Patelnie
Chcę pozbyć się wszystkich patelni z teflonem (uzywam jakiegoś zestawu z Tefala) i nie mam pojęcia co wybrać. Piszą, że tytanowe i ceramiczne są ok, ale jak czytam już opis konkretnej (np. Zwiegera) to pojawia się coś o powłocie Ilag, greblac i innych.
No kurła nic z tego nie rozumiem
CZEMU TO NIE JEST ZWYKŁA PATELNIA Z GRANITU ALBO TYTANU!
Co polecacie?
Budżet najlepiej taki nie przesadzony. 300 za patelnię ok, ale 500 to już mi się nie widzi
#gotowanie #kuchnia #agd #kiciochpyta #jedzenie
Najlepiej mieć różne patelnie do różnych zastosowań. Non stick, żeliwo, stal węglowa, inox. https://youtu.be/5_NZdTMKBRc?feature=shared
@GordonLameman Accademia Mugnano Di Pietra.
Używałem od jakichś 7 lat i niestety po przeprowadzce z kuchni gazowej na indukcję (niekompatybilna) muszę kupić nową. Na szczęście jest też wersja na indukcję, więc nawet nie szukam innych.
Mega wygodna rączka (nawet w sklepach testowałem wiele innych i nie mają podjazdu) a sama patelnia bardzo wytrzymała. Zresztą czasami ją czyściłem nawet druciakiem i nie zrobiło to na niej przez te lata szczególnego wrażenia. Kiedyś jak dodawałem na hejto posty z gotowania to była często na zdjęciach. Ah, no i kupiłem też rodzicom i użytkują codziennie od 6 lat.
Cena też powinna być w porządku.
@nobodys Brzmi ciekawie
To ta?
https://trendydom.pl/produkt/patelnia-do-kuchni-indukcyjnych-tytanowo-kamienna-22-cm-di-pietra/
@GordonLameman Tak, są rozmiary chyba od 22 do 34 cm
Patelnie z miedzi. Kupilem matce i jest zadowolona. Ale obawiam sie ze budzet przejechany
@Cybulion
xD
Trochę cena przegięta, ale jeśli miałoby mieć wielki sens to czemu nie?
@GordonLameman matka używa 6 rok. Jest wniebowzieta. Patelnia jest cieżka, jak ojcu trza przywalić też sie sprawdza.
Brałem jej tą, ale wtedy to było 700~
@Cybulion o cie panie ಠ_ಠ
żeliwna emaliowana
@GordonLameman niedawno dostałem od teściowej patelnie żeliwną, którą kupiła sobie kiedyś, bo się nasłuchała, że są fajne, ale okazało się, że jest dla niej za ciężka.
Od 3 tygodni używam ją do smażenia mięsa różnego rodzaju i bardzo mi się to podoba. Nie ma ona co prawda żadnej powłoki zapobiegającej przywieraniu, ale zupełnie mi to nie przeszkadza - mięso lekko przywiera tam gdzie się smaży, ale zarówno w trakcie smażenia jak i po, można to łatwo usunąć szpatułką drewnianą czy nawet metalową - można drapać, nie to co teflon. Te przysmażone, przywierające kawałki są świetną bazą do robienia sosów. Patelnia nagrzewa się równo i super trzyma temperaturę, jedzenie i tłuszcz się na niej nie palą i nie dymią. Nie ma obawy przed uszkodzeniem powłoki. Myje się ją poprzez nalanie wody, zagotowanie i zeskrobanie brudu szpatułką, a następnie wyczyszczenie druciakiem - bez użycia płynu do naczyń. Przed pierwszym użyciem patelnie się konserwuje poprzez nasmarowanie olejem i wypalenie w piekarniku - po tym zabiegu ma ona trochę tłuszczu w porach żeliwa i z tego co rozumiem, stanowi to naturalną powłokę ułatwiającą smażenie.
Jak dla mnie bomba, bardzo ją polubiłem, chociaż trzeba pamiętać, że jest to zupełnie inny rodzaj smażenia niż na patelniach z powłokami typu teflon czy ceramika.
Nie nadaje się raczej do smażenia jajek, żeliwo jest porowate i płynne białko dosyć znacznie przywiera, uniemożliwiając zdjęcie ładnego, sadzonego z patelni (chyba że są jakieś tajniki smażenia, których jeszcze nie znam).
@GordonLameman obecnie mam chyba ze 4 różne typy i najczęściej używam Florina Lava - powłoka, zajebista do jajek i codziennych rzeczy. Często też używam żeliwnej, ale do jakichś obiadów etc
Ja mam te dwie i całkowicie spełniają wszystkie moje potrzeby. Kiedyś dostalam żeliwną grillową, której nie używam, i mam jeszcze woka.
https://www.ikea.com/pl/pl/p/ikea-365-patelnia-stal-nierdz-50582736/
Zaloguj się aby komentować