Człowiek po raz pierwszy od dawna ma chwilę czasu, to zrobił sobie porządną herbatkę.

Dzisiaj w filiżance Yunnan Black (Bio) z prowincji Simao, zebrana wiosną 2022 roku.

Liście: czarne i złote.

Napar: piękny bursztynowy kolor.

Smak: drzewny, jakby czekoladowy z ciągnącym się posmakiem tanin.

Parzenie: 2 razy (2 minuty, 3 minuty), woda ok. 96 stopni. Gliniany dzbanek zisha. W ciągu dnia na pewno będzie jeszcze parzona z 2 dodatkowe razy.

Lubie te herbatę przełamać zawsze czymś słodkim, dlatego dziś na śniadanie były cynamonowo-dyniowe bułeczki drożdżowe.

#herbata #sniadanie
69f566b4-1ae6-4c30-9687-7df68abfe24b
0bbf5e5f-3e9b-49d4-8068-004e395be657
405b8faa-eb42-46c0-a1f9-61c1dff8871b
a6a87682-4dd8-4d19-9e52-7a09118d1af4
HolQ

Pasjonatka Herbaty? Ja jakoś za herbata nie przepadam. Napisałaś o konkretnym rodzaju dzbanka. To ma duże znaczenie w jakim naczyniu parzysz?

l__p

@HolQ bardziej pasjonat… xD naczynie w jakim sie parzy ma minimalne znaczenie. Jest to po prostu tradycyjny dzbaneczek wykorzystywany do ceremoni Gong Fu Cha.

HolQ

@l__p dzięki:) ja bardziejkawosz i się zbieram powoli, żeby Gahwę spróbować zaparzyc. Muszę tylko jakas dobra robustę wyhaczyc.

Endrevoir

@l__p Śliczne liście. Zapiszę sobie herbę, może kiedyś się znajdzie do spróbowania.


No i weź ten dzbanek pokaż bo sam poluję na jakiś mały(max150ml) czajniczek do gongfu.

JanPapiez2

Ekspres to delonghi la Specialista?

l__p

@JanPapiez2 Sage the Barista Express™ Impress

Zaloguj się aby komentować