Zdarzyło się Wam używać tasaka w kuchni? Do czego go używać według Was?
Bo ja gotuję od paru lat, od kiedy jestem na "swoim" i nigdy jeszcze nie użyłem tasaka. Duże kawałki mięsa tnę dużym nożem...

#gotujzhejto
e340fe15-61cf-4d76-b3d6-f76da542b029
Topia

Zdarzylo się. Nadaje się nie tylko do rąbania np. dużych kości, ale też do siekania ziół itp.

RockmanZMorrowind

@Topia  No właśnie o kościach pomyślałem, to z ziołami też ma sens, bo tasak jest płaski i tnie równomiernie, a noż nie

ErwinoRommelo

@RockmanZMorrowind nie, nawet mlotka niemam jak trzeba piers rozbic na kotlety to napierdalam z piesci.

KLH2

@ErwinoRommelo Ja z bani.

RockmanZMorrowind

@ErwinoRommelo Ja kiedyś pierś z kurczaka zwykłym młotkiem do gwoździ rozbijałem XD Trochę dziwnie to wyglądało ale zadziałało

RockmanZMorrowind

@KLH2 Do tego trzeba mieć fryzurę na Tasaka

ErwinoRommelo

@KLH2 @RockmanZMorrowind Ja serio klade na blat i jeb jeb jeb umyta piescia Xd dzisiaj w robo kotlecik ubity prawym prostym na przerwie wstawie foto.

KLH2

@RockmanZMorrowind Żelem daję do góry

@ErwinoRommelo Wiem, że tak można. Zdarzyło mi się. Ale ogólnie, to jak napisałem

RockmanZMorrowind

@ErwinoRommelo Jestem ciekaw jak wygląda taki kotlecik W sumie chodzi żeby rozbić mięso, więc przy odpowiedniej sile i uporze na pewno efekt jest podobny jak przy tłuczku

ErwinoRommelo

@RockmanZMorrowind zwyczajny Tylko nie jest idealnie plaski tylko tak mniej wiecej zalezy jak cepa siadla Xd

68ff23ed-fff7-4a69-8f6e-cd7d4a89316d
RockmanZMorrowind

@ErwinoRommelo Wygląda dobrze smacznego! (zaraz ktoś napisze że ja nie robiłem to nie powinienem mówić smacznego czy inne takie XD)

gawafe1241

Komentarz usunięty przez moderatora

RockmanZMorrowind

@gawafe1241 Pytam o to co uważaja ludzie, a nie artykuły SEO z Gogola

TheLikatesy

@gawafe1241 weź zejdź z człowieka, zapytał czy używamy tasaka, gogli byś o to pytał? czy my używamy tasaka?

Rozumiem jak by było pytanie z dupy: co to jest wihajster, cos co można sobie faktycznie wygoglać w sekundę.

Ale pytanie o opinie? Ogarnij się, chyba sam sobie powinieneś napluć za nadgorliwość

GordonLameman

@gawafe1241 

Kolego,


zjedz snickersa, idź coś/kogoś pobzikać etc, albo po prostu odstresuj się przy gierce, bo coś dziś z Tobą nie tak jest.

Zwłaszcza patrząc po tym:

9fb63e63-2157-492e-bcae-4cd05677054a
sireplama

@TheLikatesy chyba "Do czego oni używają tasaka"...


PS. pierwsza odpowiedź w Google jest z Lasów Państwowych. Nie wiem czy cię to satysfakcjonuje @RockmanZMorrowind

RockmanZMorrowind

@sireplama Ależ oczywiście! BĘDE DRWALEM!

4b6eb34e-ccda-4515-9f47-305f83e17cad
LondoMollari

@RockmanZMorrowind Tasaka nie mam, natomiast w nieraz używam w kuchni maczety (tj. kukri). Idealne się nadaje do odrąbywania dużych kawałków mięsa (szczególnie jeśli są zamrożone), rozcinania kabaczka, rozcinania kokosów i ananasa. Dobrze też się rozcina słoninę i twarde sery jeśli są w dużych kawałkach.


Oczywiście zwykłym nożem też te rzeczy da się zrobić (no może poza kokosem, bo tam musiałem użyć kukri + młotka), natomiast zamiast cackać się z nimi po kilka minut, można to z reguły zrobić jednym uderzeniem.

RockmanZMorrowind

@LondoMollari Kukri fajna rzecz, ma ostrość i masę więc na pewno łupie aż miło

qweasd

@RockmanZMorrowind używam czasem do krojenia dyń z twardszą skórką

RockmanZMorrowind

@qweasd Oj, z rzeczami typu dynie, kokosy, inne takie to rzeczywiście może być problem jak się nie używa toporka, tasaka czy innego maczetoida

Mechanik_rowerowy

Używam do krojenia podczas przygotowywania posiłków, super do przerzucania pokrojonych kawałków do garnka albo na patelnie ze wzgledu na szerokosc ostrza. Do smarowania pieczywa masłem też spoko. Tasak jest bardzo uniwersalny. Polecam.

RockmanZMorrowind

@Mechanik_rowerowy Kurde, o tym nie pomyślałem. To ostrze + tacka jednocześnie. "Uciukasz" i od razu do gara, dobre

Sveg

Generalnie to tasak jest azjatyckim odpowiednikiem naszego chefs knife. Każda babuszka tam na straganie porąbie tym kurczaka, posieka zioła i powycina ozdobnie marchew.

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

Tasak w europie to "clever"/"butchers knife" nóż/siekiera do kości i chrząstek .Jest z grubej stali i ma ostrze ostrzone pod innym kątem aby stal nie łamała się i nie wyginała przy ciężkich pracach. Służy do krojenia, rąbania i porcjowania mięsa. Kurczaka wołowiny wieprzowiny baraniny. Służy do dzielenia mięsa z kością, przecinania chrząstek, odrąbywania szyjki z kaczki/indyka to taka kuchenna siekierka, dobrym tasakiem można rąbać kości wołowe i krawędź tnąca się nie ukruszy. W każdej kuchni u "ambitnego" kucharza jest tasak


w Azji używają noża wyglądającego jak tasak ale to jest co innego, nie kupuj "azjatyckiego tasaka. Pamiętaj manga i anime to ciota i huj a jaranie się japonią to pedalstwo

RockmanZMorrowind

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak 

"w Azji używają noża wyglądającego jak tasak ale to jest co innego, nie kupuj "azjatyckiego tasaka. Pamiętaj manga i anime to ciota i huj a jaranie się japonią to pedalstwo"


Pozdrowienia dla wszystkich dobrych ludzi

mBank

7 lat nie pracowałem niczym innym jak tasakiem, używałem go do wszystkiego, tasak dostałem w prezencie ze stali damasceńskiej dość renomowanej firmy-pękł jak chciałem odłamać zamrożone żeberko trójkątne.

Aktualnie używam szerokiego szefa kuchni, ale tasak to chyba taki uniwersal, uważam ze do siekania jest petarda bo nie używasz siły a tniesz ciężarem 🤗

Zaloguj się aby komentować