@Szoguniasty jak chcesz zwiększać masę to polecę jeden z moich ulubionych przepisów, który staramy się ograniczać, bo to jednak bomba kaloryczna i tłuszczowa.
Gnocchi z boczuchem i pieczarkami.
W większym naczyniu najlepiej takim które można wrzucić do piekarnika smażymy boczuś (polecam na odrobinie masła i oliwy, będzie bardziej kremowo), później dorzucamy pieczarki. Potem dolewamy śmietanki 30stki i trochę startego sera. Jak ładnie się wymiesza, dorzucamy gnocchi ugotowane osobno. Całość gotuje się kilka minut, posypujemy startym serem i na chwilę do piekarnika aby ser się rozpuścił.
Ilości daję na oko, ale zazwyczaj około:
-
500g gnocchi
-
250g boczku
-
250g pieczarek (można walnąć trochę więcej)
-
ok. 50-100g sera (elementaler, gouda, nawet cheddar, choć ten będzie pływał)
-
ok. 150ml śmietanki
Przyprawiam jedynie pieprzem i słodką papryką, bo różowa nie lubi pikantnych taka porcja powinna wystarczyć dla dwóch osób na dwa dni. Niestety u nas nagminnie znika na raz...
Guga food na YT to kiedyś robił jako side dish, ale nie pamiętam na którym filmie to było...