Widziałem że zalęgli się chlebiarze to wrzucę i swój z dzisiaj
330 woda
170 zakwas żytni
370 orkiszowa 650
150 orkiszowa 2000
#bojowkapiekarska #chleb #chlebcontent
be80ad49-1121-4d03-aad8-44727fd3494b
8135dac3-035e-452b-9f50-7ef4cf4889e8
Betonowy_Makaron

Boże święty jak to dobrze wygląda.

VonTrupka

@megawonsz9 masłem chociaż posmaruj, samym chlebem się nie najesz

Goldie

@megawonsz9 skąd masz zakwas? Bo jak patrzyłem nie bardzo szło gdzieś w markecie kupić i zawsze z drożdżami robię a bym taki na zakwasie chętnie robił. Chyba że sam robisz to nie było pytania bo interesuje mnie tylko zakup gotowego.

Chlebek_Pyszny

@megawonsz9 bardzo fajny chlebek

Skalniak18

Jaki schemat temperatury?

Skalniak18

Termoobieg czy góra dół?

Hejto_nie_dziala

Ja wiem że mnie zjedziecie ale do 400zl jakiś wypiekacz ktoś poleci?

Schreder

@Hejto_nie_dziala ten z Lidla jest spoko, ale ja się przerzuciłem an pieczenie w piekarniku bo nawet prostym przepisem chleb wychodzi o niebo lepszy

sesnastyc

@Schreder dokładnie, po co komu kolejne urządzenie? Z piekarnika wychodzi super

bogdantestowy

@Goldie idź do pierwszej lepszej piekarni która robi na zakwasie, często chętnie się dzielą;)

Hejto_nie_dziala

@Schreder mam gazowy piekarnik który uniemożliwia zrobienie nawet mrozonej pizzy porządnie;)

Schreder

@Hejto_nie_dziala uu no to trochę lipa. Ciekawe jakby piekarnik kupił taki mały. Prócz chleba wtedy byś chociaż pizze zrobił. Miałem kiedyś taki i był spoko do pizzy itp. ale chleba wtedy jeszcze nie piekłem więc nie wiem jak wyjdzie. Chociaż jak ciasta wychodziły normalnie to czemu chleb by nie miał.

kaisog

@megawonsz9 Dodajesz do chleba odrobinę oleju czy nie?

Hejto_nie_dziala

@Schreder myślałem nad tym ale miejsce wykorzystałem na mikrofale i opiekacz do panini;). Maszynkę do chleba dam w budynku gospodarczym to mi tam będzie wypiekać

Schreder

@Hejto_nie_dziala warto spróbować . Powiem Ci, że ja bym spróbował zrobić w tej maszynie z przepisu na chleb od Stilgar z yt. Nie wiem czy wyjdzie jak w piekarniku ale jakbyś dał na max tryb pieczenia bez wyrabiania to czemu nie. Warto sprawdzić bo przepis prosty i bez dużej ilości brudzenia rąk.

ReInspire

@megawonsz9 Czy mógłbyś podrzucić przepis na chlebek i zakwas? Jeśli masz debiloodporny przepis to będzie bardzo pomocne

Mario_Puzon

@megawonsz9 no git ale weź napisz co z tym, wrzuciłem to wszystko do piekarnika i nie wyszedł chleb

GrindFaterAnona

@megawonsz9 co to daje ze mieszasz typ 650 z 2000?

Pjorun

Ło panie, ile zakwasu xD Ja daję 40g na 400g mąki (10%) mocno kwaśny ci wychodzi?


@Goldie sam zrób zakwas. To bardzo proste. Zostawiasz 30g zakwasu, dolewasz 30g wody, 30g mąki pełnoziarnistej i tak przez 2 tygodnie. Codziennie wypierdalasz 2/3 zakwasu do kosza po prostu i uzupełniasz.

Goldie

@Pjorun Nie no faktycznie szybkie i banalne

Pjorun

@Goldie długi proces, ale twojego czasu tam jest niewiele nawet jak kupisz zakwas to musisz robić dokładnie to samo, bo inaczej ci zemrze. Jak chcesz ominąć ten proces to możesz kupić. Jakiś czas temu kupiłem od nich zakwas: https://allegro.pl/oferta/zakwas-do-chleba-swiezy-zytni-chlebowy-przepis-11087237230 jest gicior. Bardzo ładnie wyrósł. Teraz dobre temperatury na kupno zakwasu wysyłką. W lecie mógłby się zepsuć w 40°C

Goldie

@ChunkyPunky @Pjorun dzięki będę patrzył Jeszcze widziałem w proszku tez na Allegro ale czytałem że go i tak trzeba robić z drożdżami bo nie wyrośnie ale zawsze to lepiej chyba niż same drożdże

Pjorun

@Goldie wiesz... w zakwasie też masz drożdże. Bakterie nadają "kwasowatości", a drożdże są od wyrastania. W zakwasie chodzi o balans między nimi.

maxwell-house

@Pjorun kurde skubany widzę, że się znasz xd Ja kupuje mieszankę maki w Auchanie i wrzucam do maszyny xD

repulsive

@megawonsz9 orkiszowa

Jedna z najlepszych rodzajów mąk.

BarryC

fiku miku hlep w suoiku

ad83a417-0ff3-4d7c-9656-f3c64cd6daac
Eldon.Tyrell

@megawonsz9

Należy i nad tym się zastanawiać, że i w zjawiskach wtórnych tworów natury jest coś miłego i pociągającego. Np. gdy się chleb piecze, otrzymuje pewne pęknięcia. Te więc pęknięcia, jakkolwiek istnieją przecież wbrew zapowiedzi sztuki piekarskiej, jakoś nęcą swym widokiem i dodają w sposób sobie właściwy chęci do jedzenia.


Marek Aureliusz

Pjorun

@maxwell-house panie drogi, jak ci smakuje to tylko o to chodzi xD

Zaloguj się aby komentować