Hej(t)o,

W tym piekielnym upale, udało się dziś uwarzyć bananowego milk stouta. Tzn. Bogiem a prawdą to milk stouta, bo 6 kg upieczonych bananów będzie dodane na cichą fermentację. Zobaczymy co z tego wyjdzie, przepis opierałem na zwycięskim przepisie Warszawskiego Konkursu Piw Domowych z 2017 roku Macieja Palusińskiego i Joanny Mitek

Jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie, jest "czorne jak szatan" 15,5 brix ale wraz z laktozą. Celuje w 5-5,5 %

#homebrew #homebeer #piwowarstwo #domowepiwo #hobby
226ea92d-8997-40d3-8985-bec61faededc
#nsfw
ipoqi

Jakie drożdże i tempera fermentacji

Navane

2 paczki Safale s-05, temperatura no wysoka bo gorąco. Ale ciśnieniowo fermentacja będzie szła, więc nie przejmuję się estrami.

wonsz

Ale ciśnieniowo fermentacja będzie szła, więc nie przejmuję się estrami.


@Navane widzę coś a'la wek na zdjęciu, kilka dobrych lat już nie warzyłem, coś mnie ominęło? Drożdże zapierdalają w korpo i nie srają estrami?

Navane

@wonsz dokładnie tak, jest to fermentor gdzie normalnie można dobić ciśnienie, albo same drożdże nabiją.


Dzięki temu możemy skrócić fermentację do dosłownie kilku dni

Brak utleniania

Piwo jest już wstępnie nagazowane

Nawet drożdże dolnej fermentacji można prowadzić w temperaturze pokojowej bo nie jest czysty profil fermentacji i skrócić o wiele takową


Świetnie wyjaśnia to artykuł


https://3barylki.pl/2022/10/26/fermentacja-piwa-po-cisnieniem/


A tu zdjęcie fermentora już uzbrojonego z innej warki

e83ec613-79f9-4a1b-954b-019c40cdbf3e
wonsz

@Navane czyli w sumie w kegach pepsi mogę fermentować, no zaś kolejny argument żeby wrócić.


Ale dolniaki wolę w zimie - w piwnicy miałem 3 stopnie a jebane fermentisy robiły robotę...

GrindFaterAnona

@Navane jakie cisnienie wariacie?

Ładne tankofermentatory

Navane

@GrindFaterAnona zawsze najpierw daje dobę, żeby się rozmnożyły, a potem ustawiam 10 psi i pozwalam, aby same dobiły do tej wartości

slawek-borowy

sam to nie ocenisz, jedno wypada rozlosować

Banan11

@Navane czekamy na degustację

Navane

@wonsz można również w kegach pepsi. Po fermentacji właśnie w kegach trzymam.

mordaJakZiemniaczek

Ty, ale 6kg bananów to jest jakieś 1,5kg cukru, do tego laktoza, to na ile było zacierane? Przy takiej ilości cukru z owoców nie wyjdzie wóda w aromacie?

Ogólnie nie mój styl, ale szacun za kreatywność, bardzo jestem ciekaw efektu końcowego

Navane

@mordaJakZiemniaczek 6 kg bananów w skórce. Wg przepisu z konkursu było 5,7 kg ale na 20 litrów wraz z 0,68 kg laktozy co podbilo blg o 2,5 stopnia. Ja zrobilem ok 6 kg bananow i 1 kg laktozy ale na 23 litey warki. Po za tym na cichą będą dawane więc już drożdże może coś kapkę podgryzą, a reszta powinna pójść w slodycz - mam nadzieję ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Zacieranie na 12,5 brix/blg

Rafau

@Navane a to nie jest tak, że te banany (cukier z nich oczywiście) będą refermentować po zabutelkowaniu? Uważaj żeby nie wybuchły

mordaJakZiemniaczek

@Rafau Jak będzie dobre, to zdąży zejść, a jak nie, to niech se wybucha

Navane

@Rafau ja do plastików butelkuje. Oraz, tak, mogą refermentować, ale dlatego to będzie już na drugim etapie fermentacji, po odrzuceniu większości drożdży z fermentacji burzliwej

Navane

@Rafau jak wyżej wytłumaczyłem

Navane

@mordaJakZiemniaczek nigdy wybuchów nie miałem i mam nadzieję, że mieć nie będę!

Rafau

@Navane trzymam kciuki

Zaloguj się aby komentować