Nie ukrywam, że zaczęłam się już martwić
Wieczorem rozpakuje
#hejtopaka
@Sofie hejtoczcionka, widać postaranko
Zaloguj się aby komentować
@Sofie hejtoczcionka, widać postaranko
Zaloguj się aby komentować
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
@Sofie ale postaranko!
Zaloguj się aby komentować
Wygląda super! Skórka aż chrupie ze zdjęcia!
Widzę, że dziś jakiś dzień piekarniczy
Zaloguj się aby komentować
@Sofie eno, ale tak bez przepisu?
Zaloguj się aby komentować
Pączek „wytrawny”
@Sofie Na takim chlebku z dziurkami więcej mieści się pysznego smarowidła.
Ależ ten przekrój jest gastrofazujący!
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
A czym taki włoski się różni? To na zakwasie, czy drożdżach?
@ErwinoRommelo pa, konkurencja ci rośnie
Zajebisty takie chlebki to ja lubię.
Zaloguj się aby komentować
Bezsprzecznie, kocha Cię.
Zaloguj się aby komentować
prawilny obiad - na pierwsze dyniowa, na drugie wońtrupka
>Wczoraj wątróbka na obiad
wczoraj pichciłem gulasz ( ̄︿ ̄ °)
Dzisiejszy…nie przepadam za wątróbką! ¯\_(ツ)_/¯
Zaloguj się aby komentować
Tez dzis robiłem chlebek z termomixa z czarnuszka i jutro bułeczki może zrobię heh
@Sofie ale jak tak można o takiej porze wrzucać jedzenie na hejto
Tak w przekroju
Zaloguj się aby komentować
Dziwne te kulki analne...
@Sofie Dla mocy potrzeba 5 kulek.
No dobra już tłumaczę, to są kulki z:
- orzechy laskowe (obtoczone)
- zawartość to namoczone płatki owsiane z daktylami, migdałami, masłem orzechowym, śladową ilością miodu i gorzkiej czekolady.
Blender ledwo to pociągnął xD
Jeść ostrożnie bo jedna waży 20g i ma 64kcal
Zaloguj się aby komentować
@Sofie mnie się udało wychodować zakwas za drugim podejściem z przepisu pracowni wypieków whiteplate, która jak się okazuje, przestała niedawno istnieć, ale odgrzebałam z web archive
Pamiętam, że mniejszylam proporcje o połowę, albo nawet więcej i też wyszło.
Produkcja tego zakwasu trwa 4 dni. Czwartego można upiec na nim chleb.
(Hamelman radzi przedłużyć ten proces o kolejne 3 dni - 6 dnia ostatnie karmienie, a 7-go pieczenie. Ja jednak postanowiłam upiec chleb na tym młodym zakwasie już 4 dnia. Nie użyłam drożdży).
Przez pierwsze dwa dni zakwas karmimy raz dziennie, o tej samej porze.
W dniach 3, 4 karmimy dwa razy dziennie w odstępach 12-godzinnych. Dla ułatwienia przyjęłam godzinę 8:00 jako początek produkcji.
Mam nadzieję, że opisana przeze mnie metoda wyjaśni wiele wątpliwości.
Życzę powodzenia!
Dzień 1
godzina: 8:00
200 g mąki żytniej razowej (użyłam świeżo mielonej mąki, która u mnie miała objętość 2 szklanek)
200 g wody niechlorowanej, w temperaturze pokojowej (1 szklanka)
Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu.
Powstanie bardzo gęsta pasta.
Należy odstawić ją na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C - np. przy ciepłym kaloryferze.
Hamelman do produkcji zakwasu zaleca użycie mąki żytniej razowej, ze względu na bogactwo składników odżywczych, jakie się w niej znajduje.
Dzień 2
24 h póżniej, godz. 8
100 g mikstury z dnia poprzedniego (niepełne 1/2 szklanki)
100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
100 g wody (1/2 szklanki)
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C.
Dzień 3:
24 h później, godz: 8
100 g mikstury z dnia 2 (niepełne 1/2 szklanki)
100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
100 g wody (1/2 szklanki)
Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.
Dzień 3:
12 godzin później, godz. 20:00
100 g mikstury z dnia 3 (niepełne 1/2 szklanki)
100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
100 g wody (1/2 szklanki)
Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.
Dzień 4:
Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.
Dnia 5
zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.
Przechowywanie zakwasu: zakwas trzymam w lodówce. 10-12 godzin przed planowanym pieczeniem wyjmuję zakwas z lodówki i dokarmiam wodą i mąką żytnią w proporcjach 1 część mąki:1 części wody. Mieszam i zostawiam w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.
Piekłam na nim chleb raz na tydzień dokarmiając dzień pieczeniem mąką żytnią 720.
Zaloguj się aby komentować
Skąd masz dinozaura do odciskiwania stopy na topie?
@Fly_agaric pożyczyłam od sąsiada
@Sofie Wygląda na taki, którego właśnie chciałbym sobie ukroić.
@Mr.Mars to musisz poczekać aż ostygnie, v kura jest już bliżej niż dalej
Pięknie!
Zaloguj się aby komentować
@Sofie Żeby zaprognozować ilość uczestników w tym roku trzeba by odkopać statystyki z zeszłego roku i przemnożyć je razy współczynnik z rzyci
@bori czyli wychodziu mniej wiecej 100 osob x 2,137 = 420 osob w tej edycji
@bartek555 Równanie zawiera błąd pomija współczynnik Keleven
@Sofie też się w tym roku zapisałam!
@moll super! Będzie mega zabawa
@Sofie jak trafisz na osobę co mi w zeszłym roku robiła prezent to będzie najlepszy Twój prezent w życiu
Ja się bawiłem świetnie zarówno przy pakowaniu jak i przy otwieraniu prezentu.
@Odwrocuawiacz wierze! dlatego też nie mogę się doczekać
Zaloguj się aby komentować
Daj mnie ten tort (kawałek chociaż) 😋
@dez_ już kroje
Dla Ciebie niezbyt piękny, nadal ładniejszy niż każdy jaki zrobiłem xd
@pszemek wnętrze się liczy a nie wygląd, najważniejsze że smakował
@Sofie
"A dobry taki. Nie za slodki"
@w0jmar idealny, bo słodkość równoważy kwaśna malina
Zaloguj się aby komentować
@Sofie ja dzisiaj odłączyłem pompę i spuściłem resztę wody z mauzerów. A byłem po deseczki na obicie domku od środka sobie przywiozłem :)
@cebulaZrosolu sprytnie! ja mam w planach wyprostować nieco ściany domku, wyłożyć styropianem i na to myślę żeby zamontować najtańsze panele, albo kupię jakieś z rozbiórki zobaczymy
@Sofie ja nie posiadam. Ale może w przyszłym roku posadzę sobie jakąś cebulkę i rzodkiew
Ano porzadki zrobione, woda zrzucona z beczek, ale bede latał dość regularnie karmić kociarstwo
@Cybulion no nieźle jak masz tam takie towarzystwo, mi zostało powiązać trawy jeszcze i zimowa cebulę i czosnek wsadzic
@Sofie no troche ich jest, szkoda mi ich. Zrzucilismy sie na zapas karmy w pare dzialek i na zmiane bedziemy jezdzic karmic, no i przy okazji pilnowac czy nikt sie nie wbil. Jedna altanke mi bezdomniak spalil, usnał z kiepem, jak zaczelo sie dymic to uciekl oknem i je zamknal za soba....
Zaloguj się aby komentować
ale co to jest?
@korfos mielone xD choć mocno odbiega od oryginalnego przepisu
@Sofie aha. No to dziwne te mielone xd
Zaloguj się aby komentować
@Sofie Trudno stwierdzić. Ale to może też sekwoja.
Zobaczysz co z tego wyrośnie.
@Mr.Mars haha no nie bardzo sekwoja
@Sofie
Mały chłopczyk wraz z tatusiem znaleźli w lesie małego jeżyka.
Leżał pod kępką trawy i drżał z zimna. Chłopczykowi zrobiło się żal jeżyka i poprosił tatusia, żeby zabrali jeżyka do domu. Tata się zgodził, i tak jeżyk zamieszkal u nich. Chłopczyk bardzo dbał o jezyka, poił go mleczkiem i dawał mu najlepsze owoce. Jeżyk zajadał ze smakiem i nieraz - ku zdziwieniu chłopca - pomrukiwał z zadowoleniem.
Na zimę jeżyk - jak przystało na wszystkie porządne jeżyki - zapadł w zimowy sen. A na wiosnę jeżykowi urosły skrzydła, na czole wyrósł róg i odleciał przez niedomknięte okno.
Wtedy stało się jasne, że chłopczyk z tatusiem nie przynieśli z lasu jeżyka, tylko jakieś chuj wie co.
@myoniwy wszedłem tu dla tego wpisu! ¯\_(ツ)_/¯
@sofie Cebulka zdecydowanie wygląda na lilię
@BND zobaczymy czy coś przeżyje zimę
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować