Ogólnie już natarłam go przyprawami na sucho, zastanawiam się tylko ile mu dać do przeleżenia.
#wedlinydomowe #gotowanie
Ja tam bym się już brał za jedzenie
@splash545 surowego? No weź xD
@moll no właśnie pisze, że bym wziął
@splash545 daj się temu poprzegryzać. Nie po to kombinowałam z przyprawianiem żeby to miało się zmarnować.
W ogóle muszę ogarnąć jakieś naczynie do nacierania mięsa przyprawami, bo jak robię to na desce to mam sporo sprzątania potem...
@moll nie no wiadomo, że cierpliwość popłaca
@splash545 ja wrzucałam w płaski, próżniowy potem, ten się niestety nie nadaje do takiej zabawy... Miska nie byłaby zła
@moll
Wystarczy mu doba peklowania
Wykop mi rozjebal mozg, peklowanie mi sie kojarzy z r0chaniem
@Nedkely xD
@moll Ale co rozumiesz przez peklowanie? Sól peklująca?
@Pomidor__ tak,na sucho sól peklująca z przyprawami
@moll No nie za bardzo rozumiem, czemu w wolnowarze. To wędlina ma być?
Technicznie rzecz biorąc musisz liczyć coś ok 1 cm na dzień.
@Pomidor__ bo mam fantazję na wypróbowanie wolnowaru, do takiego kawałka mi idealnie.
Tak, takie na zimno do krojenia na kanapki
To ma do 4cm max, a ja skórę ponacinałam dość głęboko i wtarłam w kratkę marynatę
@moll Chodzi mi o to, że im dużej będziesz gotowała to tym bardzie się odsoli, przyprawy też pójdą do wody. Z tymi cm to ja rozumiem, że pekluje się góra dół czyli 2 dni o ile zapakowane próżniowo. Mięso nie skruszeje podczas peklowania (boczki na sucho minimum 14 dni robię, jest jeszcze technika dodatkowego mrożenia) powinno to długie gotowanie zastąpić. Jednak dodałbym trochę soli i przypraw do wody na czuja.
@Pomidor__ ale to bez wody będę robiła... Znalazłam taki patent, że kładziesz boczek na plasterkach cebuli, włączasz na wolne gotowanie to wysokie i robisz bez wody. Tylko nacinasz skórę w kratkę, skóra się przypieka, a boczek tłuszcz gubi w cebulę
Tak, mam w pojemniku próżniowym
@moll To znowu w druga stronę i z 2 g soli mniej, bo za słone wyjdzie.
@Pomidor__ brałam tą z browinu, tam było przy suchym peklowaniu na kilogram 18-25g soli zalecane, na 800g boczku dałam 18g peklosoli
@moll Nie wiem jak słone lubisz, u mnie 18 to jest max. Zresztą w przepisie do tej metody nie podali ilości? Bo mięso wody dużo straci.
@Pomidor__ no nie było podane. Sama sobie poodmierzałam tyle co mi się wydaje że będzie ok.
Lista przypraw tylko była. Przepis z gatunku jakich nie lubisz xD
@moll Ano nie lubię bo to luźna inspiracja nie przepis. Ile czasu ma się to dusić/piec w wolnowarze?
@moll Zwarz po obróbce bo jakby za słone było to będzie szło wyliczyć na następny raz o ile mniej więcej zmniejszyć.
@Pomidor__ 4h dla kawałka 1,1-1,3 kg, ale chyba bym zostawiła dla mniejszego też tak, może o jakieś 20 minut skrócę
Dobry pomysł z tym zważeniem
@moll 800g? Mogło być więcej, ale taki kawałek to też rozkosz.
@Mr.Mars od czegoś trzeba zacząć, a to taki kawałek na raz do gara
Jeśli peklujesz (saletra, azotyny, sól peklująca te sprawy), to daj mu ze trzy dni, w tłustych mięsach peklowanie zachodzi wolniej.
Jeśli to solenie/maceracja z przyprawami, po dobie powinien być OK.
@UncleFester peklosól plus przyprawy
@moll To potrzymaj dłużej.
@UncleFester tak myślałam, dzięki
Zaloguj się aby komentować