W tym piekielnym upale, udało się dziś uwarzyć bananowego milk stouta. Tzn. Bogiem a prawdą to milk stouta, bo 6 kg upieczonych bananów będzie dodane na cichą fermentację. Zobaczymy co z tego wyjdzie, przepis opierałem na zwycięskim przepisie Warszawskiego Konkursu Piw Domowych z 2017 roku Macieja Palusińskiego i Joanny Mitek
Jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie, jest "czorne jak szatan" 15,5 brix ale wraz z laktozą. Celuje w 5-5,5 %
#homebrew #homebeer #piwowarstwo #domowepiwo #hobby
Jakie drożdże i tempera fermentacji
2 paczki Safale s-05, temperatura no wysoka bo gorąco. Ale ciśnieniowo fermentacja będzie szła, więc nie przejmuję się estrami.
Ale ciśnieniowo fermentacja będzie szła, więc nie przejmuję się estrami.
@Navane widzę coś a'la wek na zdjęciu, kilka dobrych lat już nie warzyłem, coś mnie ominęło? Drożdże zapierdalają w korpo i nie srają estrami?
@wonsz dokładnie tak, jest to fermentor gdzie normalnie można dobić ciśnienie, albo same drożdże nabiją.
Dzięki temu możemy skrócić fermentację do dosłownie kilku dni
Brak utleniania
Piwo jest już wstępnie nagazowane
Nawet drożdże dolnej fermentacji można prowadzić w temperaturze pokojowej bo nie jest czysty profil fermentacji i skrócić o wiele takową
Świetnie wyjaśnia to artykuł
https://3barylki.pl/2022/10/26/fermentacja-piwa-po-cisnieniem/
A tu zdjęcie fermentora już uzbrojonego z innej warki
@Navane czyli w sumie w kegach pepsi mogę fermentować, no zaś kolejny argument żeby wrócić.
Ale dolniaki wolę w zimie - w piwnicy miałem 3 stopnie a jebane fermentisy robiły robotę...
@Navane jakie cisnienie wariacie?
Ładne tankofermentatory
@GrindFaterAnona zawsze najpierw daje dobę, żeby się rozmnożyły, a potem ustawiam 10 psi i pozwalam, aby same dobiły do tej wartości
sam to nie ocenisz, jedno wypada rozlosować
@Navane czekamy na degustację
@wonsz można również w kegach pepsi. Po fermentacji właśnie w kegach trzymam.
Ty, ale 6kg bananów to jest jakieś 1,5kg cukru, do tego laktoza, to na ile było zacierane? Przy takiej ilości cukru z owoców nie wyjdzie wóda w aromacie?
Ogólnie nie mój styl, ale szacun za kreatywność, bardzo jestem ciekaw efektu końcowego
@mordaJakZiemniaczek 6 kg bananów w skórce. Wg przepisu z konkursu było 5,7 kg ale na 20 litrów wraz z 0,68 kg laktozy co podbilo blg o 2,5 stopnia. Ja zrobilem ok 6 kg bananow i 1 kg laktozy ale na 23 litey warki. Po za tym na cichą będą dawane więc już drożdże może coś kapkę podgryzą, a reszta powinna pójść w slodycz - mam nadzieję ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zacieranie na 12,5 brix/blg
@Navane a to nie jest tak, że te banany (cukier z nich oczywiście) będą refermentować po zabutelkowaniu? Uważaj żeby nie wybuchły
@Rafau Jak będzie dobre, to zdąży zejść, a jak nie, to niech se wybucha
@Rafau ja do plastików butelkuje. Oraz, tak, mogą refermentować, ale dlatego to będzie już na drugim etapie fermentacji, po odrzuceniu większości drożdży z fermentacji burzliwej
@Rafau jak wyżej wytłumaczyłem
@mordaJakZiemniaczek nigdy wybuchów nie miałem i mam nadzieję, że mieć nie będę!
@Navane trzymam kciuki
Zaloguj się aby komentować