#bojowkapiekarska #chleb #gotujzhejto
@dawajMario fiu fiu. Ale bydle
Daj przepisa!
Chlebek z ziarnami, w przepisie jest 690g mąki chlebowej, ja dałem 500g i 190g razowej samopszy. Reszta jak przepisie 😉 Czasem piekę tego samego dnia, wówczas 2.5 - 3h fermentacji końcowej w temp. Ok 24.
@dawajMario mega, kupiłem chlebową biblie Hamiltona zacząłem piec te chleby z przepisów ale zawsze wychodzi mi zbyt "lejące" się ciasto wg proporcji z podanych tam przepisów. Nie wiem w czym lezy problem: czy złych porporcji wody do naszej mąki czy może czegoś innego
Też tak miałem z początku. Zaczynałem od chlebów na drożdżach i ciasto faktycznie się trochę rozlewało. Próbowałem zmniejszać stopniowo, z wypieku na wypiek ilość wody. Poprawa była ale nie jakaś drastyczna, w sumie drobne zmiany drobna poprawa. Potem zmieniłem mąka na inną i już było lepiej. Tych mąk było po drodze kilka. Od zeszłego roku używam już tylko mąk ze sklepu swoja-maka.pl.
Ktoś już kiedyś tu wspominał, że te nasze mąki są inne od tych w USA ale sam nie znalazłem za wiele w kontekście chłonności wody. Bo to, że nasze mąki są lepszej jakości to pewne. U nas się np. nie wybiela mąk tak jak w USA. Ale jak masz jakiś link do różnic w mąkach USA i europejskich to podrzuć, chętnie poczytam.
Zaloguj się aby komentować