Gdyby Babcia nie jadła mięsa (° ͜ʖ °) A tak naprawdę to nie. Kotlety mielone zastąpione roślinnymi, zgrillowane w elektrycznym grillu, gotowce z dobrej kalorii. Ziemniaki nie zastąpione, kapusta zasmarzana z grzybami zamiast skwarków czy boczku i kefir na dopchnięcie (° ͜ʖ °)
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto #ciekawostki
432cb4d1-f376-4de8-b7c2-1ffc5a78ce17
450a0de3-c61d-4691-92ea-3c3cd7e1cac8
b67163ed-2080-4446-8b33-2e5d3d914e6e
Klamra

@AdelbertVonBimberstein są dobre (° ͜ʖ °) choć oczywiście nie smakują 1:1 jak mięsne mielone

krzysztof-2

@AdelbertVonBimberstein Nie są złe. Oczywiście to nie to samo co takie robione własnoręcznie w domu - na przykład z buraków, ale jak na marketowy "szajs" da się to zjeść i nawet smaczne. Chociaż jak dla mnie trochę za bardzo "mięsne" w smaku.

Klamra

@krzysztof-2 Burgery są dużo lepsze niż te "mielone". Ale jako alternatywa, dają radę. Ja się przyzwyczaiłem. Już zapomniałem jak smakuje mięso, więc nie ma to dla mnie aż takiego znaczenia. Pierwszy rok, był najgorszy.

krzysztof-2

@Klamra Burgery jadłem i też są ok. Chociaż z zamienników najlepsze są chyba Heura. A ostatnio moim odkryciem są wegańskie kotlety nadziewane z Aldiego (https://www.instagram.com/wegepozytywni/p/C4XWPCUo-Ei/?img_index=1) Ja jakoś nie miałem w ogóle syndromu odstawienia mięsa. Szybko wręcz się zorientowałem, że jem smaczniej i bardziej różnorodnie niż wcześniej. Gotowanie mięsne szybko staje się monotonne - nie masz pomysłu na obiad to kupujesz kurczaka lub mielone i tak w kółko. Obecnie zamienniki kupuję tylko gdy nie mam czasu gotować i potrzebuję czegoś na szybko. Jak nie znasz to zerknij na przepisy z tej strony, zwłaszcza te wcześniejsze : https://www.gazoakleychef.com/recipes/ praktycznie każdy jakiego próbowałem to kulinarne złoto

Klamra

@krzysztof-2 Ja miałem problem, bo byłem totalnym mięsożercą. Kebsy, burgery itd. Warzywa były dla mnie dla zwerząt. Heura mega smaczne produkty, ale drogie. Ale obecnie jem sporo ryb, bo nie jestem stuprocentowym wegetarianem i lubię eksperymentować. Polubiłem grzyby, i sporo warzyw. Generalnie jest dobrze i mega dobrze się czuję (° ͜ʖ °)

krzysztof-2

@Klamra O to tak jak ja, ryby czasem jem- głównie śledzie Chociaż obiady wszystkie 100% wege bo żona w ogóle nie je mięsa ani nabiału. Natomiast do porzucenia mięsa skłoniła mnie wizyta w pewnej knajpce wegańskiej w Poznaniu, weszliśmy tam w sumie przypadkiem bo piwo tanie mieli Zjadłem tam wegańskiego burgera (ich własny wyrób a nie żaden gotowiec) i po prostu jego smak mnie rozwalił. W życiu nie jadłem lepszego burgera bazującego na mięsie niż ten wegański. A ponieważ jedzenie mięsa już od dawna pod względem etycznym mi mocno zgrzytało to dalej łatwo poszło. Przy okazji odstawienie mięsa rozwiązało u mnie problem z nadciśnieniem.

Klamra

@krzysztof-2 u mnie z nadciśnieniem i otyłością (° ͜ʖ °)

Ten_koles_od_bialego_psa

@Klamra powiem ci w tajemnicy że w cenie paczki tych kotketow możesz kupić w garnażerce u sheika w centrum 4-6 sztuk kotletów z cieciorki ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽

Klamra

@Ten_koles_od_bialego_psa sprawdzę (° ͜ʖ °)

Ten_koles_od_bialego_psa

@Klamra trzeba rano potem zostają tylko falafle po 3-5 zł, ale też dobre każdy około 120-150 gram

Ten_koles_od_bialego_psa

@Klamra są przy skarbku obok kina Światowid tam gdzie kiedyś był 2 piętrowy salon Orange

Half_NEET_Half_Amazing

@Klamra

babcia by zapaści dostała jakbym jej powiedział, że kotlety bez mięsa jem

wiatraczeg

@Klamra Nie lubię tej fejurskiej firmy co chwiali się mount everestem I kłamie jak z nut na opakowaniu.

Jednak dzięki niej znalazłem zastępstwo na burgery wołowe i robię buraczane. Są bardzo smaczne.

Klamra

@wiatraczeg burgery też kupuję. Są nawet lepsze niż te mielone

Ten_koles_od_bialego_psa

@wiatraczeg ja znam właściciela, to dopiero burak

Michumi

@wiatraczeg o co ci chodzi z tą firmą? Bo ja widziałem że to firma rodzinna i i od razu widziałem go czy ma wyobraźni taki typowy gówniany Januszeks. Ale produktami mi nie podpadli. Imo mają najlepsze receptury vege zwłaszcza kiełbaski z boczniaka i kaszanki

wiatraczeg

@Michumi

"Rodzinna firma " - https://rejestr.io/krs/630251/kubara xD to jest pod marką mokate, jakiś holding

"Recyklingowa w opakowanie muwie ci" nie jest, sprawdźcie sami, wystarczy je spalić i powąchać

"Jak mięso" - nie zawiera tyrozyny, jest nijakie dla jelit a słabe dla mózgu

"Bez soi" - tylko z jej białkiem, takim wyseparowanym jak pan Jezus powiedział, żeby napisać pochodzenia naturalnego ale jednak bez soi, ale z soi, żeby soyboje się nie bały kupić

"100% natury " - xD chce zobaczyć proces koagulacji którego używają w procesie produkcji

wiatraczeg

@Ten_koles_od_bialego_psa pan Poznar to twój ziomeczek? O kurde.

Michumi

@wiatraczeg ja tam przebrnąłem tylko przez pierwszą pozycję w składzie czyli boczniaki ha ha

No widzisz z tym Mokate to nie miałem pojęcia wszędzie kurwa oszuści i jeszcze ta baba z ryjem jakie to parytety tam są na jakieś tam tekturce od produktu Kiedyś była

Ten_koles_od_bialego_psa

@wiatraczeg jednych i drugich. Mokrysz to synonim "wykorzystany podwykonawca" oraz "faktura po terminie" ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

3cik

Za wegusa zawsze piorun!

Jozefzbazin

Ale jak to bez skwarek i tłuszczyku? Przecież to (nie)zdrowe jedzenie😉

Bublik

Składniki:


  • woda

  • teksturowane białko pszenne (25%) (białko pszenne, mąka pszenna)

  • olej rzepakowy

  • mąka słonecznikowa odtłuszczona

  • cebula suszona (2,6%)

  • łupina nasienna babki jajowatej

  • naturalne aromaty

  • ekstrakt przypraw

  • cebula

  • mąka pszenna

  • sól

  • przyprawy

  • sok z buraka w proszku


Składniki burgera wołowego:


  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • 1 kg wołowiny (polecam antrykot)

  • 1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw *

  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na kawałki

  • 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny

  • 3 - 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

  • sól

  • 1 żółtko


Sorry ale nie.

krzysztof-2

@Bublik Ale jak porównujesz to porównaj sklepowego burgera roślinnego ze sklepowym burgerem mięsnym a nie sklepowego roślinnego gotowca z przepisem na żarcie robione w domu. A tak dla ścisłości jeżeli ta wołowina jest z hodowli przemysłowej to na niej również powinien być podany skład

t0mek

@Klamra kapusta + kefir? Brzmi jak dobry plan na rozwolnionko.

Klamra

@t0mek Mam stalowy żołąd. Takie kombinacje nie robią na mnie wrażenia. Polecam żur przegryzany poączkiem, albo fasolkę po bretońsku przegryzaną czekoladą. Pyszne (° ͜ʖ °)

Capo_di_Sicilia

@Klamra Raz kupiłem z ciekawosci burgery z tej firmy i zdewastowaly moj uklad pokarmowy. Nie dziekuje xD

Klamra

@Capo_di_Sicilia Proszę. Dla każdego coś miłego (° ͜ʖ °)

Zaloguj się aby komentować