Ech ... Miała być szarpana w marynacie z whysky z wolnowaru.

Pierwszy fail, że kupiłem schab zamiast czegoś tłustego i wyszło po 6 godzinach spoko mięsiwo ale nawet nie stojące w pobliżu kategorii "szarpana". Drugi fail, że okazało się, że w butelce z tanim whysky nie znajduje się whisky tylko bimber xD A przekonałem się o tym już po zalaniu mięsa xD

Także szarpana z whisky z wolnowaru, mimo chęci stała się wolno gotowanym kawałkiem mięsa z bimbru... Ale też jest smacznie

#gotujzhejto
811b44a9-2fe9-47b1-a753-7568b4ef5753
sireplama userbar
10

Komentarze (10)

@sireplama cenna lekcja na przyszłość

@moll Trzeba było zajrzeć na przepiśnik a nie cwaniakować

@sireplama chude do szarpania jest przecież super. Może kwestia wieku świni, albo za krótko siedziało w garze? Poza tym skoro smaczne to where sosik?

@matra sosik się redukuje w Instantpot. Trochę skrobi i będzie muala (choć wali bimbrem, mimo redukcji) xD


Mięsko, świeżo wyjęte z IP się rozpadało jak ta lala, ale po ochłonięciu zrobiło się twardsze. Nie jest to podeszwa, broń boże! Ale daje się kroić w plastry i ogólnie na bułce jest do przeżucia. Musiałbym je zwowu podgrzać i to w zredukowanym "soku" żeby ładnie poszarpać. Chyba zostawię opcję plastry zwłaszcza, że czosnek z zalewy zrobił się półpłynny i rozsmarowuje się po bułce jak masło (współczuję jutro ludziom z pracy xD)

@sireplama takie o sobie zrobiłem w sobotę....z pork filet, czyli chudziutkie mięsko. Nie wiem dlaczego wszyscy piszą, że musi być tłuste żeby wyszło spoko

25e5428f-fafb-40e6-b1e6-289132a6b218

A i jeszcze jedno. Sosik i mięso wyszły zadziwiająco słodkie... Chyba przez bimber, bo dwie łyżki miodu w sobie miały tylko!

@sireplama ja tam się nie znam, ale jednak obstawiam miód. Po odparowaniu wody to nie ma się co dziwić, a szarpać to na ciepło Ja mam właśnie schab w misie w lodówce, jutro wrzucam do wolnowaru, bo ten, który ostatnio ukradłam psu mi tak posmakował, że nie wytrzymałam i wzięłam jej jeszcze jeden xD

@matra daj zjeść psinie w końcu, bandyto! xD

@sireplama Jezu, już mielę, ok? ( ͠° ͟ʖ ͡°)

3ef9367e-cd0d-4a10-acb8-4f91c86c4507

Acha, trzecia uwaga. Już po godzinie moczenia w bimber-ziolkach białko mięsa było totalnie ścięte xD


Po takim marynowaniu nie wiem czy potrzebna jest obróbka termiczna

Zaloguj się aby komentować