#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto #ciekawostki
@Klamra zjadliwe te kotlety?
@AdelbertVonBimberstein są dobre (° ͜ʖ °) choć oczywiście nie smakują 1:1 jak mięsne mielone
@AdelbertVonBimberstein Nie są złe. Oczywiście to nie to samo co takie robione własnoręcznie w domu - na przykład z buraków, ale jak na marketowy "szajs" da się to zjeść i nawet smaczne. Chociaż jak dla mnie trochę za bardzo "mięsne" w smaku.
@krzysztof-2 Burgery są dużo lepsze niż te "mielone". Ale jako alternatywa, dają radę. Ja się przyzwyczaiłem. Już zapomniałem jak smakuje mięso, więc nie ma to dla mnie aż takiego znaczenia. Pierwszy rok, był najgorszy.
@Klamra Burgery jadłem i też są ok. Chociaż z zamienników najlepsze są chyba Heura. A ostatnio moim odkryciem są wegańskie kotlety nadziewane z Aldiego (https://www.instagram.com/wegepozytywni/p/C4XWPCUo-Ei/?img_index=1) Ja jakoś nie miałem w ogóle syndromu odstawienia mięsa. Szybko wręcz się zorientowałem, że jem smaczniej i bardziej różnorodnie niż wcześniej. Gotowanie mięsne szybko staje się monotonne - nie masz pomysłu na obiad to kupujesz kurczaka lub mielone i tak w kółko. Obecnie zamienniki kupuję tylko gdy nie mam czasu gotować i potrzebuję czegoś na szybko. Jak nie znasz to zerknij na przepisy z tej strony, zwłaszcza te wcześniejsze : https://www.gazoakleychef.com/recipes/ praktycznie każdy jakiego próbowałem to kulinarne złoto
@krzysztof-2 Ja miałem problem, bo byłem totalnym mięsożercą. Kebsy, burgery itd. Warzywa były dla mnie dla zwerząt. Heura mega smaczne produkty, ale drogie. Ale obecnie jem sporo ryb, bo nie jestem stuprocentowym wegetarianem i lubię eksperymentować. Polubiłem grzyby, i sporo warzyw. Generalnie jest dobrze i mega dobrze się czuję (° ͜ʖ °)
@Klamra O to tak jak ja, ryby czasem jem- głównie śledzie
@krzysztof-2 u mnie z nadciśnieniem i otyłością (° ͜ʖ °)
@Klamra powiem ci w tajemnicy że w cenie paczki tych kotketow możesz kupić w garnażerce u sheika w centrum 4-6 sztuk kotletów z cieciorki ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽
@Ten_koles_od_bialego_psa sprawdzę (° ͜ʖ °)
@Klamra trzeba rano potem zostają tylko falafle po 3-5 zł, ale też dobre każdy około 120-150 gram
@Klamra są przy skarbku obok kina Światowid tam gdzie kiedyś był 2 piętrowy salon Orange
@Klamra
babcia by zapaści dostała jakbym jej powiedział, że kotlety bez mięsa jem
@Klamra Nie lubię tej fejurskiej firmy co chwiali się mount everestem I kłamie jak z nut na opakowaniu.
Jednak dzięki niej znalazłem zastępstwo na burgery wołowe i robię buraczane. Są bardzo smaczne.
@wiatraczeg burgery też kupuję. Są nawet lepsze niż te mielone
@wiatraczeg ja znam właściciela, to dopiero burak
@wiatraczeg o co ci chodzi z tą firmą? Bo ja widziałem że to firma rodzinna i i od razu widziałem go czy ma wyobraźni taki typowy gówniany Januszeks. Ale produktami mi nie podpadli. Imo mają najlepsze receptury vege zwłaszcza kiełbaski z boczniaka i kaszanki
@Michumi
"Rodzinna firma " - https://rejestr.io/krs/630251/kubara xD to jest pod marką mokate, jakiś holding
"Recyklingowa w opakowanie muwie ci" nie jest, sprawdźcie sami, wystarczy je spalić i powąchać
"Jak mięso" - nie zawiera tyrozyny, jest nijakie dla jelit a słabe dla mózgu
"Bez soi" - tylko z jej białkiem, takim wyseparowanym jak pan Jezus powiedział, żeby napisać pochodzenia naturalnego ale jednak bez soi, ale z soi, żeby soyboje się nie bały kupić
"100% natury " - xD chce zobaczyć proces koagulacji którego używają w procesie produkcji
@Ten_koles_od_bialego_psa pan Poznar to twój ziomeczek? O kurde.
@wiatraczeg ja tam przebrnąłem tylko przez pierwszą pozycję w składzie czyli boczniaki ha ha
No widzisz z tym Mokate to nie miałem pojęcia wszędzie kurwa oszuści i jeszcze ta baba z ryjem jakie to parytety tam są na jakieś tam tekturce od produktu Kiedyś była
@wiatraczeg jednych i drugich. Mokrysz to synonim "wykorzystany podwykonawca" oraz "faktura po terminie" ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Za wegusa zawsze piorun!
Ale jak to bez skwarek i tłuszczyku? Przecież to (nie)zdrowe jedzenie😉
Składniki:
-
woda
-
teksturowane białko pszenne (25%) (białko pszenne, mąka pszenna)
-
olej rzepakowy
-
mąka słonecznikowa odtłuszczona
-
cebula suszona (2,6%)
-
łupina nasienna babki jajowatej
-
naturalne aromaty
-
ekstrakt przypraw
-
cebula
-
mąka pszenna
-
sól
-
przyprawy
-
sok z buraka w proszku
Składniki burgera wołowego:
-
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
-
1 kg wołowiny (polecam antrykot)
-
1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw *
-
1 ząbek czosnku, pokrojony na kawałki
-
1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
-
3 - 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
-
sól
-
1 żółtko
Sorry ale nie.
@Bublik Ale jak porównujesz to porównaj sklepowego burgera roślinnego ze sklepowym burgerem mięsnym a nie sklepowego roślinnego gotowca z przepisem na żarcie robione w domu. A tak dla ścisłości jeżeli ta wołowina jest z hodowli przemysłowej to na niej również powinien być podany skład
@Klamra kapusta + kefir? Brzmi jak dobry plan na rozwolnionko.
@t0mek Mam stalowy żołąd. Takie kombinacje nie robią na mnie wrażenia. Polecam żur przegryzany poączkiem, albo fasolkę po bretońsku przegryzaną czekoladą. Pyszne (° ͜ʖ °)
@Klamra Raz kupiłem z ciekawosci burgery z tej firmy i zdewastowaly moj uklad pokarmowy. Nie dziekuje xD
@Capo_di_Sicilia Proszę. Dla każdego coś miłego (° ͜ʖ °)
Zaloguj się aby komentować