Pierwsze podejście do boczku z wolnowaru. Wystarczy mu doba peklowania (mam taki płaski kawałek 800g) czy przetrzymać lepiej tak do 3 dni przed wrzuceniem do gara?

Ogólnie już natarłam go przyprawami na sucho, zastanawiam się tylko ile mu dać do przeleżenia.

#wedlinydomowe #gotowanie
splash545

Ja tam bym się już brał za jedzenie

moll

@splash545 surowego? No weź xD

splash545

@moll no właśnie pisze, że bym wziął

moll

@splash545 daj się temu poprzegryzać. Nie po to kombinowałam z przyprawianiem żeby to miało się zmarnować.


W ogóle muszę ogarnąć jakieś naczynie do nacierania mięsa przyprawami, bo jak robię to na desce to mam sporo sprzątania potem...

splash545

@moll nie no wiadomo, że cierpliwość popłaca Ja mam taką dużą szklaną miskę i na spokojnie taki kawałek 1,5-2kg mogę sobie ponacierać i syfu nie zostawić dookoła, potem tylko ją folią przykrywam i do lodówki

moll

@splash545 ja wrzucałam w płaski, próżniowy potem, ten się niestety nie nadaje do takiej zabawy... Miska nie byłaby zła

Nedkely

@moll 

Wystarczy mu doba peklowania

Wykop mi rozjebal mozg, peklowanie mi sie kojarzy z r0chaniem

Pomidor__

@moll Ale co rozumiesz przez peklowanie? Sól peklująca?

moll

@Pomidor__ tak,na sucho sól peklująca z przyprawami

Pomidor__

@moll No nie za bardzo rozumiem, czemu w wolnowarze. To wędlina ma być?


Technicznie rzecz biorąc musisz liczyć coś ok 1 cm na dzień.

moll

@Pomidor__ bo mam fantazję na wypróbowanie wolnowaru, do takiego kawałka mi idealnie.

Tak, takie na zimno do krojenia na kanapki


To ma do 4cm max, a ja skórę ponacinałam dość głęboko i wtarłam w kratkę marynatę

Pomidor__

@moll Chodzi mi o to, że im dużej będziesz gotowała to tym bardzie się odsoli, przyprawy też pójdą do wody. Z tymi cm to ja rozumiem, że pekluje się góra dół czyli 2 dni o ile zapakowane próżniowo. Mięso nie skruszeje podczas peklowania (boczki na sucho minimum 14 dni robię, jest jeszcze technika dodatkowego mrożenia) powinno to długie gotowanie zastąpić. Jednak dodałbym trochę soli i przypraw do wody na czuja.

moll

@Pomidor__ ale to bez wody będę robiła... Znalazłam taki patent, że kładziesz boczek na plasterkach cebuli, włączasz na wolne gotowanie to wysokie i robisz bez wody. Tylko nacinasz skórę w kratkę, skóra się przypieka, a boczek tłuszcz gubi w cebulę


Tak, mam w pojemniku próżniowym

Pomidor__

@moll To znowu w druga stronę i z 2 g soli mniej, bo za słone wyjdzie.

moll

@Pomidor__ brałam tą z browinu, tam było przy suchym peklowaniu na kilogram 18-25g soli zalecane, na 800g boczku dałam 18g peklosoli

Pomidor__

@moll Nie wiem jak słone lubisz, u mnie 18 to jest max. Zresztą w przepisie do tej metody nie podali ilości? Bo mięso wody dużo straci.

moll

@Pomidor__ no nie było podane. Sama sobie poodmierzałam tyle co mi się wydaje że będzie ok.


Lista przypraw tylko była. Przepis z gatunku jakich nie lubisz xD

Pomidor__

@moll Ano nie lubię bo to luźna inspiracja nie przepis. Ile czasu ma się to dusić/piec w wolnowarze?

Pomidor__

@moll Zwarz po obróbce bo jakby za słone było to będzie szło wyliczyć na następny raz o ile mniej więcej zmniejszyć.

moll

@Pomidor__ 4h dla kawałka 1,1-1,3 kg, ale chyba bym zostawiła dla mniejszego też tak, może o jakieś 20 minut skrócę


Dobry pomysł z tym zważeniem

Mr.Mars

@moll 800g? Mogło być więcej, ale taki kawałek to też rozkosz.

moll

@Mr.Mars od czegoś trzeba zacząć, a to taki kawałek na raz do gara

UncleFester

Jeśli peklujesz (saletra, azotyny, sól peklująca te sprawy), to daj mu ze trzy dni, w tłustych mięsach peklowanie zachodzi wolniej.

Jeśli to solenie/maceracja z przyprawami, po dobie powinien być OK.

moll

@UncleFester peklosól plus przyprawy

UncleFester

@moll To potrzymaj dłużej.

moll

@UncleFester tak myślałam, dzięki

Zaloguj się aby komentować