Hasło na dziś:
Patelnie

Chcę pozbyć się wszystkich patelni z teflonem (uzywam jakiegoś zestawu z Tefala) i nie mam pojęcia co wybrać. Piszą, że tytanowe i ceramiczne są ok, ale jak czytam już opis konkretnej (np. Zwiegera) to pojawia się coś o powłocie Ilag, greblac i innych.

No kurła nic z tego nie rozumiem
CZEMU TO NIE JEST ZWYKŁA PATELNIA Z GRANITU ALBO TYTANU!

Co polecacie?

Budżet najlepiej taki nie przesadzony. 300 za patelnię ok, ale 500 to już mi się nie widzi

#gotowanie #kuchnia #agd #kiciochpyta #jedzenie
PlatynowyBazant20

Najlepiej mieć różne patelnie do różnych zastosowań. Non stick, żeliwo, stal węglowa, inox. https://youtu.be/5_NZdTMKBRc?feature=shared

nobodys

@GordonLameman Accademia Mugnano Di Pietra.


Używałem od jakichś 7 lat i niestety po przeprowadzce z kuchni gazowej na indukcję (niekompatybilna) muszę kupić nową. Na szczęście jest też wersja na indukcję, więc nawet nie szukam innych.


Mega wygodna rączka (nawet w sklepach testowałem wiele innych i nie mają podjazdu) a sama patelnia bardzo wytrzymała. Zresztą czasami ją czyściłem nawet druciakiem i nie zrobiło to na niej przez te lata szczególnego wrażenia. Kiedyś jak dodawałem na hejto posty z gotowania to była często na zdjęciach. Ah, no i kupiłem też rodzicom i użytkują codziennie od 6 lat.


Cena też powinna być w porządku.

Cybulion

Patelnie z miedzi. Kupilem matce i jest zadowolona. Ale obawiam sie ze budzet przejechany

hesuss

@GordonLameman niedawno dostałem od teściowej patelnie żeliwną, którą kupiła sobie kiedyś, bo się nasłuchała, że są fajne, ale okazało się, że jest dla niej za ciężka.

Od 3 tygodni używam ją do smażenia mięsa różnego rodzaju i bardzo mi się to podoba. Nie ma ona co prawda żadnej powłoki zapobiegającej przywieraniu, ale zupełnie mi to nie przeszkadza - mięso lekko przywiera tam gdzie się smaży, ale zarówno w trakcie smażenia jak i po, można to łatwo usunąć szpatułką drewnianą czy nawet metalową - można drapać, nie to co teflon. Te przysmażone, przywierające kawałki są świetną bazą do robienia sosów. Patelnia nagrzewa się równo i super trzyma temperaturę, jedzenie i tłuszcz się na niej nie palą i nie dymią. Nie ma obawy przed uszkodzeniem powłoki. Myje się ją poprzez nalanie wody, zagotowanie i zeskrobanie brudu szpatułką, a następnie wyczyszczenie druciakiem - bez użycia płynu do naczyń. Przed pierwszym użyciem patelnie się konserwuje poprzez nasmarowanie olejem i wypalenie w piekarniku - po tym zabiegu ma ona trochę tłuszczu w porach żeliwa i z tego co rozumiem, stanowi to naturalną powłokę ułatwiającą smażenie.

Jak dla mnie bomba, bardzo ją polubiłem, chociaż trzeba pamiętać, że jest to zupełnie inny rodzaj smażenia niż na patelniach z powłokami typu teflon czy ceramika.

Nie nadaje się raczej do smażenia jajek, żeliwo jest porowate i płynne białko dosyć znacznie przywiera, uniemożliwiając zdjęcie ładnego, sadzonego z patelni (chyba że są jakieś tajniki smażenia, których jeszcze nie znam).

rith

@GordonLameman obecnie mam chyba ze 4 różne typy i najczęściej używam Florina Lava - powłoka, zajebista do jajek i codziennych rzeczy. Często też używam żeliwnej, ale do jakichś obiadów etc

Zaloguj się aby komentować