@ql00 - fachowo!
@ql00 to jeszcze pokaż po upieczeniu
@ql00 już upieczona?
@moll @Mel
@ql00 eleganckie, aż szkoda zjeść
@ql00 o kurde zjadłbym
Dynie to podstępne warzywo (albo i owoc, kto to wie). Niby wygląda super, ale w smaku jest mdła jak polskie kabarety.
@rakokuc
Szanuje za porównanie :D
Ale dobrze przyprawione frytki z hokkaido + tzatziki to niebo w gębie
@Jarem wychodzą chrupiące czy bardziej jak z batatów?
@ciszej
Bataty albo ja nie umiem zrobić chrupiących. Ale nadal zajebiste
@rakokuc Tak samo jak wiele innych rzeczy, jeżeli ich nie przyprawisz, na ziemniakach zaczynając. Dla mnie przyprawa-gamechanger do dyni to świeży, starty imbir. Jest jak sól do frytek, jak musztarda do kiełbasek. Można zrobić fajną, delikatnie pikantną zupę-krem dyniową.
@Jarem właśnie moje batatowe z reguły też są mało chrupiące ale i tak dobre
@GazelkaFarelka nie mogę się zgodzić z kwestią ziemniaczaną. Dobry ziemniak, a rzadko trafiam w Polsce na niedobre, sam w sobie ma już smak, szczególnie jak się go nie obierze. Właściwie wystarczy posolić.
Dynia z kolei to absolutnie okropne warzywo, podobnie jak koala jest absolutnie okropnym zwierzęciem.
@rakokuc Sól jest przyprawą, a ziemniak bez soli smakuje tak samo mdło jak dynia.
@GazelkaFarelka
Ja na sól bardziej patrzę jak na wzmacniacz smaku, no chyba, że przegniesz z ilością, to wtedy zdominuje.
A ziemniak bez przypraw też może być dobry. Ale takiego ciężko dostać.
Pomijam już fakt, że jak sie dobrze wygłodzisz to wszystko smakuje najlepiej na świecie :P
Czegoś takiego jeszcze nie widziałem, a wygląda zajebiście
@ql00 daj no przepis na to, co i jak tak trzeba wrzucić
@J-DEVIL 2 male dynie hokkaido, 100g ryzu, 5-6 sporych pieczarek, mala cebula, troche parmezanu, kilka pomidorow suszonych z oleju, 2-3 lyzki kremu z pistacji, pol kieliszka bialego lub rozowego wina
Gotujesz ryz z kurkuma
podsmazasz pieczarki z cebula na masle
czekasz az przestygnie
w miedzyczasie wydrazasz dynie
mieszasz ryz z pieczarkami, doprawiasz sola i przyprawami, u mnie: kurkuma, papryka ostra, cynamon, imbir
wnetrze wydrazonej dyni smarujesz kremem z pistacji
wkladasz porcje farszu, dajesz parmezan, potem znow farsz, parmezan, farsz
na gore kladziesz pomidory z oleju
polewasz winkiem, zeby suche nie bylo
na to dajesz parmezan
i pieczemy w 200 stopniach, 45 minut
Zaloguj się aby komentować