@GazelkaFarelka No przecież ci tłumacze, że to nie to samo. Indeks glikemiczny jest bardzo mylącym parametrem i nie powinno się wg. niego układać diety ani wartościować produktów jeśli nie jesteś cukrzykiem.
Pierwsze z brzegu makro pieczywa białego: węglowodany 51,6g, w tym cukry ~6g /100g. Czekolada mleczna węglowodany 58g w tym cukry 57g.
To ci daje 1,6kg pieczywa albo 175g czekolady aby uzbierać 100g cukrów prostych. A czemu akurat tylko prostych? Bo to one dają największy wyrzut insuliny, najszybciej się trawią i odkładają jako tłuszcz. A jeśli mowa o cukrach złożonych, jak pisał @wonsz - dają one uczucie sytości na dłużej. Część z nich rozkłada się co prawda do cukrów prostych, ale część z nich w ogóle nie jest trawiona przez organizm, np. błonnik, czy celuloza. A ten pierwszy to dodatkowo opóźnia trawienie innych rzeczy, więc można mieć dietę z wysokim IG, a i tak być na deficycie.
Chłopski rozum tu nie pomaga.