku.

Pewnie formulacje, sklad i inne zmienione z tysiąc razy

Fifonge

Do sernika tylko i wyłącznie twaróg w kostce z Piątnicy zmielony co najmniej 3 razy (miele przez prasę do ziemniaków xD)

Semicolon

@bojowonastawionaowca wow, kradnę

bojowonastawionaowca

@jajkosadzone wszędzie masz podane składy poszczególnych serników i możesz się na nich wzorować przy zakupie. Ja jak powiedziałem skorzystałem z 3 z nich z oceną 10 i serniki wyszły świetne

szponovic

@bojowonastawionaowca 

I jest z Wielunia "Mój ulubiony". Kiedyś luba przed świętami chciała zrobić sernik i takie wiaderko pół kilowe kupiła. Chciałem sprawdzić jak smakuje i skończyło się na tym że jechałem do sklepu po kolejny.

Niczego nie żałuję.

bojowonastawionaowca

@szponovic absolutnie się zgadzam, jeden z twarogów, których używam do serników

wonsz

@jajkosadzone wsio rawno.


A ja niedawno wyjąłem z pieca swój dla córy do szkoly - 5 jajek ubitych ze szklanką cukru, 1kg sera z wiaderka i dwa budynie waniliowe, 70 minut w 150 stopniach mokrego termoobiegu i zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Masło w moim przypadku jest opcjonalne, co kto lubi.


A z dobrych serków to MOJ ULUBIONY jest spoko, ja natomiast robiłem z lidlowego 6%, który jest dość płynny, czytaj: w ocenie wielu chujowy, stąd drugi budyń w składzie.

37de5495-ab20-480f-a239-65e42718c238
galencjusz

@jajkosadzone Zwróć tylko uwagę na gramaturę. Milsani chyba jest produkcji niemieckiej i tam jest klasyczne 250g

jajkosadzone

@galencjusz

Wszystkie sa 200 gramow.

Milsani ma tez inne maslo o gramaturze ćwierć kilo.

Zaloguj się aby komentować