Trzecie podejście do chlebka na własnym, 7 dniowym już zakwasie (od zera, dokarmiany przez ostatnie 7 dni - 50g żytniej 2000/50g wody). Powoli się uczę, ale jeszcze mam wiele błędów do naprawy.

Przepis: Od Mirka z pewnego portalu o rogalach #kmwtw

Garść uwag i również pytań.

Jak duże znaczenie do kleistości ciasta na chleb i do skuteczności tworzenia siatki glutenowej ma to, czy zakwas wezmę gdy dopiero dorasta do dwukrotnej objętości, a jak wezmę jak już się nażarł i zaczyna opadać (widoczne "zacieki" na ściankach słoika po podwojeniu objętości)? Bo zrobiłem właśnie z takiego opadającego już i zakładam że to w tym problem. Mimo wyrabiania ręcznego przez jakieś 15-20min, mimo wyczekania godziny po ugniataniu nie było efektu glutenowej "szyby" jak anglojęzyczni to mawiają na metodę sprawdzania czy gluten sobie zbudował siatkę, a kleistość zmniejszyła się minimalnie, i tak musiałem pomagać sobie cały czas plastikową szpatułką.

#bojowkapiekarska
c24e7c1c-df54-4df3-afe6-27c7d49826c9
miciek

Wrzucam zdjęcie z imgura bo Hejto nie pozwala w godzinach policyjnych dla zielonek. https://imgur.com/II1xnC0

bojowonastawionaowca

@miciek pozwoliłem sobie Ci pomóc i dodać zdjęcie ;)

miciek

@bojowonastawionaowca Dziękuję

miciek

Zdjęcie jest robione z wysokiego kadru więc nie widać, ale chleb urósł jedynie troszeczkę w miejscu nakrojenia, reszta mało co urosła, ale to zapewne przez martwe bakterie i drożdże z zakwasu no i brak siatki glutenowej jak wspomniałem początkowo.

conradowl

Dzień dobry bochenek

Nervous99

Ładnie wygląda , piekłeś w jakimś naczyniu ?

miciek

@Nervous99 Tak, w żeliwnym. 20 minut pieczenia pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia. Chleb spryskany od góry zraszaczem + tryb pieczenia z parą w piekarniku

GazelkaFarelka

@miciek Nie taka mąka, mi w życiu nie wyszła "glutenowa szyba" ani takie dziury jak u nich, mimo roku różnych eksperymentów. Anglosasi robią z mąki bardziej przypominającej naszą 500 czyli biała mąka, z tym że zawiera więcej białka. Niemniej i bez tego można zrobić pyszny bochenek.

miciek

@GazelkaFarelka Mąka Szymanowska 750 z 12g białka

GazelkaFarelka

Na pierwszy rzut oka zbyt długo fermentowany ale musiałbyś pokazać przekrój.

Nervous99

@miciek a no właśnie, pochwal się jak wygląda w środku

miciek

@Nervous99 @GazelkaFarelka Pod wieczór zrobię jeszcze fotkę z środka

GazelkaFarelka

@miciek Słabiutki zakwas, prawdopodobnie przeciągnąłeś za długo jeszcze, czekając aż urośnie, ale nie miało szans urosnąć, za to się tylko zakwasiło i jeszcze bardziej opadło. Spróbuj przejść na karmienie zakwasu białą mąką chlebową w proporcjac 15 na przykład (czyli 10g zakwasu, 30g wody, 50g mąki).

Zaloguj się aby komentować