#jedzenie #ciekawostki
Kolejny wpis nt białego pieprzu.
Wczoraj po południu na opakowaniu pieprzu PRYMAT zauważyłem ciekawa notkę o tym, że biały pieprz dobrze komponuje się z deserami, szczególnie czekolada.
Wspomniałem o tym mojej manager a ona na to, żebym zrobił w labie. No to poszedłem wczoraj, kupiłem parę tabliczek i dzisiaj w robocie zrobiłem. Uzylem prymatu w 1%, 2% i 3% i jednego indyjskiego w stężeniu 1.5%
Pitoliłem się nieco z tym stężeniem. Pierwsze zrobiłem 1%, ale było strasznie słabe. Potem 3% i ofkrz było za mocne xD. 2 % jest mniej więcej e sam raz. Nie wiem kto w tym Prymacie na to wpadł, ale to jest ohydne
Patrzyłem i faktycznie można kupić tego typu czekolady. Różnica między nimi a tym co ja zrobiłem to to, że tam zazwyczaj są jeszcze inne dodatki, jak cytryna. Pieprz stanowi tylko szum w tle.
Mimo wszystko- nie polecam
@HolQ biała czekolada to tłuszcz, a nie czekolada, nie dziwię się że wyszło ochydnie xD
@moll smak białej czekolady nie ma tu nic do rzeczy podejrzewam żez mleczna byloby podobnie;). Zrobilem tak jak doradziły smieszki z Prymatu
-
Czujesz cukier
-
Zaczynasz czuć smak mleka
-
Do smaku mleka dołącza (tylko w przypadku indyjskiego pieprzu) zapach fermentacji
-
Smak mleka zanika, czujesz ostrość (smak fermentacji z indyjskirgo zostaje kur*a na stale)
idę to zapić kawą
@HolQ muszę sama to kiedyś wypróbować xD
W piernikach pieprz robi dobrą robotę, ale czarny daję. Do kakao też czasami czarny leci
@moll żeby nie było że nie ostrzegałem xD. Ale z polskim może będzie inaczej. To ten indyjski zgwałcić moje kubki smakowe. I dalej to robi! Mimo kawy
@HolQ do odważnych świat należy!
@HolQ moja dziolcha lubi truskawki z pieprzem (czarnym)
@5tgbnhy6 o kurde.....zajebiste połączenie xd
@moll Tłuszcz, cukier, mleko w proszku i jakiś emulgator - paskudztwo
@HolQ internet twierdzi, ze tak sie je, ale ja to w tematach jedzenia jestem konserwatysta
@5tgbnhy6 nigdy o tym nie słyszałem. Spróbować może i bym spróbował, jednak cukier wydaje sie lepszy
@moll spróbowałem przed chwila jeszcze raz 2% po tym jak calkowicie zastyglo, prymat nie tej hinduskiej trucizny i jest jadalne. Podejrzewam, że jakbyś dodała czarnego pieprzu smakowało by tak samo
@HolQ pobawie sie
@moll zupełnie jak masło
@Felonious_Gru masła w to nie mieszaj i Ty szanuj, synek
@moll ja masła w nic nie mieszam bo to paskudztwo jest
@Felonious_Gru nie znasz się
@moll trudno
@Felonious_Gru dokładnie, nie można znać się na wszystkim
Z ciemną też fujka?
@Lubiepatrzec ciemna kupiłem żeby zrobić z chipotle. Enrique - meksykaniec co ze mną robi przed pracą w tej firmie, po studiach pracował przez 5 lat w fabryce czekolady w R&D. Powiedział że dodanie proszkowanego chipotle nie ma sensu i że najlepiej pokruszyć suszone. Problem w tym, że jedyne suszone jakie mam to guajillo
@HolQ do substancji zakazanych, proszę dopisać herbatę czekoladowo miętową. Twórcy tego czegoś skopałbym dupę. Absolutnie obrzydliwe.
@em-te mięta tylko w paście do zębów
@UncleFester ewentualnie w mojito albo jakimś innym drinku xP
@HolQ @UncleFester Powiedzcie to fachowcom z Liptona
@HolQ ewentualnie zimny napar ze świeżej mięty, z lodem, latem
@em-te zacznijmy od tego, że jakikolwiek lipton smakowy to ścierwo
@Felonious_Gru mimo wszystko dalej lepsze niż podróba Coli albo dietetyczna lemoniada z Lidla
@HolQ
Ostatnio lidlowa cola zero mi posmakowała
@HolQ nic innego w sainsburym nie znalazłam
może być nieobiektywnie bo prymat otwarty z pół roku temu, ale ten z sainsburego ma zauważalnie mniej czarnych drobinek, bardziej pali i ma intensywniejszy smak
@UmytaPacha intensywniejszy czy "inny" przypominajacy czarny pieprz, ale jednak nie do konca to samo? Kupię ten z sainsbury's i też obczaję xD
@HolQ no oba smakują inaczej niż czarny pieprz, ale ten z sainsburego jeszcze mocniej
Zaloguj się aby komentować