Zdjęcie w tle
lagun

lagun

Osobistość
  • 199wpisy
  • 1161komentarzy

Świńskie prosię.

#szynkowar
Czołem koljedzy, koljeżanki i śmigłowce szturmowe z tagu. Mam pytanie do bardziej doświadczonych niż ja. Mianowicie interesuje mnie kwestia przygotowania (peklowania) mięsa przed parzeniem w szynkowarze. Jest tyle sposobów, że nie wiem który będzie prawidłowy i najlepszy pod kątem bezpieczeństwa (rozwój bakterii chorobotwórczych), czy może to nie ma większego znaczenia?
Mianowicie jak przygotowujecie swoje wsady? Na co zwrócić uwagę? Jaki jest najlepszy sposób do jakiego mięsa? Czy używacie soli peklującej?
Z tego co jest w internetach to widzę takie metody:

  • peklowanie na mokro w jednym kawałku około tydzień
  • peklowanie na sucho, nacieranie masowanie całego kawałka i tutaj jedni trzymają w lodówce dwa dni, inni 8 dni????
  • krojenie na kawałki i mieszanie z solą i przyprawami, dwa dni w lodówce i do gara
  • jeszcze inaczej?

Mam lekkie rozdwojenie jaźni, chcę zacząć robić wędliny w szynkowarze, ale nie chcę na dzień dobry spierd...lić czegoś albo się co gorsza zatruć. Pomuszcie.
Lubiepatrzec

Przede wszystkim to zluzuj majty, bo to nie jest fizyka kwantowa tylko kawałek mięsa w ciepłej wodzie. Jeżeli chodzi o bakterie chorobotwórcze i sól peklującą, która przed nimi może zabezpieczać to są różne podejścia natomiast ja nie używam soli peklującej i odkąd robię wędliny to nie miałem nigdy z tym problemów, choć spotkałem się z komentarzami że jestem psychopatą i powinienem umrzeć. Moje wędliny są zawsze w lodówce i dosyć szybko znikają więc nie widzę powodu aby dokładać dodatkowej substancji konserwującej. Jeżeli chodzi o sól peklującą sam musisz podjąć decyzję.

Moje wędliny prawie zawsze przygotowuje poprzez pokrojenie na mniejsze kawałki a następnie dodaje sól zwykłą, najczęściej jest to sól kłodawska, w ilości około 15 - 18 g na kilogram, co daje 3 łyżeczki lub trochę więcej.

Do tego dodaj przyprawy w ilości którą lubisz natomiast trzy łyżeczki na kilogram powinny być okej.

Do tego czasami dodaje żelatyny i tutaj ilość trzech łyżek na kilogram powinna załatwić sprawę ale żelatyna nie jest konieczna.

Lubiepatrzec

Jeśli chodzi o czas przygotowania mięsa to jest to minimum dwie godziny w lodówce już w szynkowarze a przeważnie zostawiam surowe mięso w szynkowarze na noc i następnego dnia wkładam do ciepłej wody.

lipa13

@lagun Do tego co już koledzy napisali dodam, że peklowanie jest opcją. Jeśli wrzucisz po prostu mieso z przyprawami do szynkowara i od razu zaczniesz go parzyć to też wyjdzie. Często tak robię i zawsze wychodzi dobre.


Taka domowa wędlina jest na tyle spoko, że zjesz ją w kilka dni - wtedy niższe darować sobie sól peklującą. Jeśli chcesz to dłużej przechowywać/peklować to wtedy już trzeba zastanowić się nad tematem.

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
#humorobrazkowy
8f0f2407-d6b2-433b-87cc-946c931cfe36
RACO

Inteligencja wypierdalać!

Byk

@RACO Nie wiem, jak Państwo, ale ja wypierdalam.

wiatrodewsi

@Byk Dobra dobra, ale ustalmy podstawowe zasady współżycia społecznego - szczamy do umywalki czy nie?

vredo

@lagun Nigdy nie piłem z żadnym Umiarem. Umiar to Tadżyk czy cuś w ten deseń?

Pan_Buk

@lagun Nigdy nie lubiłem tego menela. Nie wiem czemu się nim zachwycano. Dla mnie był symbolem PRL-owskiej "kultury", która na piedestale stawiała robotników, chłopów, górników itp.

wiatrodewsi

@Pan_Buk Bo to był naturszczyk, oryginał, rogata dusza, przy tym po swojsku inteligentny i zabawny, generalnie swój chłop, z ludu i jeszcze wypić lubił, jak każdy wtedy. Do tego w swojej kategorii świetny aktor. Pewnie dlatego.

Zaloguj się aby komentować

Piechur

Polecajki Spotify. Ile razy Ci wrzuca CCR?

lagun

@Piechur 0, pierwsze słyszę.

Piechur

@lagun Ciekawe, z tego co słyszałem to każdemu wciskają Fortunate Son.

Zaloguj się aby komentować

#humorobrazkowy
5332d3e4-b6b3-478f-a13a-6026523ce03e
AureliaNova

Jakoś w latach 70. coś musiało być powszechne, żeby to sparodiować ;) tak a propos "przerażający ten wynalazek ostatniej dekady"

dziedzicpruski

@AureliaNova Wtedy nie było pompowanych ust glonojada. Co najwyżej mocna szminka.

AureliaNova

@dziedzicpruski ale były operacje plastyczne

Edit: nope, wychodzi na to, że tradycja wstrzykiwania sobie rzeczy do ust sięga XIX w., a współczesne silikonowe wypełnienia lat 60. XX w.

https://www.dazeddigital.com/beauty/article/42623/1/history-lip-augmentation

Zaloguj się aby komentować

@conradowl where #kurnikszkota ???
conradowl

@lagun a o co chodzi?

Były dwa wpisy w tym tygodniu, w środę maluchy przyjechały i w środy ważenie.

A poważniej to nic się tam nie dzieje, a mam też trochę pracy dziś. Będzie coś nowego to będzie wpis


PS fajne pytania zadajecie i w komentarzach dużo treści, jak coś chcecie zobaczyć konkretnie to zrobię wpis. Kolejny może jutro, choć bardziej poniedziałek w planach. I także @Fausto też spoko, że idzie podyskutować, nie mam nic przeciwko, a zapędzić się można byle nie w chamstwo.

Yes_Man

@lagun zajęty jest, razem z @myoniwy budują kolejny xD

Zaloguj się aby komentować

#humorobrazkowy
003bef4c-8bba-402b-8cc5-8c1f391f3504
dzek

@lagun same gównogry przeładowane reklamami i schematem pay to win


Tak wiem, najstarsze angry birds itd były ok

maly_ludek_lego

@lagun Sami sobie ludzie to robia. Przeciez zamiast twittera z pajacem muskiem(ktory wk*rwia), mozna grac sobie na chillu w giereczki - majkrafta, stardew vallej i terrarie!

Zaloguj się aby komentować