Zdjęcie w tle
Sofie

Sofie

Tytan
  • 75wpisy
  • 640komentarzy

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Tym razem tak jak przewidziałam, chlebek jest bardziej napowietrzony, nacięcie z boku nic nie dało bo pękł z drugiej strony, następnym razem matne w poprzek.
Mąka orkiszowa 380g, maka pszenna 450 - 120g, garść siemienia lnianego.

Nadal jest bardzo smaczny i jak nigdy nie przypadałam z chrupiąca skórką to teraz mi posmakowała

#chleb #pieczzhejto #jedzenie
6d2ce7a1-a0dc-4a14-a130-82dae9d893a1
b0297bb3-62dd-4343-a193-7033a2df7ec1
2ba7c0da-2dd8-4222-ae73-e7d8b34b52c2
Mr.Mars

@Sofie Na takim chlebku z dziurkami więcej mieści się pysznego smarowidła.

AndrzejZupa

Ależ ten przekrój jest gastrofazujący!

Zaloguj się aby komentować

Jutro przyjdą mi ostatnie zamówione przedmioty do #hejtopaka jeszcze zostanie kartka do napisania i wysyłka. Choć ciężko jeszcze czegoś nie dorzucić zobaczymy co przyniesie los...

Zaloguj się aby komentować

Wczoraj wątróbka na obiad, a dziś zupa dyniowa z kluskami szpinakowymi. Jaki obiad byście wybrali?
#gotujzhejto #obiad
eb37f805-252a-41b4-b746-e0d42035f876
e2b5a8bf-ca49-478c-bdf2-4caaa9c86c41
wonsz

prawilny obiad - na pierwsze dyniowa, na drugie wońtrupka

VonTrupka

>Wczoraj wątróbka na obiad


wczoraj pichciłem gulasz ( ̄︿ ̄ °)

AndrzejZupa

Dzisiejszy…nie przepadam za wątróbką! ¯\_(ツ)_/¯

Zaloguj się aby komentować

Chlebek zjedzony więc dziś wjechały bułeczki dyniowe, jeszcze parują
Spodziewałam, się że lepiej urosną

Jedna buła ma koło 250 kcal jakby kto pytał

#gotujzhejto #pieczzhejto #bulki
c95ba476-0de2-4e51-a16f-184cd9778523
kopytakonia

Tez dzis robiłem chlebek z termomixa z czarnuszka i jutro bułeczki może zrobię heh

bojowonastawionaowca

@Sofie ale jak tak można o takiej porze wrzucać jedzenie na hejto

Zaloguj się aby komentować

Kulki mocy
#gotujzhejto
04c6b79f-259d-45bb-a77b-2a3288ae7528
Fly_agaric

Dziwne te kulki analne...

Mr.Mars

@Sofie Dla mocy potrzeba 5 kulek.

Sofie

No dobra już tłumaczę, to są kulki z:

- orzechy laskowe (obtoczone)

- zawartość to namoczone płatki owsiane z daktylami, migdałami, masłem orzechowym, śladową ilością miodu i gorzkiej czekolady.

Blender ledwo to pociągnął xD


Jeść ostrożnie bo jedna waży 20g i ma 64kcal

Zaloguj się aby komentować

A tak wygląda w przekroju, trochę zbity ale bardzo smaczny. Szkoda że nie umiem w zakwas.
#gotujzhejto #pieczzhejto #chleb
c49e85d9-7357-4ede-8437-239c650d410d
SilverMonkey

@Sofie mnie się udało wychodować zakwas za drugim podejściem z przepisu pracowni wypieków whiteplate, która jak się okazuje, przestała niedawno istnieć, ale odgrzebałam z web archive


Pamiętam, że mniejszylam proporcje o połowę, albo nawet więcej i też wyszło.


Produkcja tego zakwasu trwa 4 dni. Czwartego można upiec na nim chleb.

(Hamelman radzi przedłużyć ten proces o kolejne 3 dni - 6 dnia ostatnie karmienie, a 7-go pieczenie. Ja jednak postanowiłam upiec chleb na tym młodym zakwasie już 4 dnia. Nie użyłam drożdży).


Przez pierwsze dwa dni zakwas karmimy raz dziennie, o tej samej porze.

W dniach 3, 4 karmimy dwa razy dziennie w odstępach 12-godzinnych. Dla ułatwienia przyjęłam godzinę 8:00 jako początek produkcji.


Mam nadzieję, że opisana przeze mnie metoda wyjaśni wiele wątpliwości.

Życzę powodzenia!


Dzień 1

godzina: 8:00


200 g mąki żytniej razowej (użyłam świeżo mielonej mąki, która u mnie miała objętość 2 szklanek)

200 g wody niechlorowanej, w temperaturze pokojowej (1 szklanka)


Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu.

Powstanie bardzo gęsta pasta.

Należy odstawić ją na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C - np. przy ciepłym kaloryferze.

Hamelman do produkcji zakwasu zaleca użycie mąki żytniej razowej, ze względu na bogactwo składników odżywczych, jakie się w niej znajduje.


Dzień 2

24 h póżniej, godz. 8


100 g mikstury z dnia poprzedniego (niepełne 1/2 szklanki)

100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

100 g wody (1/2 szklanki)


Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C.


Dzień 3:

24 h później, godz: 8


100 g mikstury z dnia 2 (niepełne 1/2 szklanki)

100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

100 g wody (1/2 szklanki)


Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.


Dzień 3:

12 godzin później, godz. 20:00


100 g mikstury z dnia 3 (niepełne 1/2 szklanki)

100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

100 g wody (1/2 szklanki)


Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.


Dzień 4:


Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.


Dnia 5

zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.


Przechowywanie zakwasu: zakwas trzymam w lodówce. 10-12 godzin przed planowanym pieczeniem wyjmuję zakwas z lodówki i dokarmiam wodą i mąką żytnią w proporcjach 1 część mąki:1 części wody. Mieszam i zostawiam w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.


Piekłam na nim chleb raz na tydzień dokarmiając dzień pieczeniem mąką żytnią 720.

Zaloguj się aby komentować

Bardzo dawno już chlebka nie piekłam to się pochwalę.
#chleb #gotujzhejto #pieczzhejto
6f91b538-b37f-4ee2-9c8f-e94b877b0d72
Fly_agaric

Skąd masz dinozaura do odciskiwania stopy na topie?

Sofie

@Fly_agaric pożyczyłam od sąsiada

Mr.Mars

@Sofie Wygląda na taki, którego właśnie chciałbym sobie ukroić.

Sofie

@Mr.Mars to musisz poczekać aż ostygnie, v kura jest już bliżej niż dalej

Zaloguj się aby komentować

W tym roku będę pierwszy raz startować w #hejtopaka, do tamtej pory brałam udział, ale gdzie indziej. Z ciekawości dużo nas będzie?
bori

@Sofie Żeby zaprognozować ilość uczestników w tym roku trzeba by odkopać statystyki z zeszłego roku i przemnożyć je razy współczynnik z rzyci

bartek555

@bori czyli wychodziu mniej wiecej 100 osob x 2,137 = 420 osob w tej edycji

bori

@bartek555 Równanie zawiera błąd pomija współczynnik Keleven

moll

@Sofie też się w tym roku zapisałam!

Sofie

@moll super! Będzie mega zabawa

Odwrocuawiacz

@Sofie jak trafisz na osobę co mi w zeszłym roku robiła prezent to będzie najlepszy Twój prezent w życiu (przejrzyj tag).

Ja się bawiłem świetnie zarówno przy pakowaniu jak i przy otwieraniu prezentu.

Sofie

@Odwrocuawiacz wierze! dlatego też nie mogę się doczekać

Zaloguj się aby komentować

Nie jest to demon piękna, ale mój pierwszy tort po przerwie paruletniej.

#tort #pieczzhejto #gotujzhejto
7148b99b-344c-44cf-80b5-970387a31ea2
dez_

Daj mnie ten tort (kawałek chociaż) 😋

pszemek

Dla Ciebie niezbyt piękny, nadal ładniejszy niż każdy jaki zrobiłem xd

Sofie

@pszemek wnętrze się liczy a nie wygląd, najważniejsze że smakował

w0jmar

@Sofie


"A dobry taki. Nie za slodki"

Sofie

@w0jmar idealny, bo słodkość równoważy kwaśna malina

Zaloguj się aby komentować

Jak tam wasze ogórki przygotowane na zimę? U mnie były wielkie wyprowadzki, przeprowadzki i fryzjer
Skończyło się szaleństwo bo wode na ogródkach już zakręcili

#ogrodnictwo #ogrod #jesien
98976634-dd48-40e0-b0b1-964238eeea12
8f535d7d-d2d9-417f-a409-0eed9728fcbf
cebulaZrosolu

@Sofie ja dzisiaj odłączyłem pompę i spuściłem resztę wody z mauzerów. A byłem po deseczki na obicie domku od środka sobie przywiozłem :)

Sofie

@cebulaZrosolu sprytnie! ja mam w planach wyprostować nieco ściany domku, wyłożyć styropianem i na to myślę żeby zamontować najtańsze panele, albo kupię jakieś z rozbiórki zobaczymy

GitHub

@Sofie ja nie posiadam. Ale może w przyszłym roku posadzę sobie jakąś cebulkę i rzodkiew

Cybulion

Ano porzadki zrobione, woda zrzucona z beczek, ale bede latał dość regularnie karmić kociarstwo

Sofie

@Cybulion no nieźle jak masz tam takie towarzystwo, mi zostało powiązać trawy jeszcze i zimowa cebulę i czosnek wsadzic

Cybulion

@Sofie no troche ich jest, szkoda mi ich. Zrzucilismy sie na zapas karmy w pare dzialek i na zmiane bedziemy jezdzic karmic, no i przy okazji pilnowac czy nikt sie nie wbil. Jedna altanke mi bezdomniak spalil, usnał z kiepem, jak zaczelo sie dymic to uciekl oknem i je zamknal za soba....

Zaloguj się aby komentować

Ale zrobiłam obiadek na jutro (nooo główną cześć obiadu), sama jestem zdziwiona że ze takie dobre wyszło już o kolorach nie wspomnę

#gotujzhejto #obiad
42b8b812-e0c1-4321-9d2c-caaf69cf6cca
Sofie

@korfos mielone xD choć mocno odbiega od oryginalnego przepisu

korfos

@Sofie aha. No to dziwne te mielone xd

Zaloguj się aby komentować

Przy dzisiejszych "porządkach" na ogródku wykopałam takie oto cebulki (były dwie, wstawiam jedną) ta ma jakieś 2cm średnicy druga jest jeszcze mniejsza. Podejrzewam że to lilia, ale lilie mam tylko jedną i to 40cm dalej od miejsca wykopaliska. Może coś tam sobie w ziemi rośnie. Wykopałam w inne miejsce oby przeżyły. Jakoś pomysł czy mam rację i to lilia?

#ogrodnictwo #kwiaty #rosliny
e7555eee-ea3f-4d05-80ef-39bc4b6c83f6
Mr.Mars

@Sofie Trudno stwierdzić. Ale to może też sekwoja.


Zobaczysz co z tego wyrośnie.

Sofie

@Mr.Mars haha no nie bardzo sekwoja

myoniwy

@Sofie

Mały chłopczyk wraz z tatusiem znaleźli w lesie małego jeżyka.


Leżał pod kępką trawy i drżał z zimna. Chłopczykowi zrobiło się żal jeżyka i poprosił tatusia, żeby zabrali jeżyka do domu. Tata się zgodził, i tak jeżyk zamieszkal u nich. Chłopczyk bardzo dbał o jezyka, poił go mleczkiem i dawał mu najlepsze owoce. Jeżyk zajadał ze smakiem i nieraz - ku zdziwieniu chłopca - pomrukiwał z zadowoleniem.


Na zimę jeżyk - jak przystało na wszystkie porządne jeżyki - zapadł w zimowy sen. A na wiosnę jeżykowi urosły skrzydła, na czole wyrósł róg i odleciał przez niedomknięte okno.


Wtedy stało się jasne, że chłopczyk z tatusiem nie przynieśli z lasu jeżyka, tylko jakieś chuj wie co.

AndrzejZupa

@myoniwy wszedłem tu dla tego wpisu! ¯\_(ツ)_/¯

BND

@sofie Cebulka zdecydowanie wygląda na lilię

Sofie

@BND zobaczymy czy coś przeżyje zimę

Zaloguj się aby komentować

Następna