Dziś przygotowałem dla Was coś, co chyba lubi każdy, a będzie to- PIZZA w domu jak w pizzerii!
Proste składniki, świetne ciasto i sos który przygotujesz bardzo szybko ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czego chcieć więcej...
Zapraszam do oglądania
https://youtu.be/tCeKfphMFnc
#jedzenie #gotujzhejto #gotowanie #tworczoscwlasna
w piątek zrobię. Jak nie zapomnę to pochwalę się efektem!
Wołam doceniających z poprzedniego wpisu, może Was zainteresuje: @Klaymen @Zdobywca_szczytu_gorki_parkowej @Pyniewicz @coffeecake @blunch @adrianekkk1990 @Skitarii @Utylizejszyn
@UbogiKrewny @Shivaa @riggen @RedDucc @Barabarabasz7312 @przykra_sprawa @Parasyte
@Kapral_marchewa @mn23 @Dirven @DOgi @BlueTony @karol-wabik @Bozar86 @nioncia @nocozrobisznicniezrobisz @kamilbrawo2 @Ghost94 @daniel-drozdz @GazelkaFarelka @czesc @rzulty @Elvisiako @naitsabes @mati @Armoks @robalowy @sraca_ptaka @HamsKloss @SzalonyBombardier @gumowy_ogur @zielin0 @Aleksandros @jata12 @Tako @malapuma @hlorek @Tee_Yo_Shinga @ddavvvidka @slawomiras
@Szuuz_Ekleer @ataraktyk @groovy @Garimoto @dw86 @Mork @3t3r @saffes @LaughFace2.0
@KlejnotNilu @tuvitob @Wilk86 @noriad @Ducky @Prezydent_Polski @arkagham @Nulius @rogi_szatana
@Maverick @Kureci_paratko @Rieper @Zgrywajac_twardziela @A4z4a4 @kobiaszu @JanuszZaglady @Siejek @goodfella @weirdo2k23 @Bujnik @Monstrualny_orzech @Airani @vcl @Hantelowaty @Gofer @mhu @GladysDelKarmen @Peregrin @Sawa3114 @karo_lka @MG78 @vexXd @McKulson @edmund-kwas @DragonLord @void @Freeze @schweppess @LukB @kaczek @alucard @Lime @Myamsar @Mihaal @emerjot @Cybulion @S2k0
@AndrzejZupa @Fausto @spurdo_sparde @Szuwar @Miedzyzdroje2005 @Aquamen @hmvvirus @krokodil3
Z tym "jak z pizzerii" to lekka przeginka xD Ot, zwykła domowa pizza.
@3zlotenagodzine wygląda wspaniale, trzeba będzie zrobić wkrótce
@3zlotenagodzine kukurydza na pizzy powinna zostać zdelegalizowana
@3zlotenagodzine ale blachę to ty grzej razem z piekarnikiem. Wtedy wystarcza 6-7 minut w piekarniku.
Bliżej temu do donatello z biedry niż z pizzerni
Btw, zrobiłem te tortille z biedro-składników...wszyscy się zajadali!
@3zlotenagodzine Mordo, zgwałciłeś tą kulkę na koniec XD Po co ją w rękach ugniatałeś? Cały mechanizm tego wszystkiego polega na tym, aby finalnie "kulka" przed wyłożeniem składników była traktowana delikatnie, bez zgniatania czy kulania. Ciasto rośnie Ci za krótko
Jeżeli chciałbyś zrobić "domową pizzę" to ok, zgodze się moża robić jak na filmie, ale do opcji "jak z pizzerii" brakuje Ci sporo.
Jeśli chcesz zrobić taką "jak z pizzerii" w najszybszym wydaniu to polecam Ci tego gościa, spróbuj i naprawdę nie pożałujesz!
https://www.tiktok.com/@pizzastycznie/video/7192900934396071173
no nie, tak to nie rób
@3zlotenagodzine fajne, ale nie rób więcej ( ͡o ͜ʖ ͡o)
Zrobienie pizzy w domu nie wyjdzie takie jak z pizzeri, potrzeba do tego pieca 500*C, żeby ciasto się wypiekło a sery nie wyparowały, aczkolwiek da się uzyskać pewne efekty. Plus dla autora za to, że nie rozwałkował ciasta na blasze, bo jak to widze to mnie krew zalewa 🥹 Wrzucam foty z jednej z moich pizz z bieda dodatkami, ciasto powinienem jeszcze troche rozciągnąć, żeby nie było tak grubego rantu, ale tak czy siak nie była zła. Pozdro pizzożercy
@3zlotenagodzine jak na taką domową pickę domową to nawet ok, ale jak celujesz w coś wyżej to nie mordo nie. W takim przypadku jest to antyprzepis.
@3zlotenagodzine Cóż, daleko do ideału ale dam pioruna mając nadzieje na poprawę w przyszłości
Tylko proszę nie popełniaj tego błędu co ex kucharska gwiazda wykopu i nie dawaj takich tytułów, które wprowadzają w błąd bo to nie jest pizza jak z pizzeri, to domowa picka, sam robię podobną jak mam ochotę na coś na szybko.
Dodatkowo popracuj nad kadrem, dźwiękiem i montażem ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@3zlotenagodzine za dużo cukru sypiesz do tych drożdży, wystarczy szczypta i wtedy sól dajesz razem z mąką. Drożdże mają przede wszystkim żreć mąke a nie cukier. Do sosu polecam zastąpić paprykę - oregano.
@3zlotenagodzine z całym szacunkiem, ale to nie jest przepis na pizzę jak z pizzerii. Jeśli chodzi o ciasto to polecam zrobić tak:
-
kupić mąkę 00 w biedrze gusto bello zieloną
-
dać 1g drożdży na 1kg mąki i 60% wody w stosunku do masy mąki (ile porcji to skorzystajcie z google i "kalkulator pizzy KMP"). Skladniki to tylko mąka, woda, sól i drożdże (ewentualnie oliwa), bez cukru
-
wyrastanie dać 6h w jednym bloku
-
potem uformować kulki (są filmiki na jutubie jak to zrobić)
-
kulki włożyć do pojemników śniadaniowych ułożyć na pokrywce i przykryć dnem
-
kulki wyrastają 6h
-
uformować z kulki placek (to chyba najtrudniejsza technicznie część, też polecam filmiki)
-
rozgrzać na maksa kamień w piekarniku pod grzałką grillową, potem opuścić to niższej i szybko włożyć pizzę ze składnikami oczywiście
Piekarnik do pizzy jest oczywiście mocno ułomny, ale na początek da radę, najpierw trzeba popracować z ciastem i techniką, w piec inwestował bym na sam koniec
@3zlotenagodzine Wszystkie te przepisy "w domu jak w pizzerii" bez chociażby kamienia do pizzy to jedna wielka ściema, fizyka temu przeczy. Najtańsza osiedlowa pizzeria z półprofesjonalnym piecem będzie w stanie upiec smaczniejszy placek. Chyba, że nie chcesz równać do włoskich pizzerii, a tych takich osiedlowych, to może i faktycznie poziom podobny. Niemniej spoko filmik, takie kilkuminutowe przepisy zawsze na propsie
@3zlotenagodzine tak że ten, najpierw doktorat z robienia placka, później certyfikowany piec 1000 stopni, uzyskanie obywatelstwa włoskiego i można sie zabierać za jakieś przymiarki do pizzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bravenewworld63 @Dagonet @wzr1one @100001011001 @Jan_Pawunon_von_Bonk @KlawyMichau @dlolb @kosedek @trsh czytajcie te tytuły z przymrużeniem oka ( ͡° ͜ʖ ͡°) ( ͡° ͜ʖ ͡°) mistrzem w robieniu pizzy to ja nie jestem, ale wyszło bardzo dobre to pomyślałem, że się pochwale
@3zlotenagodzine Najważniejsze żebyś nie brał tych uwag zbyt dosłownie i wyciągnął wnioski jeżeli chcesz poprawić jakość, a jeżeli nie to po prostu rób to co lubisz ;D
@dlolb zgodnie z Twoją sugestią podałeś mu przepis na ciasto do pizzy neapolitańskiej, do takiej to piec 450*C, z oliwą już wychodzi classica i raczej tym powinien się sugerować
@3zlotenagodzine
@3zlotenagodzine drożdży jak na ciasto drożdżowe albo jakaś hałkę wsypałeś (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻
@wzr1one chciał jak z pizzerii
ja mimo, że mam effeuno z biscotto to najczęściej robię klasiki na szamocie w temp. ok. 330. Dobry piernik (300st.) z kamieniem jest już bardzo blisko tego. Oliwa czy jej brak to jest w zasadzie kosmetyka. Testowałem już wiele mąk i też uważam, że różnice są minimalne, najważniejsze to żeby to była mąka 00 i żeby dać mało drożdży i długo wyrastanie. W skali wtajemniczenia imho najważniejszą różnicę robią składniki (mąka i proprcje), potem technika (czasy wyrastania, formowanie itd), a na końcu sprzęt. Oczywiście bez sprzętu nie przeskoczysz pewnego poziomu, ale nie inwestował bym w sprzęt nie mając wiedzy i techniki bo to w sumie bez sensu.
Jeszcze dobra łopata to był dla mnie mały game changer.
@dlolb Swoją drogą, ja zauważyłem różnicę w wyrastaniu ciasta między Caputto Pizzeria niebieska a zwykla Gusto Bello. Ta zielona biedronkowa po uformowaniu kuli mimo wszystko nie była tak plastyczna jak Caputto. Aż własnie dziś zacznę wyrabianie ciasta... Na niedzielę powinno być
@wzr1one sam w 90 proc używam Gusto bello. Jakościowo do takiej caputo widać różnicę już na etapie ugniatania, o wyrastaniu nie wspominając. Czasem mam wrażenie że raz jest lepsza raz gorsza partia.
@Merdion Caputo nie jest też aż tak droga jak np Petra czy coś innego, ale Gusto Bello vs Caputo w mojej opinii warta zakupu jest ta druga, 36zł za 5kg nie ma tragedii
@wzr1one zgadzam się, pizza z caputo zawsze mi wychodziła lepiej niż z marketowej
@3zlotenagodzine to nie jest pizza jak w pizzeri - nie wypieczesz w domowym piekarniku tak tego. Ale i tak zajebista.
@3zlotenagodzine subskrybowałem - teraz wymagam
Zaloguj się aby komentować