Ekspert: wigilijnym hitem za hrabiego Potockiego był jarmuż z kasztanami pieczonymi w cukrowej glazurze
Nauka w PolsceTo był wigilijny hit – jarmuż z kasztanami. Jarmuż był podsmażany, a kasztany pieczone w glazurze z cukru trzcinowego, który był wówczas bardzo drogi - odpowiedział PAP dr hab. Jarosław Dumanowski, historyk, profesor UMK Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, na pytanie, co nasi przodkowie jedli podczas świąt.
PAP: W jaki sposób, jeśli chodzi o kulinaria, nasi przodkowie świętowali Wigilię świąt Bożego Narodzenia?
Jarosław Dumanowski: W naszej kulturze kulinarnym momentem celebracji jest zwłaszcza Wigilia Bożego Narodzenia, która ma odmienny charakter, niż same święta. Przy czym jest ona reliktem wielu różnych wigilii, będących czasem oczekiwania na właściwe święto. [...]
J.D.: W najstarszej polskiej książce kucharskiej z ok. 1540 roku, która zaginęła, ale której kopię rękopiśmienną odkryliśmy kilka lat temu, piszą o kisielicy – to był żur z octem, z miodem i z ostrymi przyprawami - coś bardzo kwaśnego, bardzo słodkiego i bardzo ostrego. [...]
#historia #historiapolski #wigilia #swietabozegonarodzenia #kuchniastaropolska #potrawy #zwyczajepolskie #wywiad #polskaagencjaprasowa
PAP: W jaki sposób, jeśli chodzi o kulinaria, nasi przodkowie świętowali Wigilię świąt Bożego Narodzenia?
Jarosław Dumanowski: W naszej kulturze kulinarnym momentem celebracji jest zwłaszcza Wigilia Bożego Narodzenia, która ma odmienny charakter, niż same święta. Przy czym jest ona reliktem wielu różnych wigilii, będących czasem oczekiwania na właściwe święto. [...]
J.D.: W najstarszej polskiej książce kucharskiej z ok. 1540 roku, która zaginęła, ale której kopię rękopiśmienną odkryliśmy kilka lat temu, piszą o kisielicy – to był żur z octem, z miodem i z ostrymi przyprawami - coś bardzo kwaśnego, bardzo słodkiego i bardzo ostrego. [...]
#historia #historiapolski #wigilia #swietabozegonarodzenia #kuchniastaropolska #potrawy #zwyczajepolskie #wywiad #polskaagencjaprasowa