330 woda
170 zakwas żytni
370 orkiszowa 650
150 orkiszowa 2000
#bojowkapiekarska #chleb #chlebcontent
@megawonsz9 Piękny
Boże święty jak to dobrze wygląda.
Dzieło sztuki
@megawonsz9 masłem chociaż posmaruj, samym chlebem się nie najesz
@megawonsz9 skąd masz zakwas? Bo jak patrzyłem nie bardzo szło gdzieś w markecie kupić i zawsze z drożdżami robię a bym taki na zakwasie chętnie robił. Chyba że sam robisz to nie było pytania bo interesuje mnie tylko zakup gotowego.
@megawonsz9 bardzo fajny chlebek
Jaki schemat temperatury?
Termoobieg czy góra dół?
Ja wiem że mnie zjedziecie ale do 400zl jakiś wypiekacz ktoś poleci?
@Hejto_nie_dziala ten z Lidla jest spoko, ale ja się przerzuciłem an pieczenie w piekarniku bo nawet prostym przepisem chleb wychodzi o niebo lepszy
@Schreder dokładnie, po co komu kolejne urządzenie? Z piekarnika wychodzi super
@Goldie idź do pierwszej lepszej piekarni która robi na zakwasie, często chętnie się dzielą;)
@Schreder mam gazowy piekarnik który uniemożliwia zrobienie nawet mrozonej pizzy porządnie;)
@Hejto_nie_dziala uu no to trochę lipa. Ciekawe jakby piekarnik kupił taki mały. Prócz chleba wtedy byś chociaż pizze zrobił. Miałem kiedyś taki i był spoko do pizzy itp. ale chleba wtedy jeszcze nie piekłem więc nie wiem jak wyjdzie. Chociaż jak ciasta wychodziły normalnie to czemu chleb by nie miał.
@megawonsz9 Dodajesz do chleba odrobinę oleju czy nie?
@Schreder myślałem nad tym ale miejsce wykorzystałem na mikrofale i opiekacz do panini;). Maszynkę do chleba dam w budynku gospodarczym to mi tam będzie wypiekać
@Hejto_nie_dziala warto spróbować . Powiem Ci, że ja bym spróbował zrobić w tej maszynie z przepisu na chleb od Stilgar z yt. Nie wiem czy wyjdzie jak w piekarniku ale jakbyś dał na max tryb pieczenia bez wyrabiania to czemu nie. Warto sprawdzić bo przepis prosty i bez dużej ilości brudzenia rąk.
@megawonsz9 Czy mógłbyś podrzucić przepis na chlebek i zakwas? Jeśli masz debiloodporny przepis to będzie bardzo pomocne
@megawonsz9 no git ale weź napisz co z tym, wrzuciłem to wszystko do piekarnika i nie wyszedł chleb
@megawonsz9 co to daje ze mieszasz typ 650 z 2000?
Ło panie, ile zakwasu xD Ja daję 40g na 400g mąki (10%) mocno kwaśny ci wychodzi?
@Goldie sam zrób zakwas. To bardzo proste. Zostawiasz 30g zakwasu, dolewasz 30g wody, 30g mąki pełnoziarnistej i tak przez 2 tygodnie. Codziennie wypierdalasz 2/3 zakwasu do kosza po prostu i uzupełniasz.
@Pjorun Nie no faktycznie szybkie i banalne
@Goldie Kiedyś dorwałem zakwas stąd https://sklep.swoja-maka.pl/pl/p/Pakiet-startowy-Piekarz-Zakwas-zytni/38 i wychodzą na nim bardzo podobne wizualnie, świetne w smaku chleby
@Goldie długi proces, ale twojego czasu tam jest niewiele
@ChunkyPunky @Pjorun dzięki będę patrzył
@Goldie wiesz... w zakwasie też masz drożdże. Bakterie nadają "kwasowatości", a drożdże są od wyrastania. W zakwasie chodzi o balans między nimi.
@Pjorun kurde skubany widzę, że się znasz xd Ja kupuje mieszankę maki w Auchanie i wrzucam do maszyny xD
@megawonsz9 orkiszowa
Jedna z najlepszych rodzajów mąk.
fiku miku hlep w suoiku
@megawonsz9
Należy i nad tym się zastanawiać, że i w zjawiskach wtórnych tworów natury jest coś miłego i pociągającego. Np. gdy się chleb piecze, otrzymuje pewne pęknięcia. Te więc pęknięcia, jakkolwiek istnieją przecież wbrew zapowiedzi sztuki piekarskiej, jakoś nęcą swym widokiem i dodają w sposób sobie właściwy chęci do jedzenia.
Marek Aureliusz
@maxwell-house panie drogi, jak ci smakuje to tylko o to chodzi xD
Zaloguj się aby komentować