Hej, czy robiliście sami w domu piwo? Takie z zetawu BrewKit ( https://malinowynos.pl/pl/p/Piwo-domowe-California-Blonde/4488 )?
Zastanawiam się nad jedną rzeczą. Nastawiłem piwo 8 dni temu. W instrukcji jest napisane żeby po 4-8dniach JAK SKOŃCZY się fermentacja - zabutelkować. Problem w tym, że minęło 8 dni ale brzeczka dalej bombelkuje. Temperatura otoczenia i brzeczki to 20C przez cały okres ważenia piwa. No i teraz nie wiem czy butelkować czy jednak czekać aż skończy puszczać bąki z rurki fermentacyjnej. Nie chcę żeby się coś popsuło.
#piwo #domowepiwo #piwokraftowe #piwowarstwo #kulinaria
ed4d2103-5483-4632-a1a6-b628b18bbd34
Mocarny_Knur

@szukammamy jak skończy się fermentacja to czekasz jeszcze 4-8 dni wg instrukcji.

Mierzyłeś blg? Jakie wartości pomiarów przed fermentacją i teraz?

Ogólnie jeśli blg się nie zmienia przez 4 dni to można butelkować zazwyczaj.

Z doświadczenia powiem że jak piwo postoi 3-4 tygodnie to jest już przefermentowane i można butelkować, ale dobrą praktyką jest mierzenie blg.

Kolejna sprawa: piwo się waRZy przez RZ. Ważyć to se możesz ryż na wadze.

szukammamy

@Mocarny_Knur o rany, dziękuję! To dobrze w takim razie, że o to zapytałem bo bym zepsuł tak cenny trunek! Źle zrozumiałem tę instrukcję bo myślałem że po tych 4-8 dniach ma się skończyć fermentacja Będę cierpliwie czekał.

Oczywiście chodziło mi o waRZenie, przepraszam za błąd!

Mocarny_Knur

@szukammamy luz, dobrze że pytasz, trzeba rozruszać hejtowników od domowego piwa bo widzę że posucha w tym temacie tutaj

szukammamy

@Mocarny_Knur ostatni raz piwko warzyłem ponad 10 lat temu Ze dwa tygodnie temu mi się przypomniało jakie to było pyszne i postanowiłem zrobić sobie zapas na nadchodzące letnie wieczory

Co prawda BLG nie mierzyłem, ale kiedyś też tego nie robiłem i wychodziło idealnie. Na następny raz kupię coś do pomiaru.

Mocarny_Knur

@szukammamy oo, to mamy tu weterana ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja od 6 lat warzę regularnie, z 50 warek na koncie.

Spławik na początek wystarczy do pomiaru. Jak zacierasz to polecam dokupić refraktometr, szybszy i dokładniejszy pomiar brzeczki przy wysładzaniu pomaga.

szukammamy

@Mocarny_Knur haha weteran to nie, może z max 10 brzeczek mam na koncie i dłuuuugą przerwę. Piwo przygotowuję z gotowych słodów, z tego względu że jest banalnie proste do zrobienia i szybkie. A że smaczne to wystarcza mi to w zupełności.

dez_

Kurcze to ja rady potrzebuje. Mam na koncie 2 warki i jestem trochę zniechęcony bo pierwsze (Coopers lager) było nawet spoko, ale dość mocno trąciło drożdżami (przeszkadzało mi to). Później był dark ale i niestety też drożdże no i dość szybko się zepsuło (tu pewnie higiena winna, choć się starałem). Macie jakiś normalny poradnik co robić, a czego unikać itp? Dodam że obie warki przeszły przez cichą fermentację.

NoMercy

@dez_ najlepszym doradca jest doświadczenie, choćbyś miał 200 warek za sobą to jak zmienisz sprzęt albo jakaś rutynę pojawia się błędy. Musisz przeanalizować co i jak robiłeś. Internet jest pewny odpowiedzi

dez_

@NoMercy gorzej że w wielu miejscach wyczytałem że piwo z brewkitu zawsze traci drożdżami. Byli tacy co w ogóle nie rozróżniali smaku drożdży, ale mnie one irytują. Sam już nie wiem co o tym myśleć.

szukammamy

@dez_ może to jest też kwestia sposobu w jaki rozlewasz go do butelek - żeby zlać tylko z góry i zostawić te kilka centrymetrów na dnie brzeczki? A później w jaki sposób sobie leżakuje? No bo w ostateczności te drożdże umierają i osadzają się na dnie butelki. Po otwarciu delikatnie przelewasz piwko do kufla i zawsze cos tam na dnie butelki zostawiasz żeby nie wylać osadu.

szukammamy

@Mocarny_Knur Hej, od kilku dobrych dni brzeczka już nie fermentuje, zmierzyłem BLG=0. Czy to już oznacza, że najwyższa pora na butelkowanie?

Mocarny_Knur

@szukammamy siema, myślę, że tak. Poniżej 0 raczej już nie zejdzie XD

Navane

@szukammamy Następnym razem jak skończy Ci rurka bulgać to możesz zmierzyć BLG i zrobić to po kolejnych 2 dniach. Jak nie schodzi już BLG to możesz przelewać na cichą fermentację. Oraz następnym razem wrzuć nie do społeczności jedzenie ale do https://www.hejto.pl/spolecznosc/winiarstwo-browarnictwo-inne


no i zapraszamy do tamtej społeczności

Navane

@Mocarny_Knur Wina i zaciery schodzą poniżej 0 Zaciery do -4

Mocarny_Knur

@Navane tak, ale przy piwie, gdzie cukrów resztkowych po fermentacji jest więcej, rzadko schodzi nawet do 0 (zależy jeszcze od wielu rzeczy, wiadomo).

Navane

@Mocarny_Knur to wiem, przeważnie mi przy piwie się kończy na okolicach 4blg

Zaloguj się aby komentować