Ogólnie już natarłam go przyprawami na sucho, zastanawiam się tylko ile mu dać do przeleżenia.
#wedlinydomowe #gotowanie
@moll Ale co rozumiesz przez peklowanie? Sól peklująca?
@Pomidor__ tak,na sucho sól peklująca z przyprawami
@moll No nie za bardzo rozumiem, czemu w wolnowarze. To wędlina ma być?
Technicznie rzecz biorąc musisz liczyć coś ok 1 cm na dzień.
@moll 800g? Mogło być więcej, ale taki kawałek to też rozkosz.
@Mr.Mars od czegoś trzeba zacząć, a to taki kawałek na raz do gara
Jeśli peklujesz (saletra, azotyny, sól peklująca te sprawy), to daj mu ze trzy dni, w tłustych mięsach peklowanie zachodzi wolniej.
Jeśli to solenie/maceracja z przyprawami, po dobie powinien być OK.
@UncleFester peklosól plus przyprawy
@moll To potrzymaj dłużej.
Zaloguj się aby komentować