Dziś butelkowanie hazy ipa, miało być 8.5blg wyszło 10.8blg. Zestaw z browamatora, zobaczymy czy będzie smakował jak z Pinty.
#piwo #piwowarstwo #domowepiwo
![5f47b1d1-b508-44df-b96b-aa87c1b90b25](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/48ab8c95c1db4052e0bd5a176bd36893.jpg)
Społeczność
@Herbol Z piwami własnej roboty jest ten problem, że nie wiesz czy jest zepsute, czy tak właśnie ma smakować.
@s_____ póki nie ma octu to każde domowe jest dobre : P
@Herbol hazy ipka z 8.5? Piłeś ty desitki od pepików?
@Tuniex pewnie że piłem. Tyle że to jest pierwsze moje hazy i tak wiem 8.5blg to bida ale od czegoś trzeba zacząć.
@Herbol lepsze ci wyjdzie z wiekszego ekstratku na poczatek. Z malego bedziesz mial ocet. Tak uwazam.
Ale jak postanowisz zrobic z malego to daj znac
Aż całą ofertę BA przejrzałem, bo dziwne mi się wydawało, żeby hazy IPA miało taki niski ekstrakt. Myślałem, że coś skopałeś w wykonaniu czy coś, a tu okazuje się, że zataiłeś informacje, że to jest sesyjne.
@kto3 trochę brzmi jak zarzut : D dla mnie fakt czy jest sesyjne czy nie, gra drugą rolę. Dałem też info że miało być 8.5blg. Dla mnie najważniejszy jest fakt że to moje pierwsze hazy. Z czasem pewnie będę celował w ekstrakt 15-16blg.
Edit:
Ale fakt mogłem dodać tę informację.
Zaloguj się aby komentować
Pisz co z tego wyszło!
@AndrzejZupa samo gęste! Ten gatunek warzyłem na ok. 5,2-5,5%. Subiektywnie miało ok. 6%, super goryczka i słodowy smak. Delektowałem się tym kuflem dobre 40 minut. Może po nowym roku wrócę do okazjonalnego warzenia, ale z gotowego słodu z puchy
@Yes_Man wysycone jak Kopyr na festiwalu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z dwa tygodnie temu znalazłem w piwnicy butelkę ale'a na amora preta, walorów smakowych nie było ale dało się wypić.
Zaloguj się aby komentować
@Yes_Man nie lubię kveikow, dziwne są. Teraz szykuję się na warze ie double AIPA
@Navane kveik można dopasować do siebie, ale fakt, nie każdemu ten posmak drożdżowy może podejść
Zaloguj się aby komentować
@Harpersy już to pisałeś przed chwilą
@SuperSzturmowiec w dwóch roznych grupach to wrzuciłem o browarnictwie, nie wszyscy należą do każdej z nich
@Harpersy OXI to jest nadwęglan sodu. To nie jest odpowiednik wybielaczy używanych przy praniu. Możesz użyć czystego wybielacza chlorowego (jeśli taki znajdziesz), ale po takim syfie trzeba płukać butelki (po krecie, czyli wodorotlenku sodu również). Bez chemii? Jeśli zostało niewiele butelek, to wrzuć je do piekarnika 150 na 20 minut (tylko nie próbuj ich potem studzić wodą).
[dobra, rozumiem, że całe butelkowanie jest do zrobienia - kup nadwęglan, nie wygłupiaj się]
@Nemrod dzięki za pomysł. Kiedyś używałem poprostu oxi z brytyjskiej sieci sklepów Wilko, który był poprostu odplamiaczem i sprawdził się bardzo dobrze, stąd moje pytanie
@Harpersy O kurde, myślałem, że mówisz o OXI ze sklepów piwowarskich, bo tak nazywają nadwęglan, żeby było drożej. Nie mam pojęcia co tam jest w składzie, przy odrobinie szczęścia może był w miarę czysty nadwęglan.
Ok, dzięki wam, poczekam do jutra i polecę do sklepu
Zaloguj się aby komentować
@Kaktus12 xD
@Kaktus12 Masz jakieś specjalne wagi do tego ważenia?
A tak poważnie: gratuluję cierpliwości do zakażeń. U mnie po pierwszym zakażeniu wszystkie wiadra z kranikami dostały bana na fermentację - służą teraz wyłącznie do filtracji lub rozlewu.
@Nemrod teraz zauważyłem literówkę xd
@Kaktus12 Ta, literówkę. Ale spokojnie, zalinkowany polski Eminem pomoże ich uniknąć do końca życia.
@Kaktus12 krany i rurki to ja chyba po pierwszym roku już pożegnałem - wystarczy wieko rozszczelnić/niedocisnąć i robi robotę.
Zaloguj się aby komentować
@Arturtido co do zasady piro rozrabiamy tyle ile potrzeba a nie na zaś, druga sprawa że tanie na tyle że lepiej wylać i użyć świeżego. A tak najlepiej to zostawić siarkę i chlor i pójść w fosfor - starsan twoim przyjacielem.
@wonsz a powiedz mi jak jest z przewożeniem np. 2-3 tygodniowego piwa, będę się przeprowadzał, czy transport może coś zaszkodzić ?
@Arturtido jedyne czego możesz się obawiać to że się ew. osady których nie chcesz mieć w kuflu poderwą z dna butelek i trzeba będzie poczekać kilka dni aż znowu opadną.
Zaloguj się aby komentować
@DuchPrzeszlosci Dzięki za info ! Rozumiem, że instrukcja zrobienia piwa od a do z jest dołączana, tak ? https://browamator.pl/browar-domowy-ba-super-start-prezent-zestaw-star,3,2,1541
Jakieś porady na początek jak można?
@Arturtido Warto sobie oglądnąć coś na YouTubie przed warzeniem.
Polecam klasyka:
Cześć, tak informacyjnie - mamy już społeczność "Winiarstwo, browarnictwo i inne":
https://www.hejto.pl/spolecznosc/winiarstwo-browarnictwo-inne
Proponuję nie mnożyć bytów, żeby nie powodować zamieszania.
Zaloguj się aby komentować