Faszerowane dynie pieczarkami, ryżem i parmezanem z sosem pistacjowym. Przed pieczeniem. #gotujzhejto #foodporn #smakijesieni
68f09e04-0858-4ddd-9080-db96b8c3d954
moll

@ql00 to jeszcze pokaż po upieczeniu

Mel

@ql00 już upieczona?

moll

@ql00 eleganckie, aż szkoda zjeść

Mel

@ql00 o kurde zjadłbym

rakokuc

Dynie to podstępne warzywo (albo i owoc, kto to wie). Niby wygląda super, ale w smaku jest mdła jak polskie kabarety.

Jarem

@rakokuc

Szanuje za porównanie :D


Ale dobrze przyprawione frytki z hokkaido + tzatziki to niebo w gębie

ciszej

@Jarem wychodzą chrupiące czy bardziej jak z batatów?

Jarem

@ciszej

Bataty albo ja nie umiem zrobić chrupiących. Ale nadal zajebiste

GazelkaFarelka

@rakokuc Tak samo jak wiele innych rzeczy, jeżeli ich nie przyprawisz, na ziemniakach zaczynając. Dla mnie przyprawa-gamechanger do dyni to świeży, starty imbir. Jest jak sól do frytek, jak musztarda do kiełbasek. Można zrobić fajną, delikatnie pikantną zupę-krem dyniową.

ciszej

@Jarem właśnie moje batatowe z reguły też są mało chrupiące ale i tak dobre

rakokuc

@GazelkaFarelka nie mogę się zgodzić z kwestią ziemniaczaną. Dobry ziemniak, a rzadko trafiam w Polsce na niedobre, sam w sobie ma już smak, szczególnie jak się go nie obierze. Właściwie wystarczy posolić.


Dynia z kolei to absolutnie okropne warzywo, podobnie jak koala jest absolutnie okropnym zwierzęciem.

GazelkaFarelka

@rakokuc Sól jest przyprawą, a ziemniak bez soli smakuje tak samo mdło jak dynia.

Jarem

@GazelkaFarelka

Ja na sól bardziej patrzę jak na wzmacniacz smaku, no chyba, że przegniesz z ilością, to wtedy zdominuje.


A ziemniak bez przypraw też może być dobry. Ale takiego ciężko dostać.


Pomijam już fakt, że jak sie dobrze wygłodzisz to wszystko smakuje najlepiej na świecie :P

splash545

Czegoś takiego jeszcze nie widziałem, a wygląda zajebiście

J-DEVIL

@ql00 daj no przepis na to, co i jak tak trzeba wrzucić

ql00

@J-DEVIL 2 male dynie hokkaido, 100g ryzu, 5-6 sporych pieczarek, mala cebula, troche parmezanu, kilka pomidorow suszonych z oleju, 2-3 lyzki kremu z pistacji, pol kieliszka bialego lub rozowego wina


Gotujesz ryz z kurkuma

podsmazasz pieczarki z cebula na masle


czekasz az przestygnie


w miedzyczasie wydrazasz dynie


mieszasz ryz z pieczarkami, doprawiasz sola i przyprawami, u mnie: kurkuma, papryka ostra, cynamon, imbir


wnetrze wydrazonej dyni smarujesz kremem z pistacji

wkladasz porcje farszu, dajesz parmezan, potem znow farsz, parmezan, farsz

na gore kladziesz pomidory z oleju

polewasz winkiem, zeby suche nie bylo

na to dajesz parmezan

i pieczemy w 200 stopniach, 45 minut

Zaloguj się aby komentować