Moim zdaniem system pozwalający korpo sprzedawać gówno w papierku po cukierku.
Skrojony pod to żeby produkty Nestle np. Chocapic miały NS A przy czym mają 25g cukru na 100g produktu. Zjadając porcję 30g dostarczamy 8g cukru co stanowi 1/3 idealnej porcji cukrów. Zakładając do tego 150g mleka 7g mamy już 2/3 idealnej porcji, a to dopiero śniadanie i to wcale nie jakieś bardzo wartościowe.
Dla porównania płatki owsiane mają 0.21g cukrów w 30g
Raport naukowców WNoZ
Polscy specjaliści uważają ponadto, że mimo iż system Nutri-Score pozwala
podjąć szybką decyzję zakupową na podstawie prostego znaku graficznego,
to nie gwarantuje, że wybór przez konsumenta jedynie produktów z
najwyższą oceną pozwoli skomponować zbilansowaną dietę. Badani
wskazali także, że system ten posiada istotne wady, do których można
zaliczyć: nie uwzględnia stopnia przetworzenia produktu, w tym liczby i
rodzaju użytych substancji dodatkowych; nie uwzględnia pełnej wartości
odżywczej produktów, w tym m.in. związków bioaktywnych, które decydują o
ich prozdrowotnych właściwościach; nie różnicuje produktów pod względem
naturalnie występujących składników, a tych dodanych w procesie produkcji.
https://wnoz.wum.edu.pl/pl/content/raport-naukowcow-wnoz?_ga=2.8990005.1889015104.1667459301-173262694.1667459301