Zdjęcie w tle
dildo-vaggins

dildo-vaggins

Fenomen
  • 168wpisy
  • 2153komentarzy
dildo-vaggins userbar
Coś się kończy, coś zaczyna. W końcu odcinam raka jakim jest wykop. Dziwne uczucie, ale to musiało nastąpić, bo ile można dawać sobie pluć na ryj. Proszę o pioruna, może pójdzie w gorące i natchnę kogoś jeszcze.
dildo-vaggins userbar
5cf4dc30-691b-4bed-8975-60a5d8e2ee3a
Zielczan

@dildo-vaggins wspaniale zredagowane

dildo-vaggins

@Zielczan od miesiąca próbowałem zmienić numer telefonu, nie odpisują na maile z formularza kontaktowego, wcześniej co chwile jakieś bany za pierdoły i co chwile ostrzeżenia dostawałem, a ostatnio za polubienie czyjegoś wpisu wymusili ponowne wpisanie kodu z sms, niestety numer przypisany do konta przepadł a zmienić go nie chcą a jak nie potwierdzę kodu sms to nie mogę usunąć konta przez stronę. Więc stracili użytkownika.

jot90

@dildo-vaggins to samo u mnie ¯\_(ツ)_/¯

Zaloguj się aby komentować

Smacznej kawusi, u mnie dziś niestety kupna bo w pośpiechu byłem ale z kaw na wynos chyba jedna ze smaczniejszych. Najgorsza to z circle k piłem. A wy jakie kawy na wynos lubicie a jakich nie lubicie?
#kawa
dildo-vaggins userbar
47df28b2-4229-4a9d-8106-b33e25b9ffed
Miszcz_Joda

@pawel-pawel ja pije zawsze kapuczine jak cos i z maka serio byla zla ostatnio

Szumimiwelbie

@dildo-vaggins Z Maka najlepsza, szczególnie gdy jest za darmo

dildo-vaggins

@MarianoaItaliano generalnie nie smakuje mi kawa, ale pasuje mi efekt stymulujący dzięki niej uzyskany. Ja dzielę kawy na mniej smaczne i paskudne, bo dla mnie nie ma smacznych kaw, w przeciwieństwie do whisky, no ale whisky na śniadanie pił nie będę.

Zaloguj się aby komentować

Zacząłem oglądać Teorie Wielkiego Podrywu, ale fajny sitcom, dawno nie oglądało mi się czegoś tak lekko, pare dni i już 4 sezon.
dildo-vaggins userbar
58f12dab-a05f-48c5-a6d1-c40d65c30e8c
Krogulec

Miałem dwa podejścia. Nadal nie wzięło. Może będzie tak jak z the office, po trzecim razie pierwszego sezonu poszło gładko, dwa razy xD

kwahu666

@dildo-vaggins chyba jedyny sitcom co trzyma fajny poziom. Odcinki są lepsze i gorsze ale przynajmniej ktos czuwa zeby na tablicy Sheldona równania się zgadzały ( ͡° ͜ʖ ͡°)

PuriPuriPrisna

@dildo-vaggins Ja polecam Community. Mam wrażenie, że w Polsce mocno niedoceniany i mało znany.

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Jak już się rozpędziłem to kolejny wpis, tym razem o wędzarni.
Wędzić zacząłem około 10-12 lat temu, na początku była to dziura w ziemi, stara metalowa beczka i trochę drewna olchowego. Z czasem jako że temat mi się spodobał to na działce u rodziców pojawiła się wędzarnia z drewna, taka całkiem wypasiona, robiona na zamówienie, zewnętrzne ściany sosnowe, ale wewnątrz komora z desek bodajże dębowych, ogólnie wypas bo w tamtych czasach około 1200zł za taką konstrukcję, do tego koza żeliwna i rura stalowa.
W międzyczasie przeprowadziłem się, założyłem rodzinę no i postanowiłem zabrać wędzarnie do nowego domu. Wędzarnia przeszła remont, dach dostał gont bitumiczny, całość została umyta, wyszlifowana i pomalowana lakierobejcą. Koza żeliwna poszła w odstawkę a zamiast tego zamontowałem grzałkę elektryczną (model 2kw z deflektorem https://allegro.pl/listing?string=w%C4%99dzarnia%20grza%C5%82ka&order=qd ), termostat ( https://allegro.pl/produkt/regulator-temperatury-esco-es11h-db270201-a2bb-41a9-94da-4d4d7db375ef ) i dymogenerator ( https://allegro.pl/listing?string=dymbox&order=qd ) na zrębki. Zrębki kupuję w workach po 15kg, są najbardziej ekonomiczne, no i taki worek starcza na długo (dobre 20-30 wędzeń po 6h), obecnie cena w okolicy 50zł jest znośna chociaż tam gdzie kupowałem wzrosła z 54zł na 76zł w 3 miesiące https://allegro.pl/kategoria/grillowanie-wedzarnie-101549?string=zr%C4%99bki%20w%C4%99dzarnicze%2015kg&order=p
Wędzarnia ma w środku około 90cm wysokości komory i niecałe 50cm szerokości. Bez problemu 10-15kg wchodzi a myślę że dałbym radę i 20kg mięsa naraz. Wędzę w temperaturze około 40 stopni, nie mniej niż 3 godziny, zwykle więcej, tak żeby zużyć dwa pełne wsady zrębki.
Co daje taki generator dymu i grzałka? Przede wszystkim powtarzalność procesu, jeśli zrobisz sobie baleron taki super zajebisty to znając zawartość przypraw na kg mięsa, czas wędzenia, temperaturę i rodzaj zrębki możesz zrobić taką wędlinę jeszcze raz. Przy opalaniu drewnem proces jest trudniejszy do kontroli i bardziej obsługowy. Tutaj ustawiam wszystko i do wyciągnięcia z wędzarni nie muszę robić w zasadzie nic.
#jedzzhejto #jedzenie #gotujzhejto #wedzenie
dildo-vaggins userbar
c7ec73fd-37d1-4a8f-bea0-ceef19ca673b
senpai

@jaro_l Ale kogo to obchodzi? Smog też wdychają i nie zadają pytań

senpai

@czlowiek-sceptyk Jesteś pewien? Poproszę o źródła, twoje przekonanie bez poparcia w faktach nie ma żadnej wartości naukowej.

wkielon

W wędzarni „tunelowej” (palenisko-tunel-komora z mięsem) używaliśmy głazów na wlocie do komory. Na głazach osadza się sadza a mięsko ma piękny aromat bez nalotu. Nie wiem czy tutaj można zaimplementować takie rozwiązanie ale to taki tip. Może komuś się przydać.

Zaloguj się aby komentować

Dodam trochę zaległości, w zasadzie z miesiąc albo więcej nie wrzucałem nic na wykop więc mogę tu. Na zdjęciu wędliny robione na święta, trochę dla siebie i trochę dla sąsiadów. Pierwszy plan to kiełbasa, taka zwykła robiona z łopatki wieprzowej i okrawków które miałem zamrożone (warkocz ze schabu, tłuszcz z szynek itp), przyprawa z browinu do kiełbasy wiejskiej, bardzo fajna kompozycja. Dalej baleron i polędwiczki i schab, wszystko peklowane na sucho w workach próżniowych ponad dwa tygodnie, schaby wiązałem ręcznie takim fajnym sznurkiem wędliniarskim (teść się śmiał że sznurek jak od korespondencji dyplomatycznej którą dostaje). Całość wędzona dymem na początku czereśniowym 2h, później 2h olcha/buk. Polędwiczki zostały surowe, reszta parzona.
#wedliny #mieso #jedzenie #jedzzhejto
dildo-vaggins userbar
e611fe01-cf9f-455b-920b-2cd54275f0ad
Szuwar

Wygląda wybornie, szacun za wiedzę i chęci ᕦ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕤ

dildo-vaggins

@vinclav jad kiełbasiany a w zasadzie bakteria botulinowa rozwija się w konkretnych warunkach, głównie w temperaturze powyżej 10 stopni. nad bezpieczeństwem mikrobiologicznym moich wyrobów czuwa konserwant: azotyn sodu zawarty w soli peklującej. Ilość peklosoli która dodaje zawiera około 200 ppm azotynu co jest uważane za dawkę optymalna do spowolnienia rozwoju drobnoustrojów, oprócz tego sama sól posiada te właściwości. Dla mnie najważniejszym jest zachowanie temperatury miesa na czas peklowania poniżej 6 stopni Celsjusza. Do tego bakteria botulinowa jest to bakteria beztlenowa, a pakowanie próżniowe w domu nie gwarantuje całkowitej próżni, wiec warunków całkowicie beztlenowych nie ma.

vinclav

@dildo-vaggins Czy nastrzykujesz je dodatkowo czy raczej konsumpcja jest zbyt szybka? Wiesz może ile tej peklosoli/azotynu sodu jest w wyrobach sklepowych? Coś mi się wydaje, że produkcja masowa to więcej soli niż mięsa, lecz informacji na ten temat nie bardzo chcą udzielać. Podają na opakowaniu jedynie, że to jeden ze składników.

Zaloguj się aby komentować

No to i ja jestem, kiedys był lurker ale to był rak koszmarny, pełno prawaków i hentajów, wykop to pełno lewaków, ciekawe jak tu będzie. Musze sie oswoić z interfejsem, ale mam nadzieje że tu moderacja nie pluje na ryj użytkownikom.
Fajnie jakby portal #hejto miał zaimplementowane 2FA, przynajmniej kody typu google auth, albo też klucze sprzętowe, jak w google, facebooku czy twitterze.
dildo-vaggins userbar
dildo-vaggins

@Taki_sobie 10lat przyzwyczajenia z wykopu trudno ot tak usunąć

powaznyczlowiek

@dildo-vaggins wykop ryje banię. Też mam nadzieję na sympatyczną atmosferę tutaj

vinclav

@dildo-vaggins 2FA z pushem na aplikację mobilną byłoby spełnieniem marzeń.

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia