Dymienie skończone, około 5h w gęstym dymie z czego ostatnia godzina w 55 stopniach. Uwielbiam dymogenerator bo wedliny zawsze są równomiernie uwędzone, trochę jakby pomalowane sprayem, a do tego większość smolistego syfu zostaje na tacce w środku a nie na mięsie. Suszenie przed wędzeniem 2h przy wiatraku w 20 stopniach. #jedzzhejto #jedzenie #wedliny #mieso
Jak wygląda ten "dymogenerator"?
Wpisz na Allegro dymbox
Zobacz borniak
Też zdecydowanie mogę polecić
Dlaczego tak długo? U mnie max 2,5 godziny i finał.
Długo to jest 14 dni po 8godzin dziennie, cała noga wieprzowa. 2.5h to się parówki wędzi. Baleron 6-8h, szynka bez kości 6h. Wędzenie ma dać nie tylko aromat ale i trwałość, im dłużej wedzimy tym większa trwałość miesa.
Po 2 godzinach u mnie wygląda tak. Więc nie wiem po co 6 godzin? Żeby kwaśne było?
Kwaśne jest jak się wędzić nie umie, robiłem baleron wędzony 12 godzin i nie był kwaśny. Nie rozumiem jak można wędzić i nie znać powodu dla którego się wędzi, to nie tylko aromat ale i konserwacja miesa. Ech amatorzy pchają się do wędzenia.
Zaloguj się aby komentować