Takie oto ciasto przygotowałam na weekend
Już połowy nie ma xD
#gotujzhejto #pieczzhejto #deser
a9b6b466-e979-492d-8fa3-c38994b8016a
Jason_Stafford

@Sofie gdzie można podjechać?

moll

@Sofie u mnie w domu mówi się na to trzęsionka i robi w keksówce xD

Sofie

@moll zdecydowanie trzęsiówka jest

Ptasie mleczko z galaretką leciutkie się wydaje jak piórko

Nuszek

@Sofie coś jak mietczyński ostatnio w wyzwaniu inflacyjnym

ssloniu

Nigdy nie byłem fanem galaretkowatych ciast ale to wygląda świetnie, do patrzenia a nie jedzenia xd

Mr.Mars

@Sofie Lubię wydłubywać galaretki.

Felonious_Gru

@Sofie prawie jak od mietczynskiego

uraczmnieurna

@Sofie to śmietanowiec?:) Smak mojego dzieciństwa, Babcia taki robiła

bejonse

@Sofie

To w jakiej temperaturze piekles to ciasto?


Pokojowej?

uraczmnieurna

@bejonse chyba musi w lodówce swoje odleżeć ale mogę się mylić

orfan

@Sofie Daj przepis pls

vredo

Cudo, ja mało ciast jem ale to aż się prosi, ma co coś w tych kolorkach.

vredo

@Emoprzemo Tyle mogę zdradzić, że to niebieskie robi się ze smerfów a reszta jest tajemnicą zakonu cukierników.

pietruszka-marian

wszyscy chca przepis, a ja bym chcial kawalek bo gotowac nie potrafie

WiecNo

@Sofie co z przepisem?

Sofie

@orfan @Emoprzemo @pietruszka-marian @WiecNo

przepis jest dokładnie dla tych co nie potrafią gotować, a ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam część (piankę) tak jak u mnie w domu się robiło.

Składniki: 5 galaretek, 200 ml mleka, 1 bita śmietana w proszku, biszkopty lub herbatniki, gorzka czekolada do posypania.

Na początek rozpuściłam 4 galaretki: niebieską (chyba pisało borówkowa czy coś takiego), fioletową (owoce leśne), czerwoną (malinową) i pomarańczową w półtora szklance wody. Choć kolory/smaki można dobrać po swojemu.

Mój sposób to ugotować wodę w czajniku i po kolei jedna po drugiej zalewać, rozpuścić i przelać do płaskiego pojemnika żeby później dało się wyjąć i pokroić, może to być też głęboki talerz co kto tam ma pod ręką, i tak każdy następny kolor. Do lodówki schłodzić. Jak się już porządnie schłodzą (polecam zostawić na noc w lodówce) pokroić w kostkę i odłożyć na bok.

Teraz pianka: rozpuścić w 1 szklance wody galaretkę cytrynową, ostudzić. W oczekiwaniu na przestygniecie galaretki przygotować średnią tortownice lub inną blachę, wyłożyć papierem dno i boki. Ułożyć herbatniki/biszkopty.

Jak cytrynowa galaretka już jest przestudzona, ubić bitą śmietanę w proszku w 200ml mleka, następnie powoli wlewać galaretkę cytrynową dalej ubijając już na niskich obrotach miksera, aż wymiesza się całość.

Teraz wszystko łączymy. Na spód układamy galaretkę niebieską zalewamy 1/4 masy, następnie układamy galaretkę fioletową delikatnie wgniatając ją w wylaną piankę zalewamy 1/4 pianki i tak do ostatniego koloru.

Na koniec posypać startą gorzką czekoladą i do lodówy na minimum 2h.


W razie pytań chętnie odpowiem

conradowl

@Sofie wygląda zajebiście, przepis też solidny, nietrudny. Dzięki

MANIAC

naprawdę bardzo ładne:)

tyci_koks

@Sofie omg, ależ bym takie zjadła! Zrobię na weekend w formie mini deserków Dzięki za inspirację!

Zaloguj się aby komentować