Dzisiaj w filiżance Yunnan Black (Bio) z prowincji Simao, zebrana wiosną 2022 roku.
Liście: czarne i złote.
Napar: piękny bursztynowy kolor.
Smak: drzewny, jakby czekoladowy z ciągnącym się posmakiem tanin.
Parzenie: 2 razy (2 minuty, 3 minuty), woda ok. 96 stopni. Gliniany dzbanek zisha. W ciągu dnia na pewno będzie jeszcze parzona z 2 dodatkowe razy.
Lubie te herbatę przełamać zawsze czymś słodkim, dlatego dziś na śniadanie były cynamonowo-dyniowe bułeczki drożdżowe.
#herbata #sniadanie
Pasjonatka Herbaty?
@HolQ bardziej pasjonat… xD naczynie w jakim sie parzy ma minimalne znaczenie. Jest to po prostu tradycyjny dzbaneczek wykorzystywany do ceremoni Gong Fu Cha.
@l__p dzięki:) ja bardziejkawosz i się zbieram powoli, żeby Gahwę spróbować zaparzyc. Muszę tylko jakas dobra robustę wyhaczyc.
@l__p Śliczne liście. Zapiszę sobie herbę, może kiedyś się znajdzie do spróbowania.
No i weź ten dzbanek pokaż bo sam poluję na jakiś mały(max150ml) czajniczek do gongfu.
@Endrevoir tani, kupiony na Amazonie za ~35€ 🙈
@l__p jaki piękny
Ekspres to delonghi la Specialista?
@JanPapiez2 Sage the Barista Express™ Impress
Zaloguj się aby komentować