Troszkę ponad miesiąc temu zabutelkowałem mojego brewkita California Blonde, wydaje mi się, że dodawałem prawidłową ilość cukru - 5g/butelkę. Teraz po otworzeniu pierwszych 3 butelek okazuje się, że nie mają prawie w ogóle gazu, po przelaniu do kufla zero piany. Smak jest super, nie czuć drożdży itd. Ale NIE MA gazu - coś jak piwo otwarte dzień wcześniej i przechowane w lodówce...
Czy jest jakiś trick dzięki któremu mógłbym je uratować/nagazować? Trochę szkoda mi wylewać 40 butelek dobrego piwka
#piwo #domowepiwo #piwokraftowe #piwowarstwo #kulinaria
@szukammamy Co za szalona rada, jak dosypiesz, kolejną porcje cukru a drożdże w końcu ruszą to będziesz miał sylwestra w piwnicy czy gdzie tam trzymasz. Postaw butelki w temp. pokojowej i poczekaj kilka dni. Jak nie ruszą to możesz uwodnić saszetkę drożdży i dać po kilka kropli do każdej butelki jakaś pipetą.
@Navane
@sebastian-strzelinski
No i testy się udały. 3 dni w cieple butelka postała, dziś ją otworzyłem i piwko pyyycha i nagazowane, piana gęsta i smaczna 🥰
To teraz te dwie skrzynki przeniosę w ciepłe miejsce i piwko będzie uratowane 😅
Dziękuję wszystkim za pomoc i rady!
@szukammamy no tak, mogłem przeczytać całość zanim zacząłem pisać wypracowanie wyżej.
Gozdawa to gówno
Zaloguj się aby komentować