Dzisiaj kapeć. Niespecjalny dzień na pieczenie chleba. Zwiększyłam hydrację i to był błąd. Trzeba się jednak trzymać swoich odczuć ile wody dać do ciasta. Do tej mąki hydracja 70% była w sam raz. Ani grama więcej.
Ciasto rozjechało się na placek i pękło przy wyciąganiu z koszyka do wyrastania, nie musiałam już robić nacięcia.
Pieczenie pod przykryciem również do dupy. Nie ma chrupkiego pęknięcia rozchodzącego się w miarę pieczenia i pryskania (pryskanie ochładza skórkę która się kurczy). Pryskanie ręcznie daje nieporównanie lepsze efekty. A próba innego dostarczenia wilgoci skórce kończy się sraką padaką pic rel.
0054dba4-0f44-4880-abf2-cf2e6cfd28cd
GazelkaFarelka

@Klapek00 też się kurwa zastanawiam

GazelkaFarelka

@Klapek00 zaczęłam robić po 14, jest po północy już, dziesięć godzin doglądania i czekania na taką srakę

GazelkaFarelka

@Klapek00 poszłabym już spać ale nieee... czekam aż to gówno się dopiecze

GazelkaFarelka

Jedyna zaleta tego nakrycia że nie rozjechało się do końca w pizdu

GazelkaFarelka

Chłodniej było dziś w domu, bo słońce nie świeciło i zamiast 26 jak ostatnio, było 23 stopnie, co wpłynęło na czas fermentacji i mniejszą aktywność drożdży a wiekszą bakterii

GazelkaFarelka

Jeszcze do kompletu powinnam się poparzyć ściągając to gówno

5b682c60-e040-44b0-a00c-48874711754a
GazelkaFarelka

Nie polecam zwiekszania hydracji bo tak fajnie wygląda na filmikach na YouTube, trzeba polegać na własnych odczuciach gęstości ciasta

92ef960c-a28b-4bd8-b56a-0c2d2a9f840b
GazelkaFarelka

Przekrój nie najgorszy, oprócz tego że kapeć

6d40e0d1-5fa6-4da6-aa37-5d5eb75ee314
Zielonypomidor

@GazelkaFarelka Przekrój bardzo prawidłowo wygląda do tego smaczny czego chcesz więcej odznaki hejto za najładniejszy chlebek?

C-Boolion

@GazelkaFarelka podrzucisz przepis? Jeśli w smaku jest spoko, to co za różnica jak wygląda?

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor wyobraź sobie że właśnie kanapki do szkoły dziecku z tego robię

GazelkaFarelka

@C-Boolion jak dopiero zaczynasz z chlebami na zakwasie to polecam najpierw teorię - ten i inne filmiki z kanału. Generalnie nie ma przepisu, bo każdy ma inny zakwas, inną mąkę, inną temperaturę w domu. Ja robię bardziej gęste ciasto niż koleś na filmie, bo teraz jak postanowiłam zrobić teraz takie jak on to oto co mi wyszło. Więc jest to raczej zestaw wskazówek ale wszystko musisz dostosować do tego co masz w domu.


https://www.hejto.pl/wpis/podziele-sie-z-wami-filmikiem-na-ktory-natrafilam-niedawno-a-ktory-chcialabym-zo

Zaloguj się aby komentować